אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פרס: "הגעת חללית ישראלית לירח תייצר לא רק הערכה - אלא הרתעה אזורית"

הנשיא הגיע לאירוע חשיפת החללית הלא-מאוישת המיועדת לשיגור לירח במסגרת התחרות של גוגל: "העניין הוא לא הנחיתה עצמה, אלא הדרך"

08.12.2011, 15:41 | אסף גלעד

"נחיתה של חללית ישראלית על הירח, תביא לישראל לא רק הערכה עמוקה, אלא תייצר גם הרתעה", כך אמר הבוקר (ה') הנשיא שמעון פרס באירוע חשיפת הדגם של החללית הלא-מאויישת הישראלית המיועדת לשיגור לירח במסגרת תחרות Google Lunar X Prize.

באירוע שנערך במפעלי התעשייה האווירית נחשף דגם בגובה מטר של החללית שבנה הצוות הישראלי המתחרה בתחרות של גוגל המכונה Space IL, הנושא עליו את דגל ישראל. מלבד פרס נכחו באירוע גם מנכ"ל התעשייה האווירית יצחק ניסן, היו"ר דב בהרב, מנכ"ל אלדין לשעבר ינקי מרגלית שמשמש כיו"ר הפרויקט, יובל דיסקין (לשעבר ראש השב"כ), ורונה רמון, המובילה את קרן רמון לשימור זכרו של בעלה המנוח, האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון. החללית הישראלית צפויה לטוס לחלל בשנת 2014 ובעלות של 15 מיליון דולר. עד כה גויסו לפרויקט כ-4 מיליון דולר בלבד.

"העניין הוא לא הנחיתה עצמה, אלא הדרך לשם", אמר פרס "הנחיתה הראשונה של האדם על הירח הפכה לאירוע היסטורי, אבל הטכנולוגיות שהותירה אחריה היו חשובות לא פחות, בראש ובראשונה האינטליגנציה המלאכותית".

"אנחנו לא אמריקה, אנחנו לא עשירים בהון ובמרחבים. אבל אם תשוו את החדשנות בתחום החלל בין שתי המדינות תגלו שבעוד שארה"ב מחזיקה 28 לווינים, ישראל הקטנה מחזיקה ב-11, כמו הכמות באירופה כולה. לווין אמריקאי שוקל 2.5 טון, הלווין הישראלי הממוצע שוקל עשירית מזה. החבר'ה הצעירים של קבוצת Space IL שבונים את החללית הלא מאויישת לירח מתכוונים להשיק חללית במשקל 80 ק"ג בלבד. אם יזכו בפרס הראשון וינחיתו ראשונים מבין כל הקבוצות המתחרות את החללית על הירח, ואני בטוח שיהיו ראשונים, זה יתן לישראל הערכה עצומה אבל גם הרתעה".

"לשכנינו אני אומר: אתם יכולים להתפלל כמו האחים המוסלמים, אבל זה לא יפתור את בעיית המזון במצרים, למשל. אמונה – כבודה במקומה מונח, אבל אין פיתוח כלכלי ללא מדע. בזמנו הקמנו את התעשייה האווירית בתקציב של 250 מיליון דולר שהעברתי למאיר עמית. היום סכום כזה לא היה עובר בועדת הכספים של הכנסת. יותר משישראל מובילה את הטכנולוגיה, הטכנולוגיה מובילה את ישראל". פרס הגיש לצוות יזמי Space IL פתק ובו משפט מהתנ"ך שאותו ביקש להטיס לחלל: "והיו למאורות ברקיע השמיים, להאיר על-הארץ", מתוך פרק א' בספר בראשית.

חללית ראשונה ב-40 שנה

הצוות הישראלי מתחרה מול 26 קבוצות ברחבי העולם שנרשמו לתחרות של גוגל, שהפרס הראשון בה עומד על 20 מיליון דולר. מעבר לשיגור ולהנחתה, יצטרך הרכב לנווט על פני הירח במרחק של 500 מטרים ולשדר חזרה לכדור הארץ תמונות וסרטונים במשך שמונה שעות. Space IL היא העמותה היחידה מבין הקבוצות המשתתפות בתחרות, כולן חברות מסחריות, ולכן עליה לגייס תרומות בכדי לפעול. הקבוצה התחייבה להעביר את הפרס לתמיכה בחינוך הטכנולוגי אם תזכה בו, ובקבוצה מעוניינים לגייס 1.5 דולר ממימון ממשלתי.

השיגור מתוכנן כרגע לשנת 2014, ולאחר מסע של חודשיים צפויה החללית הישראלית לנחות על הירח, ולהיות- אם תתגשם התחזית של הצוות הישראלי - החללית הראשונה שנוחתת על הירח מזה 40 שנה. עד כה נחתו על הירח חלליות אמריקאיות וסובייטיות בלבד.

מובילי קבוצת Space IL הם יריב בש, סטודנט במסלול יזמות במרכז הבינתחומי, כפיר דמרי, מרצה לתקשורת מחשבים במכללה למנהל, ויהונתן ויינטראוב, איש מפעל החלל של התעשייה האווירית. וינטראוב הסביר כי החללית תשוגר על ידי הרכבתה ללווין מסחרי שישוגר לחלל. החללית תתנתק מן הלווין ותפעיל מנוע שינווט אותה אל הירח בעזרת טכנולוגיות של זיהוי תמונה: תוכנה מיוחדת תזהה את הירח ואת אזור הנחיתה הצפוי ותכוון את החללית אל כיוון היעד במהירות של 2 ק"מ לשניה. לאחר הנחיתה, תנוע החללית 500 מטר על פני הירח, לפי תנאי התחרות, על ידי המראה וטיסה בגובה נמוך.

חברי הקבוצה זוכים לתמיכה וייעוץ מגופים מובילים בתחום ובראשם התעשייה האווירית, אלביט, פלסן סאסא, רפא"ל, סוכנות החלל הישראלית ,הטכניון, מכון וייצמן, אוניברסיטאות תל אביב ובן-גוריון, וסוכנות החלל הישראלית. בפרויקט פעילים 110 מתנדבים. הטכניון, אחד המממנים של הפרויקט, יצייד את הצוות ב"ננו תנ"ך" - התנ"ך הכתוב כולו באותיות ננומטריות.

הקבוצה הישראלית הצטרפה לתחרות בשנה שעברה ובקיץ האחרון ביצעה את הניסוי הראשון שלה באזור בבקעת הירדן. במסגרת הניסוי שנסתייים בהצלחה, ביצעה הקבוצה שיגור של טיל לגובה קילומטר, שדימה את השלב האחרון בנחיתה על פני הירח. במסגרת הניסוי נבדקו החיישנים המנתחים בזמן אמת את מצב החללית ואת פני הקרקע ושתפקידם למנוע את התרסקות החללית. בכך הפך הצוות לחברה הלא בטחונית הראשונה שביצעה ניסוי טיל בישראל.

מנכ"ל אלדין לשעבר ויו"ר Space IL, ינקי מרגלית, שמלווה את קבוצת היזמים מתחילת דרכה, אמר באירוע כי: "יש לי תמונה בראש של שנת 2014, עם ישראל רתוק למסכי הטלויזיה יותר מכוכב נולד, יותר ממאסטר שף. עם ישראל חוזה בחללית שלו שנוחתת על הירח ומקבל מכך השראה עמוקה".

הרכב הראשון שהסתובב על הירח עשה זאת בשנת 1965 והוא נבנה ברוסיה. הירח נמצא 384 אלף ק"מ מכדור הארץ, ובמהירות האור ניתן להגיע אליו תוך שניה וחצי.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הרתעה? איך בדיוק?
הערבים כבר למדו מזמן שהצד החלש אצלנו זה האנשים עצמם ולא ההרס שאותם אנשים מסוגלים לייצר. 10 שנים עפים עלינו טילים, 20 שנה פיגועים באינטנסיביות גבוהה, ו40 שנה באינטסיביות בינונית. כל מדינה נורמלית עם יכולות טכנולוגיות אפילו של שנת 1920 הייתה מסיימת את הפארסה הזו כבר מזמן. וכשמר פרס מדבר על הרתעה, זה רק מגוחך כפליים. אבל לפחות מבחינה כלכלית זה טוב... וגאווה.
08.12.11
לכל התגובות