אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"מערכת החינוך לא מכשירה את הצעירים לאתגרים של היום"

מנכ"ל סיסקו בועז מעוז בכנס "טכנולוגיה בשירות האזרח": "לא חושב שהמהפכה גוועה, בישראל ובמדינות הסובבות אזרחים חשים מרמור. קבלת ישראל ל-OECD היא תעודת בגרות - אבל צריך להמשיך הלאה"

07.12.2011, 10:56 | הראל עילם

בועז מעוז, מנכ"ל סיסקו ישראל, מביע דאגה ממצבה של מערכת החינוך בישראל: "היא לא מכשירה את הדור הצעיר לאתגרים שאנחנו מתמודדים איתם", אמר מעוז בפתח כנס "טכנולוגיה בשירות האזרח", שעורכים היום (ד') "כלכליסט" וסיסקו במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בת"א.

"בתור מנהל, האתגר הגדול ביותר שלנו היא ההתמודדות עם המחסור בכוח אדם מוכשר, במיוחד בהתחשב שאנחנו מתחרים היום עם הכפר הגלובלי", אמר מעוז, "במדד התחרותיות, אנחנו יורדים בקביעות מאז 2006, וגם בממדי הבריאות. זה מדאיג, כי ישראל מבוססת על כלכלת ידע. אין לנו משאבים אחרים. גז אולי יהיה רק עוד 10 שנים, ולכן חינוך חייב לעלות לסדר היום. זה היתרון התחרותי שלנו. ואנחנו צריכים לשאול – האם החינוך שלנו היום באמת מוביל אותנו לחברה תחרותית?"

"התקבלנו לפני שנה ל-OECD. זוהי תעודת בגרות למדינה, אבל אפשר לשכוח אותה היום ולהמשיך הלאה. על סדר היום של ה-OECD יש היום חמישה נושאים חמים, בהם חינוך כדרך חיים, יצירת מקומות עבודה והזדקנות בכבוד".

להערכת מעוז, בשלוש השנים הקרובות מערכת החינוך תעבור את השינוי הגדול ביותר בשלושים השנה האחרונות: "פעם, עיקר הטכנולוגיה היה במשרד, אבל היום הוא בבית, ביד שלנו. בתחום החינוך, התלמידים הצעירים חיים בסביבה אחרת לגמרי. הם נמצאים בפייסבוק, הם נמצאים באייפון. הם רוצים שבתי הספר יביאו את הטכנולוגיות האלו אליהם. שם הם משקיעים את כל זמנם. הציפייה היא שנוכל לתקשר עם המורים בכל השעות, גם דרך פייסבוק. לנו בחברה יש רשת חברתית סגורה. למה זה טוב? חוכמת ההמונים. אף אחד לא יודע הכל. זה מאפשר לנו לשתף".

"גם אם נחליט לעשות שינוי במערכת החינוך, אנחנו נראה את התוצאות רק עוד 20 שנה, ולכן צריך לעשות זאת במהירות האפשרית. הכשרונות שלנו לא מפוזרים בצורה אחידה – לא מבחינת מקצועות ולא גיאוגרפית, כל המורים הטובים נמצאים במרכז ולא בפריפריה. ממשלת ישראל צריכה לחשוב על האג'נדה הדיגיטלית שלה וכיצד תתעל נכון את התקציבי שלה לשדרוג מערכת החינוך.  צריך לעשות שימוש נכון בטכנולוגיה שתביא את הסביבה הטבעית של התלמידים אל תוך בתי הספר".

מעוז בנאומו. "מערכת החינוך תעבור שינוי גדול", צילום: אוראל כהן מעוז בנאומו. "מערכת החינוך תעבור שינוי גדול" | צילום: אוראל כהן מעוז בנאומו. "מערכת החינוך תעבור שינוי גדול", צילום: אוראל כהן

"לא חושב שהמהפכה גוועה"

"השנה החולפת הייתה שנה סוערת", ציין מעוז בדבריו "התחילו המהפכות שאנחנו קוראים להם היום האביב הערבי, ובישראל החלה המהפכה החברתית. בבסיס שתי המהפכות האלו היא היכולת של האזרחים להשוות. אנשים בישראל ובמדינות מסביב לנו יכולים היום להשוות את מצבם לאירופה, לארצות הברית, וזה גורם להם למרמור. אני לא חושב שהמהפכה גוועה", הוסיף.

בהתייחסו למצב מערכת הבריאות אמר מעוז: "בעבר, מערכת הבריאות שמה דגש על חסכון. היום, המעבר הוא מתפיסה של מטופלים לתפיסה של לקוחות, וכן לעודד מניעה ומודעות וטיפול בחברה מזדקנת, שהיא פחות ניידת ונגישה אבל היא עדיין הצרכן מספר 1 של שירותי בריאות. שם מערכת תקשורת וידיאו מספקת פתרון חשוב לביקורי בית".

"בסיסקו יש לנו חזון מאוד ברור: לשנות את העולם והדרך שאנו עובדים, חיים, משחקים ולומדים. אנחנו מאמינים שאפשר לשנות את החיים באמצעות טכנולוגיה. זאת השאלה: איך אנחנו יוצרים מקומות עבודה ומשלבים טכנולוגיה בארץ? אנו חושבים איך אנחנו יכולים להיות חלק מהקהילה, ואיך אנחנו יכולים לתרום. אנחנו תורמים מעבדות ומכשירים מורים ב-200 בתי ספר, ואנחנו נכפיל את המספר בשנה הבאה. ברמלה הקמנו מגמות של מחשבים שהחליפו מגמות של נגרות וספרות. זה המקום שבו אנחנו לוקחים את הצעירים".

סיסקו ישראל הוקמה ב-1984, וזה היה הסניף הראשון של סיסקו מחוץ לארצות הברית. היא השקיעה ברכישת חברות סטארט-אפ ישראליות בשווי של 1.2 מיליארד דולר. מעוז זכה בשנתיים האחרונות בפרס "מנהל אירופה" של סיסקו, והסניף המקומי נחשב לסניף עם קצב הצמיחה הגבוה ביותר בחברה.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ילד חייב ללמוד לקרוא ספת מהתחלה לסוף ! לא פייסבוק ולא אייפון יתנו לו את זה !
הטכנולוגיה לוקחת אותנו אחורה בכל מה שקשור בהכנת הבוגרים לעתיד ! הכול יפה אבל אם אתה מוכן להשקיע ומפוקס יותר מ 5 דקות - ולא תזזיתי לכל אפליקציה שאתה רואה... לא מהמכשירים תבוא הישועה - רק מלקרוא ספר כמו פעם - מילה אחר מילה וזה נכון לכל גיל ומעמד !
רון  |  07.12.11
7.
חינוך הוא לאפשר למבוגר לבחור מה הוא רוצה ולא לתת לילד תכנים של מבוגר
מר מעוז כנראה מנהל טוב והאינטרס שלו שהחברה שלו תמכור כמה שיותר ( תורמים מחשבים על מנת להגביר את הצריכה ממי שיכול). מה שצריך בעתיד אלה אנשים בוגרים שיכולים לחשוב בצורה מופשטת ושיכולים לקבל שינויים תכופים באורח החיים. החינוך היום "מכין" את הילדים והנוער לאתגרים העומדים בפני המבוגרים. החינוך מגיע מתוך הפריזמה של יכולת החשיבה והפעילות של המבוגר במקום מהצרכים של הילד לפי השלב ההתפתחותי בו הוא נמצא. רבים וטובים מהארץ ומחו"ל אומרים כי ההתעסקות של הילדים והנוער במחשבים למינהם (טלפונים, מחשבים, משחקי מחשב ווידאו) מסוכנים ומעכבים את תהליך ההתפתחות שלהם. אם רוצים לשפר את איכות החשיבה של הילדים והנוער דבר ראשון יש להסביר להורים שלא לחשוף את הילדים למכשירים הנ"ל. לאפשר למורים לחנך ולא רק לנסות מגיל קטן (כיום כבר מהגן) להלעיט את הילדים במידע. לאפשר לילדים להתעסק במיומנויות ואומנויות (למשל להגביר את לימודי המלאכה, הנגרות, הצורפות וכ'ו). לא לפנות בצורה ישירה לחשיבה של הילד לפני גיל 13 (כיום עושים זאת כבר בגיל 4). רק שינוי כולל בתפיסה של החינוך יאפשר לגדל דורות עתידיים של ילדים ובוגרים עם דמיון וביטוי עצמי נכון שיאפשרו למודים גבוהים, המצאות, התמודדות עם טכנולוגיות המתפתחות במהירות וכדומה. מספיק אם כל אחד יחשוב מה היו פני הטכנולוגיה לפני 20 או 30 שנה על מנת להבין שאנחנו לא צריכים להכין את הילדים לטכנולוגיה העתידית אלא להכין אותם להתמודדות עם שינויים ולתפיסה מופשטת ודימיון. דברים אלה מתפתחים אצל הנוער אם לא חושפים אותו לחשיבה כבר בגיל צעיר. המבוגרים מביננו יכולים לראות כי כיום הנוער רדוד יותר, עדין יותר, נע בצורה פחות טובה, שמן יותר, בעל אוצר מילים קטן יותר, כותב הרבה פחות, מתנסח בצורה דלה ובעיקר קצרה ועוד. תופעות אלו צריכות להדאיג אותנו כי הן מעידות על כישלון שיטת החינוך ועל הצורך הדחוף להחליפה. למי שרוצה הוכחה מדעית יפנה למחקר של האנתרופולוג תמיר לאון על "דור המסכים".
גידי , מרכז  |  07.12.11
5.
לדעתי המערכת מכינה ועוד איך מכינה את הנוער לאתגרי המחר
ישראל בכיוון למדינת עולם 3 נוסח אירן , ולכן מערכת החינוך מכינה היטב את הנוער לכך, בנוסף הנוער לומד היום מהר מאוד באיזה כיוונים כדאי לו ללכת ולהתמיד, ועל מה להשחית את זמנו (ולא, לעבוד בתור חמור הייטק זה לא ממש הכיוון שלו, ובטח לא להיות מורה...) על מנת שיוכל לפרנס את עצמו בכבוד, ולהבטיח את עתידו.
שון  |  07.12.11
לכל התגובות