אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כשרוטשילד פגש את מונדבי

טעימה של יינות Opus One, שנערכה בשבוע שעבר בתל אביב בהנחיית מנכ"ל היקב, הוכיחה שהחיבור בין שיטת העולם הישן לחדש היה מוצדק

06.12.2011, 21:50 | עמית יריב

בשבוע שעבר הגיע לישראל דיוויד פירסון, מנכ"ל יקב Opus One מקליפורניה, והנחה טעימה של יינות היקב בדרך היין בתל אביב. סיפורו של יקב Opus One מרתק, ולא רק בגלל היינות שהוא מייצר, אלא גם בזכות המפגש הבלתי אפשרי כמעט בין שני עולמות יין.

תחילת הסיפור ב־1970, אז נפגשו הברון פיליפ דה רוטשילד ורוברט מונדבי - שניהם דמויות מוערכות בעולם היין. הברון רוטשילד, בעליו של יקב שאטו מוטון רוטשילד, היה בעיצומו של מאבק מול ממשלת צרפת, בניסיון לשדרג את היקב שלו ולהביא להכללתו בקבוצת האיכות החשובה ביותר של יינות בורדו, Premier Cru ("גידול ראשון"). מאבקו הוכתר בהצלחה ב־1973, והיה זה השינוי הראשון והיחיד בסיווג יינות בורדו מ־1855.

גם את רוברט מונדבי אפשר להגדיר כ"טיפוס". בנם של מהגרים מאיטליה, שפוטר מהיקב המשפחתי לאחר סכסוך עם אחיו על שיטת העבודה בו. הוא יצא להקים לו יקב חדש, ואגב כך חולל מהפכה של ממש בתעשיית היין המקרטעת (אז) של קליפורניה. באמצע שנות השישים, כאשר מונדבי החל בפעילותו, התעשייה עדיין לא התאוששה עד הסוף מהשפעות "חוקי היובש" של שנות העשרים.

המפגש בין שני הענקים האלה הוליד מיזם יין משותף בורדו־קליפורניה - שיתוף פעולה כלל לא ברור מאליו, שכן בין יינות בורדו ליינות קליפורניה מפרידים לא רק אלפי קילומטרים, אלא גם פערים בתפיסת היין. בורדו היא לב־לבו של "העולם הישן" ביין, המאמין בהתערבות מינימלית בתהליך הייצור, בכללים קפדניים של זנים ושל טרואר וביינות מתיישנים היטב. קליפורניה, לעומת זאת, ובוודאי שבשנות השבעים, היתה התגלמות "העולם החדש" בענף, עם יינות עתירי פרי ואלכוהול, ובדרך לקראת טרנד הייננים הכוכבים.

היין הראשון של היקב המשותף הופק מבציר 1979, כמיזם של לוסיין סיונו (Sionneau), יינן שאטו מוטון רוטשילד, ושל טימותי מונדבי, בנו של רוברט. היין הזה גם קבע את הכיוון לעתיד: יינות מזני בורדו (קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, פטי ורדו ומלבק), המיוצרים בקליפורניה בסגנון המשלב עולם חדש וישן. שיתוף הפעולה בין רוטשילד למונדבי הוא שהקפיץ את קליפורניה לליגה של הגדולים.

ואיך היין? כמעט אין מילים. בטעימה הוצגו יינות מ־1988, 1995, 2001, 2005 ו־2008, וקשה להפריז באיכותם. חלקם יכולים להתברג בקלות לכל רשימה שמדרגת את היינות הטובים בעולם.

יבוא יינות Opus One לישראל אינו סדיר והמכסות המוקצות לנו קטנות, כך שלרוב היין נמכר עוד לפני שהוא מגיע לארץ. מחירו של בקבוק כ־500 דולר, ובישראל הוא נמכר בכמעט 1,900 שקל.

תגיות