אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך נקברה היוזמה להכריז על רשת שופרסל כמונופול צילום: גיא אסיאג

כך נקברה היוזמה להכריז על רשת שופרסל כמונופול

שנתיים עברו מאז שאיגוד המזון ביקש מרשות ההגבלים להכריז על הרשת כמונופול. אבל אז הגיעו חילופי גברי ברשות והספקים קיבלו רגליים קרות

08.12.2011, 08:17 | מארק שון

לקראת פרסום ההמלצות הסופיות של ועדת קדמי לבחינת שוק המזון, מתברר כי לפחות על ניסיון אחד כבר נסתם הגולל: ההכרזה על שופרסל כמונופול.

בפברואר 2010 פנה איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים לרשות ההגבלים העסקיים בבקשה להכריז על רשת הקמעונאות הגדולה בארץ כמונופול. הבקשה התבססה על הגדרת שוק רכישת המזון והמשקאות ועל הטענה כי לשופרסל השפעה מכרעת בו, אותה היא מנצלת לרעה. באותו חודש הוגש כתב האישום נגד מנהלי הרשת - הנשיא והמנכ"ל לשעבר אפי רוזנהויז וסמנכ"ל הסחר והשיווק אלי גידור - בחשד שהפרו את תנאי המיזוג עם קלאבמרקט ופעלו לכרסם בתחרות בין הרשתות באמצעות עריכת הסדרים כובלים.

כחצי שנה לאחר הפנייה הגיש האיגוד חוות דעת של פרופ' יוסי שפיגל מאוניברסיטת תל־אביב, שנחשב לדמות מוערכת בעולם ההגבלים, ובה קבע כי שופרסל - מקבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר - היא מונופול בתחום רשתות המזון בפריסה ארצית, שכן היא שולטת ביותר מ־50% מהשוק.

אך מה שנראה כמו יריית פתיחה טובה לחקירה של הרשות, התברר כלא יותר משירת הברבור של המהלך. הבעיה המרכזית היתה חוסר במידע, מכיוון שהאיגוד עצמו אינו מחזיק כל מידע לגבי חברות המזון החברות בו. "האיגוד נתקל בקשיים משמעותיים באיסוף הנתונים, כיוון שהספקים (חברות המזון) חששו למסור מיוזמתם מידע נגד שופרסל", נכתב בפנייה שמסר לאחרונה האיגוד לרשות. גורם בכיר שהיה מעורב במהלך מסביר, כי "חברות המזון הקטנות לא רצו להסתבך עם שופרסל וביקשו מהאיגוד שיפעל מול הרשות, כדי שזו תוציא להם צווים שיקלו על מסירת המידע מבלי להראות חשודים כלפי שופרסל".

לאור זאת, ביקש האיגוד מהממונה על הגבלים להפעיל את סמכויותיו לפי סעיף 46 לחוק ההגבלים, סעיף שמקנה לו סמכויות נרחבות ביותר לאיסוף מידע מכל גוף שהוא אם התעורר חשד לביצוע עבירה. עם זאת, הרשות לא הוציאה צווים וככל הנראה לא פנתה ישירות לספקים לקבלת מידע.

אחד ההסברים לכך, הוא כי הגורמים שהובילו ברשות את הבדיקה - הכלכלן הראשי ד"ר שלומי פריזט והיועץ המשפטי עו"ד בועז גולן - פרשו מתפקידם. דיויד גילה עצמו, שמונה באפריל לראש הרשות, ככל הנראה לא עסק ישירות בנושא. פריזט, שאף היה חבר בוועדת טרכטנברג, הודיע בתחילת נובמבר על עזיבתו; וגולן פרש כבר באפריל, לאחר שהפסיד בקרב מול גילה על תפקיד הממונה.

"לשינויים הפרסונליים היתה השפעה עקיפה על הורדת ההילוך ברשות לגבי בדיקת שופרסל", מסכים גורם שמעורה במה שהתרחש מאחורי הקלעים, "אך צריך לזכור שגם השינויים בתוך שופרסל - רוזנהויז זז הצידה ופרש לבסוף, וכתב האישום שהוגש בזמנו - גרמו לשופרסל לתקן את דרכה גם בלי ההכרזה (הכוונה לאגרסיביות כלפי ספקים, מ"ש)".

מרשות ההגבלים נמסר: "התלונה לגבי ניצול כוחה של שופרסל לרעה נסגרה לאחר שנמצא שהיא אינה מבוססת. התלונה לא העמידה כל תשתית ראייתית שהיה בה כדי להעלות חשד לעבירות על חוק ההגבלים".

תגיות