אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הולך ואוזל הזמן להשגת הסכם להפחתת זיהום האוויר" צילום: בלומברג

"הולך ואוזל הזמן להשגת הסכם להפחתת זיהום האוויר"

הוועידה העולמית לשינוי האקלים בדרום אפריקה, שאמורה היתה להסתיים אתמול - נמשכת גם היום לאחר שלא הושג הסכם; שר איכות הסביבה הבריטי: "אנחנו עובדים נגד השעון, מילולית. נמשיך ככל שיידרש, אך ישנו סיכוי שחלק מהמשלחות האחרות ייאלצו לעזוב"

10.12.2011, 15:22 | סוכנויות הידיעות

מבוי סתום בוועידה העולמית לשינוי האקלים: באיחוד האירופי אומרים כי לנציגי 190 המדינות המשתתפות בשיחות על התחממות כדור הארץ הולך ואוזל הזמן להשגת הסכם, זאת לאחר שפגישה במימון האו"ם התארכה יום לאחר המועד המתוכנן.

האו"ם פרסם היום טיוטה חדשה, הכוללת את מסקנות הפגישה שנערכה בדרבן, דרום אפריקה, לאחר שהנציגים נועדו לאורך כל הלילה בניסיון להשיג פריצת דרך בהסכם. ואולם המסמך פורסם לפחות שלוש שעות לאחר המועד הסופי המוסכם ולא כלל את התיקונים שהאיחוד האירופי דרש, אומר מרסין קורולק, שר איכות הסביבה הפולני, שמחזיקה בנשיאות האיחוד האירופי.

"יש פה היעדר מנהיגות שמסוכן לשיחות מורכבות אלה", הזהיר קורולק. "אנחנו מוכנים להישאר פה כמה שצריך, אפילו עד מחר, אך ייתכן ששרים ממדינות אחרות לא יסכימו לכך".

העיכוב מעלה את הסיכון שהשיחות יסתיימו ללא הסכמה, זאת לאחר שבועיים של מגעים. השיחות היו אמורות להסתיים אתמול (יום שישי) והשרים כבר החלו לארוז את התיקים לקראת הטיסות חזרה.

"אנחנו עובדים נגד השעון, מילולית", אמר שר איכות הסביבה הבריטי כריס הוהן. "נמשיך ככל שיידרש, אך ישנו סיכוי שחלק מהמשלחות האחרות ייאלצו לעזוב".

שר איכות הסביבה הגרמני, נורברט רוטגן, אמר: "הגענו למצב קריטי ביותר בשל מגבלת הזמן. העיכוב הוא קריטי ביותר. אני בספק אם נצליח".

רוטגן ועמיתתו הצרפתייה נטליה קושיסקו-מוריזה הפנו אצבע מאשימה לעבר המארגנת דרום אפריקה. "נקלענו למצב הגרוע ביותר, של כישלון, בשל הארגון", ציינה קושיסקו. "אמש לא היה נראה שהיו"ר מתייחס לבעיית הזמנים".

ואולם דרום אפריקה אינה האשמה היחידה. "רק מדינות מעטות מפריעות להשגת הסכם כאן", הוסיף רוטגן. "מדובר במדינות בעלות הפליטה הגדולה ביותר - ארה"ב, סין והודו".  

אמש דנו המשלחות בטיוטת פשרה, בהובלת דרום אפריקה, שלפיה יצטרפו סין והודו לאמנה חדשה לקיצוץ זיהום האוויר; הדבר יאפשר למדינות להאריך את פרוטוקול קיוטו המגביל את פליטת גזי החממה, ולהקים קרן שתעזור לחלק 100 מיליארד דולר בשנה בסיוע.

הבוקר פרסם האו"ם מסמך המתפרש על פני 56 עמודים, כולל נספח על פני 19 עמודים, המפרט את האמצעים הטכניים שיינקטו להגנה על היערות ומימון ומדידת זיהום, האמורים להיכלל בהסכם הסופי. השרים מתלבטים כעת האם להסכים לתוספות. המסמך צריך להיות מאושר בפגישה רשמית, שעדיין לא נקבע לה מועד. 

תגיות