אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על הקמת עיר הבה"דים: שיכון ובינוי עתרה לבית המשפט נגד זכיית שפיר הנדסה

הקרב על הקמת עיר הבה"דים: שיכון ובינוי עתרה לבית המשפט נגד זכיית שפיר הנדסה

חברת הבנייה קוראת לפסול את זכיית שפיר כי העסיקה יועץ בניגוד לכללים. אולם, לכלכליסט נודע כי שיכון ובינוי ידעה על ההעסקה הבעייתית מבעוד מועד ולא פעלה בעניין

11.12.2011, 07:10 | מארק שון וגולן חזני

ביום חמישי האחרון הגישה חברת שיכון ובינוי עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בדרישה לפסול את זכייתה של חברת שפיר הנדסה במכרז הענק להקמת עיר הבה"דים, קרית ההדרכה של צה"ל בנגב, והפעלתה למשך 25 שנה . שיכון ובינוי מבקשת שבית המשפט יכריז עליה כאחת משתי הזוכות בפרויקט שהיקפו נאמד ב־20 מיליארד שקל במקום שפיר הנדסה.

לטענת שיכון ובינוי, שפיר ובנק לאומי, שהעניק לשפיר את המימון לפרויקט, השתמשו בשירותיה של חברת א. אפשטיין של ד"ר יואב סרנה כדי שתלווה אותם לקראת גיבוש חבילת מימון. סרנה עבד עם משרד הביטחון על המכרז להקמת עיר הבה"דים, ולטענת שיכון ובינוי הוא נכלל ברשימת היועצים האסורים להתקשרות שפרסם משרד הביטחון לפני המכרז. משרד הביטחון מנע משיכון ובינוי עצמה לשכור את שירותיו של סרנה לצורך הכנת הצעתה.

שיכון ובינוי טוענת שלא ידעה על מעורבותו של היועץ סרנה במכרז אלא חודשיים וחצי לאחר ששפיר זכתה במכרז, כלומר במהלך חודש אוקטובר, כאשר ועדת המכרזים התירה לשפיר ובנק לאומי לעבוד עמו. לטענת שיכון ופינוי, שבועים לאחר שנודע לה על כך לראשונה, היא פנתה בבקשה לפסול את זכיית שפיר. אולם, פרוטוקולים שהגיעו לידי "כלכליסט" מגלים כי שיכון ובינוי ידעה על העסקת סרנה הרבה לפני אותו מועד ובחרה לא להתנגד לכך.

"ידוע לנו שיואב סרנה עובד עם בנק לאומי ושפיר משך זמן רב, וגם ידענו זאת עוד לפני המועד שבו הועברה התייחסותנו לעמדת ועדת המכרזים להתיר התקשרות בין לאומי ואפשטיין", כך הודה נציג חברת שיכון ובינוי בשימוע במשרד הביטחון בנושא ב־17 בנובמבר. בשלב מאוחר של הישיבה התברר כיצד הגיע המידע על העסקת סרנה לידיעת שיכון ובינוי - סרנה עצמו ואחיו, שניהם עובדים עם שיכון ובינוי, כל אחד בנפרד, בפרויקטים אחרים. בישיבת השימוע השתתף מטעם שיכון ובינוי, בין היתר, עמי לנדאו, לשעבר סגן החשב הכללי באוצר והיום מנהל חטיבת הזכיינות בחברה.

לזמן שבו ידעה שיכון ובינוי על העסקת היועץ השלכה קריטית על יכולתה לפסול את זכייתה של שפיר במכרז. על פי התקנות, כל צד חייב להגיש את טענותיו בתוך 45 יום מרגע שנודע לו על פגם שנפל במכרז של המתחרה. לכן, אחת הטענות האפשריות של שפיר, לאומי ומשרד הבטחון נגד שיכון ובינוי יכולה להיות כי היא ידעה על העסקת היועץ אך המתינה לראות את תוצאות המכרז בטרם תקפה אותן. בכל הנוגע לתחום המכרזים הרי שלטענות שיהוי יש משקל רב.

שיכון ובינוי טוענת כי אלמלא הפרת כללי המכרז, קבוצת שפיר־לאומי הייתה נכשלת בניסיון להשלים "סגירה פיננסית" תוך 180 יום, ולא היתה עומדת בתנאי המכרז.

משיכון ובינוי נמסר בתגובה, כי "הטענה כאילו החברה השתהתה לא נכונה. הפרוטוקול מטעם ועדת המכרזים אינו משקף במלואו את הדברים כפי שקרו. שיכון ובינוי הודיעה כבר ב־23 באוקטובר, בהתאם למועד שבו ביקשה הוועדה את התייחסותה. שפיר היא זו שהפרה את מסמכי המכרז, וועדת המכרזים התעלמה מכך. שיכון ובינוי התריעה על כך במועד. תפקידה של ועדת המכרזים הוא לפסול את שפיר בגלל ההפרה שביצעה, ואנו מקווים כי תבחר לבצע את תפקידה". תגובת שפיר הנדסה: "כחברת התשתיות המובילה בישראל נוסיף להוביל את הפרויקטים הגדולים במדינה רק על בסיס יכולותינו המקצועיות וההנדסיות, ולא באמצעות עתירות סרק לבתי המשפט".

תגיות