אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

שולחן ערוך: ליגת-העל של מעצבי המסעדות

מסעדות מובילות מוציאות מיליוני שקלים על עיצוב מושקע. כלכליסט חושף את משרדי עיצוב המסעדות שמשדרגים את החוויה הקולינרית

08.12.2011, 09:14 | ניצן דבי וגלי וולוצקי

מסעדת רפאל עברה לאחרונה מתיחת פנים בהשקעה של 6 מיליון שקל. זה אינו סכום חריג, שכן מסעדות־העל מוציאות על עיצוב בין 4 ל־7 מיליון שקל.

"כלכליסט" מציג את חמשת משרדי העיצוב המובילים בתחום, שאחראים על עיצוב מסעדות אופנתיות בישראל ובחו"ל, ושמע מהמעצבים איך יוצרים עיצוב חווייתי, מדוע עיצוב מסעדה זה כמו לספר סיפור ואיך מעצבים חלל שהוא גם אסתטי ומרהיב וגם נוח ונעים.

BK אדריכלים

את BK אדריכלים ייסדו בשנת 2000 אלון ברנוביץ' ואירנה קרוננברג. במשרד 15 אנשי צוות, כולל שניים במשרד משותף שבאמסטרדם. פרויקטים בולטים: מסעדת יפו־תל אביב החדשה של חיים כהן, מסעדת הרברט סמואל, טאפאס אחד העם ומסעדת צפרה בתל אביב, מסעדת מומו ומלון סר אלברט באמסטרדם, זוזוברה בהרצליה ובכפר סבא. מוטו: "המטרה היא שהלקוח יגיע לחוויה הוליסטית. הניראות של המקום, התפריט, איכות האוכל, השירות והניהול – הכל צריך לעבוד ביחד בצורה מושלמת. מה שהלקוח רואה צריך להתאים למה שהוא אוכל, להתאים גם למחיר שהוא משלם ואפילו להתאים לשירות שהוא מקבל מהמלצר".

מסעדת יפו תל אביב, צילום: עמית שעל מסעדת יפו תל אביב | צילום: עמית שעל מסעדת יפו תל אביב, צילום: עמית שעל

 

מקומות מועדפים: "אנחנו אוהבים לשבת במונטנגרו שעיצב סטודיו מו, מפני שהצליחו ליצור שם תחושה שמזכירה מסעדות רחוב, אווירה בלתי אמצעית נעימה שמתאימה למקום. כמו כן, אנחנו אוהבים את יונה, שעיצבה סיגל ברנוביץ', אחותו של אלון. יש שם הרמוניה בין הלוקיישן, האוכל והעיצוב. אנחנו גם אוהבים מאוד לשבת במסעדת עזבה בכפר ראמה. היא הכי לא מעוצבת שאפשר, אבל יש בה משהו ראשוני. האוכל נהדר ובעל הבית הוא חלק מהמקום". 

 

סטודיו מו

מיכאל אנקווה ואורי בן דרור הקימו את סטודיו מו בשנת 1993. המשרד של השניים עוסק בתכנון של פרויקטים פרטיים ומסחריים, והם מעסיקים בו כ־12 אדריכלים ומעצבים.

פרויקטים בולטים: העיצוב המחודש של מסעדת בית בנמל, העיצוב המחודש של מסעדת רפאל, מסעדת מונטנגרו, מסעדת קפה איטליה, לופט האירועים הקומה הרביעית.

מסעדת רפאל, ת"א מסעדת רפאל, ת"א מסעדת רפאל, ת"א

מוטו: “אנחנו לא באים לתת צבעים או ריהוט למקום שאנחנו מעצבים, אלא לספר סיפור. אבל אסור לשכוח שמסעדה היא מכונה שצריכה לעבוד, והאווירה בה לא צריכה להפריע לתפעולה. בראש ובראשונה התפעול צריך להיות פנטסטי".

מקומות מועדפים: “רוטשילד 12, בר ההופעות ובית הקפה של קבוצת R2M של מתי ורותי ברודו, שמעצבים בעצמם את המקומות שלהם. יש שם תחושה חופשית, נעימה. יש להניח שכאשר הם תכננו את המקום, הם פנטזו על התרחשות מסוימת ולא על עיצוב מסוים, ולכן מרגישים שם מאוד נוח. לכן גם המקום מתנהל טוב, והעיצוב, התפעול והעבודה של המלצרים לא מכבידים". 

סטודיו ירון טל

הסטודיו הוקם ב־1995 ומעסיק כיום, לבד מירון טל, שישה אדריכלים ומעצבים. המשרד מתמחה בעיצוב פרויקטים מסחריים כמו בתי מלון (רשת דן) ורשתות בתחומי האוכל והאופנה.

פרויקטים בולטים: שגב גורמה בהרצליה ושגב אקספרס ברמת החייל, כל סניפי מקס ברנר בארץ ובחו"ל, מסעדת בנדיקט בהרצליה וחלל האירועים החדש שלה, דינר רום, חנות הדגל של מאפיית ברמן בירושלים.

מסעדת שגב אקספרס, צילום: ירון טל מסעדת שגב אקספרס | צילום: ירון טל מסעדת שגב אקספרס, צילום: ירון טל

מוטו: "עיצוב חווייתי פונקציואלי. אדם שהולך למסעדה עומד לעבור טרנספורמציה. אני אחראי להעביר לו את החוויה הזאת, שמורכבת מהרבה אלמנטים כמו עיצוב נכון של החלל ויכולת של החלל לתפקד כך שלסועד יהיה נוח ולצוות יהיה נוח לעבוד", אומר טל.

מקומות מועדפים: "ז'אנו וינו בנווה צדק, בר יין קטנטן ומלא באווירה, מוזיקה, ריח ותאורה נכונים. מקום שמתנהל בקצב משל עצמו ומנהל דיאלוג שיכור עם הרחוב". 

סטודיו מקומי

האדריכל יעקוב טנוס והאדריכל שרון סיטון שותפים משנת 2001 בסטודיו מקומי הפועל בירושלים, בשכונת ממילא. במשרד עובדים ארבעה אדריכלים ומעצבים, והוא חולש כיום על עיצובן של מרבית המסעדות במגזר הערבי ובמגזר היהודי בירושלים.

פרויקטים בולטים: מסעדת מחניודה, מסעדת צ'אקרה, מסעדת לה גוטה, שלוש הקפטריות שבמוזיאון ישראל, מסעדת אולגה ומסעדת סודפה בנצרת, קפית בגן הבוטני בירושלים.

מסעדת מחניודה, ירושלים, צילום: גיא אסיאג מסעדת מחניודה, ירושלים | צילום: גיא אסיאג מסעדת מחניודה, ירושלים, צילום: גיא אסיאג

מוטו: ”מציאת המחולל שסביבו תיבנה המסעדה. אם זה מטבח מוחצן, אז נפתח אותו ונחצין אותו אל מול הלקוח, וכנ"ל לגבי בר, מרתף יינות וכדומה”.

מקומות מועדפים: "בית הקהווה ליד המשרד שלנו, שיש בו אווירה חמה ונעימה ואוכל מצוין - פשטות מנצחת. בקפה קדוש בירושלים יש תחושה של בית קפה אוסטרי אירופי לחלוטין. יש שם משהו נכון באווירה, שלוקח אותך למקום אחר ולזמן אחר". 

אלכס מייטליס

האדריכל אלכס מייטליס מתמקד בשנים האחרונות בעיקר במסעדות בחו"ל. "מסעדנים בארץ לא מרבים לפנות אליי, אני חושב שאני יקר מדי בשבילם", הוא מודה.

פרויקטים בולטים: הפרויקט המוכר ביותר של מייטליס בתחום המסעדות בארץ הוא מסה, המעוצבת בתיאטרליות. על שמו גם כמה פרויקטים שמשכו תשומת לב רבה בחו"ל, ובהם רשת המעדניות של יותם אוטולנגי וסמי חרירי בלונדון, ומסעדת הדגל החדשה של אוטולנגי NOPI. מייטליס מרבה גם לעצב במוסקבה, ובין השאר עיצב שם את רשת בתי הקפה היוקרתיים קוראס. מוטו: "נוחות, נוחות, נוחות. אסתטיקה אינה יכולה להתקיים אם היא לא נוחה. חוויית הנוחות צריכה להתקיים באופן הכמעט פיוטי של המילה - בלארג'יות, בנדיבות, המקום צריך להיות נוח לעין, נוח לתחת, נוח לאוזן".

מקומות מועדפים: מייטליס אינו מרבה, לדבריו, לצאת למסעדות. "זו עבודה בשבילי. תמיד שואלים בעצתי, ואני צריך לעבוד רבע שעה תמורת האוכל. אני מעדיף לאכול אצל אמא שלי או אצל חברים".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
מה עם אנריקו סגרה?
מעצב על!! הרשימה שלו כוללת פרוייקטים כמו: רשת ארומה אספרסו בר בישראל רשת ארומה באירופה, רשת אוליב Olive, רשת RED אספרסו בר במוסקווה, מיקה – בר מסעדה, מסעדת מיטבר, ליברה – תל אביב, אריסטו – קיסריה, יסמין – בית קפה מסעדה אדוארד אספרסו בר, כרם זיתים – בר מסעדה, רמת הנדיב, רשת תרנגולים, אודאון – תל אביב, קימבה – מסעדה ואירועים, קפה פסטה למבורגיני, מסעדת ספגטים, קפה 54 הקונספט האדריכלי והתכנון הינם בגישת "Total design" בה הראיה הינה כוללת, מתכנון הסביבה דרך תכנון המבנה ועד הפרטים הקטנים של החללים הפנימיים, תוך התייחסות מיוחדת לחומר, לצבע ולאור. שיקולי תאורה ואופן הארת החללים והאובייקטים הינם חלק אינטגראלי ומשמעותי בכל תכנון.
Rזא שאה  |  10.12.11
לכל התגובות