אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הקבלנים מפנימים את ירידת המחירים, וזה משתקף במכרזים" צילום: עמית שעל

"הקבלנים מפנימים את ירידת המחירים, וזה משתקף במכרזים"

שר השיכון אריאל אטיאס הכריז על יעד של 2,000 יחידות דיור להשכרה שייצאו למכרז עד סוף השנה. נתן חץ ואליעזר פישמן: "לא ניכנס לתחום ההשכרה בישראל"

11.12.2011, 19:49 | שירלי ששון-עזר

"דיירי הדיור הציבורי נשכחו בדו"ח טרכטנברג", כך אמר שר השיכון אריאל אטיאס הערב בפאנל בנושא דיור בר השגה שהתקיים בועידת העסקים של גלובס . "אנחנו הגשנו הצעה שבכל מכרז של המדינה 5% יוקצו לדיור ציבורי לזכאים, שזה אנשים שהמדינה חייבת להם, אבל לצערנו זה נשאר מחוץ לדו"ח טרכטנברג".

דבריו של אטיאס נקטעו על ידי פעילים ומחוסרי דיור שישבו בקהל קראו לאטיאס כי הוא לא עשה דבר לטובתם מאז החלה הקדנציה שלו. "למה אתם מנפיקים תעודות זכאות למשפחות כשאין לכם דירות לתת? מה אתם מצפים שהם יעשו", שאלה אחת מהנשים בקהל.

בתגובה אמר אטיאס: "יש 2,200 ממתינים ב-10 השנים האחרונות שמשרד הבינוי והשיכון רוצה לתת להם דירות ואין לו אפשרות לתת להם דירות כי לא נותנים לו תקציב. בסופו של דבר אנחנו רוצים להגיע למצב שכל מי שזכאי לדיור ציבורי אנחנו ניתן לו שכר דירה מיד כאילו הוא גר בדיור ציבורי וזו הדרך".

"התפקיד שלנו כממשלה הוא לאפשר תשואה נכונה"

 

אטיאס הוסיף כי מתחילת השנה מזהים במשרד השיכון ירידה במחירים במכרזי הקרקעות ביחס למחיר שנקע לקרקע על ידי השמאי הממשלתי". בשנת 2010 הוצאנו מכרז לקרקע בשוהם. ההצעה הזוכה עמדה על 714 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור. בשבוע שעבר הוצאנו מכרז בשוהם והוא נסגר 500 אלף שקל ליחידת דיור", אמר אטיאס והוסיף: "המחירים צריכים להמשיך לרדת, אבל זה מלמד אותנו שהיזמים מזהים שאנחנו רציניים בכוונות שלנו ואני אומר לכם שאנחנו נמשיך עם זה.

היעד הבא שלנו הוא שוק הדיור להשכרה. בישראל אין שוק שכירות משוכלל בדומה לקנדה, לאירופה ולארה"ב. סיבה ראשונה- זה לא משתלם למשקיעים. המשקיעים מעדיפים לעשות את זה בנדל"ן מניב. התשואה בשוק המגורים לא מספיק טובה. התפקיד שלנו כממשלה זה לאפשר את התשואה הנכונה כדי שכולם ירוויחו ממנו. אנחנו לא מנסים לחנך את הציבור, אבל לתת את המוצר על המדף של דיור להשכרה לטווח ארוך"

"ירידת מחירים של 20-25% בשנתיים הקרובות"

 

בהמשך לדבריו של אטיאס, אמר יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה כי יש להתייחס לעניין נוסף והוא הציפיות של הקונים בשוק הדיור.

"כשהציפיות מתחלפות והקונים חושבים שהמחירים ירדו, אז הקונים והמוכרים לא נמצאים באותו מקום. יש פה דיסונאנס, פער בין ציפיות המוכרים שזוכרים באיזה מחיר השכן שלהם מכר לבין הקונים. התהליך הזה לוקח לו שנה להתאזן.

בארה"ב זה לקח יותר זמן: בסוף 2005 מספר העסקאות ירד אבל המחירים עדין לא ירדו. המחירים ירדו רק ב-2007. שוק יכול להיעצר במשך חצי שנה או שנה. קבלן שבנה ורצה לקבל מחירים גבוהים רואה שנתקע קצת ומתחיל להוריד מחירים.

אני מעריך שבסופו של דבר נראה ירידות מחירים של 20-25% על פני שנתיים. נשאלת היא האם הם ייטיבו עם הצעירים וימוטטו קבלנים או שזה יהיה מאוזן. המטרה צריכה להיות היעדר תזוזות חדות במחירים- גם למעלה וגם למטה. המטרה שלנו היא לתת למחירים לרדת, אבל להמשיך לעודד את הקבלנים לקנות קרקעות ולהמשיך לבנות. זה נכון שהצעירים רוצים שהמחירים ירדו לרמה של 2007, אבל הצעירים לא רוצים שקבלנים יתמוטטו וב-2013 לא תהיה בנייה בכלל. אנחנו צריכים להיות בהסתכלות ארוכת טווח, המטרה היא מזעור של תנודתיות במחירי הדיור". אמר קנדל.

לא רואים את עצמנו נכנסים לשוק הדיור להשכרה

 

איש העסקים אליעזר פישמן לא הסכים עם קנדל ואמר שיש עליהום על הקבלנים שיגרום אולי לעצירת מחירים זמנית שתתחלף בעליית מחירים בשלב מאוחר יותר מכיוון שהקבלנים יפסיקו בקרוב לבנות. "גם אני באמצע שיווק של פרויקט של 1300 יחידות דיור ואני מוכר 2 דירות בחודש. אני אסיים את השלב הזה ואני אשב על הגדר".

נתן חץ, הבעלים והמנ"כל של חברת אלוני חץ אמר כי יש בעיה נוספת שהיא בנק ישראל. "בנק ישראל יושב לבנקים על הראש ורובם היום נמצאים במצב של תקרת זכוכית של אשראי שהם יכולים לתת לענף הנדל"ן. לדעתי הרכבת נעצרה בנושא המימון. אם לא יהיה אשראי, לא נראה את הבנייה מתקדמת. תופעה נוספת שדילגה מעל הליווי הוא קבוצות הרכישה ולפי מה שאני רואה גם זה נעצר. לפי זה אני חושב שתהיה עצירת מחירים".

חץ אמר כי הוא לא מאמין כי הקבוצות הגדולות יכנסו לשוק הדיור להשכרה לעת עתה. "אני לא רואה את עצמנו כל כך מהר נכנסים לשוק הדיור להשכרה. התשואה צריכה להיות 10% לפחות אם לוקחים את הסיכון. בנוסף, אף אחד לא רוצה לעמוד מול משפחה שלא מתפנה, זה לא כמו בנדל"ן מניב. אני לא רואה את עצמנו נכנסים לזה. אולי זה מתאים לקבלנים קטנים או בינוניים".

פישמן חיזק את ידיו של חץ: "אני לא אבנה להשכרה. לא רוצה שיבואו מול הבית ויעשו לי שביתות. אני לא רוצה להיכנס לתחום הזה".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
בטח שלא יכנסו להשכרה- תשואות מגוכחות , איומים בפיקוח, תחזוקה, דיירים מהגיהנום
תשואות של 3% (לפני הוצאות מימון, תחזוקה, שיפוצים, וזמן אבוד) חוקים שמאפשרים לכל דרעק להתנחל ולא לשלם בדירה, איומים בחקיקה לפיקוח מחירים שבתעכלס שווה להלאמה, לא פלא שאף טיקון לא נכנס לתחום, לא פלא שהממשלה בורחת הנתחום ומוכרת את דירות עמידר למרבה במחיר. אז מה נשאר לנו? המשקיעים הקטנים, בני מעמד הבניים, שותם שאין להם אפיקי השקעה ריווחיים ומנסים לסדר את הפנסיה (כידוע לעצמאיים אין פנסיה או ביטוח לאומי) ולכן היחידים שמשכירים דירות בארץ הם הפראירים הרגילים בני המעמד הבינוני, אולי הבינוני פלוס. לסיכום: ברור שהשכרת דירות זה חרא של עסק- מה שמסביר את הימנעות העשירים להיכנס לתחום, אז למה בכל זאת מאימים על המשקיעים הקטנים , בעלי הבתים בחקיקה וגזירות? כי הממשלה שלא עושה כלום מבסוטה לעודד עליהום על המשקיעים הפרטיים הקטנים. כי הפוליטיקאים מכל המפלגות שאחראים למצב- גם להם נוח להקריב את המעמד הבינוני כי הדיירים ההומלסים- לא מבינים כלכלה - לכן הם הומלסים- ונוח להם לשנוא את הקורבן המיידי- בעל הבית.
רק המשקיעים הקטנים מספקים פיתרון  |  13.12.11
לכל התגובות