אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ביהמ"ש העליון עצר את תנופת הבנייה ברשויות" צילום: אוראל כהן

"ביהמ"ש העליון עצר את תנופת הבנייה ברשויות"

פסק דין שנתן לאחרונה העליון, המטיל מימון של הוצאות פיתוח לפרויקטים על הרשויות המקומיות, זכה לביקורת חריפה בכנס של השלטון המקומי. "זו מכה גדולה, הפכנו למשותקים"

07.12.2011, 08:38 | דותן לוי

פסק דין של בית המשפט העליון שניתן לאחרונה בנוגע להיטלי פיתוח עמד אתמול במרכזו של כנס שערך מרכז השלטון המקומי בתל אביב. פסיקת העליון זכתה לביקורת חריפה מצדם של ראשי רשויות ומהנדסי ערים. "גם לפני פסק הדין החיים של הרשויות היו מאוד קשים, אבל עכשיו הם קשים בהרבה. הנחיתו עלינו מכה גדולה, הפכנו למשותקים", אמר ל"כלכליסט" אחד ממשתתפי הכנס, מהנדס עיריית נתניה פול ויטל.

פסק הדין, שניתן לפני כשלושה חודשים (דירות יוקרה בע"מ נגד ראש עיריית יבנה), קבע כי העיריות לא יוכלו לגבות היטלי פיתוח מהיזמים מראש באמצעות הסכמים עמם, אלא רק לאחר הוצאת היתרי בנייה על ידיהם. המשמעות: כדי שלא לתקוע את הפרויקט במשך שנים ארוכות, העיריות ייאלצו לממן מכיסן את עלויות הפיתוח - ורק לאחר מכן להיפרע מהיזמים, לאחר שיקבלו את היתרי הבנייה.

לדברי ויטל, כל מתחמי המגורים הגדולים שפותחו בעשור האחרון בנתניה בוצעו בדרך של הסכמים משולשים בין היזם לעירייה והמינהל. "כך קידמנו תשתיות ל־13 אלף יחידות דיור, אלא שכעת אנחנו מנסים לקדם מתחמים נוספים בעיר לכ־8,000 יחידות דיור ומשפטית אנחנו לא יכולים לחתום עם היזמים", אומר ויטל. אחד מאותם מתחמים משתרע על כ־850 דונם במרכז העיר ממזרח לשדרות בן גוריון ועד לשדרות בן צבי ומיועד ל־3,000 יחידות דיור. "אנחנו לא מסוגלים להתחיל את הבנייה בו כי העירייה לא תעמוד בנטל הכספי. הקופה לא תוכל לשאת את זה, אין לנו מאין להביא מימון ביניים", הסביר.

מהנדס עיריית תל אביב חזי ברקוביץ' הסביר כי פסק הדין עדיין לא גרם לעצירה של פרויקטים בעיר, אבל מסביר כי אילו פסק הדין היה ניתן לפני כמה שנים הוא לא היה מאפשר ביצוע של פרויקטים מורכבים, כגון פרויקט לולאת וולבלסקי - מנהרה שאמורה לעבור מתחת לכביש נמיר, שרק לאחרונה נחתמו בעניין הקמתה הסכמים בין העירייה ליזמים. "בגלל המורכבות של הפרויקט לא היתה שום דרך לבצע אותו ללא הסכמים עם היזמים והיה נוצר הפרש של עשרות מיליוני שקלים בין הסכום שניתן היה לגבות מהם לבין מה שנדרש לפרויקט, כיוון שכל יזם בונה בקצב שלו", הוא מסביר. לדבריו, "כשמגיעים לפיתוח זה חייב להתבצע על ידי הסכמים".

עו"ד נתן מאיר, יועץ משפטי לענייני תכנון ובנייה במרכז השלטון המקומי, מבהיר כי פסק הדין מהווה תמרור אזהרה למשרדי הממשלה. "אנחנו נמצאים במצב מביך שעצר את תנופת הפיתוח. לא ניתן יהיה לאכלס דירות חדשות שייבנו אם לא יהיו להן תשתיות. ציפינו שהמשרדים הרלבנטיים יביאו פתרונות מיידיים והם הציעו שוב יוזמת חקיקה של מס פיתוח".

מי שדווקא תומך בפסק הדין הוא עו"ד יהודה זהבי, המתמחה בדיני מקרקעין ותשתיות, שסבור כי המצב הקודם שבו נגבה הכסף מראש היה בלתי נסבל עבור היזמים: "פסק הדין של העליון שם קץ לסחיטה של יזמים על ידי רשויות מקומיות", הוא אומר.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
שילמתי דמי פיתוח גבוהים על פי הסכם שנחתם מול רשויות חדרה האם אני צריך לקבל החזר?
שילמתי דמי פיתוח גבוהים ,על פי הסכם שנחתם מול רשויות חדרה ,האם אני צריך לקבל החזר של הסכום או חלקו? יש לי מגרש בשכונת הפארק בחדרה ,שעליו עדיין לא שלמתי את דמי הפתוח ,על פי ההסכם, האם אני צריך לשלם ,או לחכות לדרישת תשלום לאחר הוצאת ההיתרים (אי תשלום יכול לעקב את כל הפרוייקט)?
גד , חדרה  |  08.12.11
5.
פסק הדין לא מפתיע
ההתממות של נציגי הרשויות המקומיות מפתיעה. במשך שנים נמתחה ביקורת על ידי הרשויות המוסמכות כנגד רשויות מקומיות בשל חתימת הסכמים מוקדמים עם יזמים בלא שיש לכך בסיס חוקי. כולם ידעו על כך לרבות היזמים אך העדיפו לשתוק. עם זאת חשוב לציין כי ללא הסכמים אלה אכן לא ניתן היה לבצע חלק מהפרויקטים.
ישראל ש , מרכז  |  07.12.11
4.
למהנדס עיריית נתניה
א. העירייה יכולה לקחת את אותן הלוואות שיזם לוקח. ב. קיים הפרש זמן אדיר בין תכנון פיתוח - ניתוח יתכנות כלכלית לפרוייקט ועד להוצאת חוזי פיתוח לביצועם. תנאי התשלום בשוק הזה יכולים לגשר על מימון של חודשים תכנון אלה, כשנה. יזמים ישלמו לפי קצב הבניה שלהם ממילא כאשר העלויות בפועל נותחו וקשורות במכרזים עם עירבויות מתאימות. ג. פרויקט מיוחד אינו קשור לאגרות על פי חוק. יש יוצאים מהכלל וניתן לבצע גם את אלה. החיים הטובים של ראשי רשויות מושחתים הלוקחים מימון פיתוח של היזמים לכסות גרעונות קודמים נגמרו. ד. עתה יש לחוקק חוק המתיר או מחייב רשות תוך זמן נקוב של 6-8 חודשים להוציא מכרזים לביצוע תוך 3 חודשים ולפתח בקצב של איקס מ"ר בחודש. ללא הקפדה על חוק כזה הרשות תתקע את היזם בתוענות שווא.
רפול  |  07.12.11
3.
מי שתוקע את הבנייה,אילו הרשויות הסחטניות,בג"ץ משחרר את הפלונטר
אגרות פיתוח מוגזמות,ומופרכות יזם שיחלוק על הרשות ,יתקע להרבה שנים בג"ץ עשה סדר,אמר לרשות,תתוכחו עם היזמים ככל שתרצו,אל תתקעו את היתר הבנייה שהרי הרשות לא מוותרת,בסך הכל ,לא תוכל להפעיל כפייה וסחיטה כמו בסיציליה
יזם  |  07.12.11
2.
הסבר פשוט-אלפי יח"ד דיור יתעקבו עד לסיום הסכמי פיתוח (שע"פ הפסיקה חלקם לא אפשריים)
כלומר - יזם עם קרקע מאושרת לבניה( תב"ע מאושרת ) שמעוניין לצאת לבניה איינו יכול לעשות זאת ללא הסכם פיתוח מאושר . לא ניתן לחתום על הסכם פיתוח במצב שידוע שעלות הפיתוח גבוה יותר מאגרות הפיתוח שהרשות יכולה לגבות ע"פ החוק . תוצאה -עיקוב. בנוסף חלק גדול מהרשויות אין את הכסף בקופה לקדם את הפיתוח על חשבונה ורק לאחר מכאן לגבות את אגרות ע"פ חוק מהיזם ,כאשר שוב יכול להיות שהאגרות יהיו נמוכות יותר מהעלות בפועל. שוב יד ימין של השלטון עושה הפוך מיד שמואל ,בזמן ששר אחד דוחף להוציא אלפי יח"ד לשוק ,נגיד עוצר את המימונים . וגם אם יש לך את המימון אין לך הסכם פיתוח . נו אז אתם עדיין חושבים שבהתנהלות כזאת מדינת ישראל מסוגלת לנהל תהליך כלכלי מורכב ביותר של תיקון עיוותים של למעלה מ- 20 שנה ולגרום לירידת מחירי הדירות ? מי בדיוק שם מסוגל לעשות זאת? אני כבר מזמן הבנתי שאין על מי לסמוך שם ועדיף לדאוג לעצמך עכשיו במקום לחכות שהם ידאגו לנו. לקנות דירה זה הליך חיובי בישראל - אם אין כסף לרכוש את דירת המגורים תמיד ניתן לרכוש דירת השקעה בסכומים שונים החל מ - 250,000 ש"ח באזורים שאולי לא נירצה לגור שם אך בטוח שנקבל תשואה נחמדה ולפחות את גובה המשכנתאה שלנו.
לשני הצדדים. , ת"א  |  07.12.11
לכל התגובות