אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיע שהאמין בזינגה - והולך לזכות בגדול צילום: בלומברג

המשקיע שהאמין בזינגה - והולך לזכות בגדול

הרבה לפני שמחשבים הפכו נפוצים בכל בית, המשקיע בינג גורדון מקרן קליינר פרקינס הזרים הון לחברות משחקים שרשמו זינוקים מטאוריים. כעת הוא מקווה לרשום החזר של 1,800% על 35 מיליון הדולר שהוא השקיע במובילת המשחקים בפייסבוק

06.12.2011, 18:13 | הראל עילם

בינג גורדון הוא מה שמכונה בעגת עולם ההשקעות הטכנולוגיות "סופר אנג'ל". הוא נחשב לאחד האנשים הבכירים בתעשיית משחקי המחשב, והוא אדם שמאמין במשחקים. בקרוב, לאחר הנפקת ענקית המשחקים החברתיים זינגה, הוא יוכיח לעולם שמדובר בהחלטה חכמה. גורדון וקרן ההון סיכון שהוא שותף בה, קליינר פרקינס, עומדים לרשום החזר של יותר מ־1,800% על ההשקעה הראשונית שלהם בזינגה, בתוך פחות מארבע שנים, העומדת על 35 מיליון דולר.

גורדון עצמו גם מחזיק במניות וצפוי להרוויח 14 מיליון דולר. השקעה זו מתוארת כהשקעה המשתלמת וכהחלטה העסקית החכמה ביותר בהיסטוריה העסקית הארוכה מאוד של גורדון, הפרוסה על פני 40 שנה.

בשנות השמונים, הרבה לפני שמחשבים אישיים הפכו לחלק אינטגרלי בכל בית מערבי ולפני שתעשיית המשחקים עקפה את תעשיית הקולנוע כמדיה הנפוצה והמכניסה ביותר, גורדון הצליח לשכנע את קרן ההון סיכון קליינר פרקינס, שנחשבה לשמרנית במיוחד, להשקיע בחברה צנועה ולא מוכרת - אלקטרוניק ארטס. החברה הפכה, עם הימים, לחברת המשחקים הגדולה בעולם.

ב־2008, לאחר 26 שנים באלקטרוניק ארטס כמנהל הקריאייטיב, עזב גורדון את החברה כדי להצטרף לשורותיה של קליינר פרקינס, ומשם הוביל לסדרה של השקעות ומיזמים בתחום המשחקים, טכנולוגיה ואינטרנט. באותה תקופה, קליינר־פרקינס נמנעה מהשקעה בטכנולוגיות, במיוחד לאחר בועת הדוט־קום. החברה גם ויתרה על הזדמנות להשקיע בטוויטר, מה שאחד המשקיעים האחרים בקרן, ג'ון דואר, הגדיר כ"טעות הגדולה ביותר שעשיתי אי פעם".

קליינר היתה מהחברות הראשונות שהשקיעו בפייסבוק, עוד לפני שהצליחה לעקוף את מייספייס כרשת החברתית המובילה. גורדון הוא שהציע לפייסבוק להתנסות ולהתבדל על ידי אימוץ תחום המשחקים - החלטה שהתגלתה כנכונה, בהתחשב בכך שאפליקציות פייסבוק הפופולריות והמכניסות ביותר הן כולן משחקי רשת. באותה תקופה, גורדון הכיר את מארק פינקוס, מייסד זינגה, והם הפכו לחברים.

 

בשלוש השנים האחרונות הוא ביקר במשרדי זינגה מדי שבוע. רבים הגדירו את גורדון כ"מורו ורבו" של פינקוס, למרות דיווחים על כך שגורדון לא מסכים עם התפיסה העסקית שלו, המוגדרת "אכזרית". קליינר פרקינס השקיעה בגל השני בזינגה, והיא היום מבעלות המניות הגדולות בחברה, אחרי פינקוס, ומחזיקה ב־9%. גורדון הוא גם המנהל של קרן sFund, שהוקמה על ידי אמזון, פייסבוק וזינגה.

משרדי זינגה בסן פרנסיסקו, צילום: בלומברג משרדי זינגה בסן פרנסיסקו | צילום: בלומברג משרדי זינגה בסן פרנסיסקו, צילום: בלומברג

זינגה לא לבד

 

אחת המתחרות הגדולות ביותר של חברת המשחקים המקוונים, נקסון, עומדת לצאת החודש בהנפקה פומבית לפי שווי שוק דומה לשל זינגה. נקסון הדרום קוריאנית היא המפתחת של משחק הרשת הפופולרי בעולם, "מייפל סטורי", ויש לה מודל עסקי מבוסס מיקרו-תשלומים העובד בצורה דומה למשחקי הפייסבוק של זינגה.

אף על פי שמדובר בחברה קוריאנית, שם ממוקמים עדיין עיקר הלקוחות והפיתוח, משרדי החברה נמצאים בטוקיו, שבה צפויה להתקיים ההנפקה. זאת תהיה ההנפקה הגדולה ביותר ביפן מאז תחילת 2010. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה שנקסון מקווה להנפיק 17% מהמניות שלה לפי שווי שוק של 7.1 מיליארד דולר. לשם השוואה, זינגה מקווה להנפיק עד 16% מהמניות שלה לפי שווי שוק של 7 מיליארד דולר.

בשני המקרים מדובר בשווי שוק נמוך יותר מזה שהוערך במקור לחברות על ידי אנליסטים - תחזיות אמרו שזינגה תונפק לפי שווי שנע בין 9 ל־15 מיליארד דולר. עם זאת, שתי החברות ספגו פגיעות קשות בחודשים האחרונים. זינגה דיווחה על ירידה של 95% ברווח התפעולי שלה, בעוד ששרתי המשחק של "מייפל סטורי" בקוריאה הדרומית נפרצו ופרטיהם של 13 מיליון משתמשים מקומיים נגנבו.

כיום יש לזינגה כ־220 מיליון שחקנים פעילים, רובם המוחלט דרך פייסבוק. נקסון מחזיקה בפחות מ־100 מיליון שחקנים פעילים, אבל היא חברה ותיקה יותר עם משרדים בכל העולם, ומפעילה מספר רב של משחקי רשת וכן פלטפורמת כסף וירטואלי מצליחה במיוחד. ברבעון האחרון עמדו הכנסותיה על יותר מחצי מיליארד דולר.

תגיות