אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לאחר כ-20 שנות פעילות - אין נחל אחד בישראל ששוקם לכל אורכו" צילום: עמית מגל

"לאחר כ-20 שנות פעילות - אין נחל אחד בישראל ששוקם לכל אורכו"

מבקר המדינה מותח ביקורת חריפה על פעילות המשרד להגנת הסביבה בשיקום נחלים ברחבי הארץ: "מעדיף לקדם פרויקטים שתוצאותיהם נראות בציבור מיד"

12.12.2011, 16:01 | ליאור בן דוד

על פי "תוכנית לאומית לשיקום נחלים" שפרסם המשרד להגנת הסביבה בנובמבר 2008, נדרשת השקעה של כשני מיליארד שקלים לשיקום אקולוגי ונופי של נחלי ישראל. קצב ההשקעות השנתי הממוצע של המשרד בשנים 1998-2010 היה כתשעה מיליון שקלים לשנה. בהנחה שקצב ההשקעות ייוותר כשהיה, נכתב בדו"ח מבקר המדינה, יידרשו עוד כמאה שנים לסיים את שיקום הנחלים בישראל.

המבקר מותח ביקורת על כך כי למרות הצלחות ניכרות בשיפור איכות מי נחל הקישון ונחל הירקון ובפיתוח גדות נחל אלכסנדר, לא ניתן להצביע על נחל כלשהו ששוקם במלואו מאז החל המשרד להגנת הסביבה לטפל בסוגייה בתחילת שנות התשעים.

הטיפול בנחלים מפוצל בין גורמים רבים – המשרד להגנת הסביבה, רשות המים והביוב ורשויות הניקוז הכפופות לשר החקלאות. לפי הדו"ח, המשרד להגנת הסביבה לא יוזם מהלכים להסדרה אקולוגית של הטיפול בנחלים אלא מניח לרשויות הניקוז לפעול על פי סדרי העדיפויות שלהם, ולפי שיקולים שאינם תמיד סביבתיים. למשרד להגנת הסביבה אין מדדים לבדיקת ההתקדמות בתהליך ויעדי השיקום.

הדו"ח מסתכם במשפט חריף: "המשרד (להגנת הסביבה, ל.ב) מעדיף לקדם פרויקטים שתוצאותיהם נראות בציבור מיד - טיפוח גדות הנחלים באמצעות פארקים ושבילי אופניים. אולם כל עוד מוזרמים שפכים למי הנחלים - השיקום רחוק מהשלמתו".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "בשנים האחרונות, הפך שיקום הנחלים לאחד מהיעדים המרכזיים של המשרד ולמטרה זו הוקצו משאבים רבים.בניגוד להתרשמות מבקר המדינה כי המשרד אינו יוזם הכנת תוכניות לנחלים, המשרד להגנת הסביבה יוזם ומקדם לאורך שנים תוכניות מתאר ותוכניות אב לנחלים וסביבתם בהשקעה כוללת של מיליוני שקלים".

תגיות