אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדילמה האיראנית: הנפט יזנק ל־150 דולר? צילום: סיון פרג'

הדילמה האיראנית: הנפט יזנק ל־150 דולר?

המומחים מרגיעים, אך הפוזיציות העתידיות לרכישת נפט ב־150 דולר בעוד שנה זינקו החודש ב־29%. וגם: למה הסינים פתאום חוזרים לסויה

12.12.2011, 07:09 | אורי בירמן

אם חשבתם שמחיר הנפט יכול לעלות מעל 150 דולר, תדעו שאתם לא לבד. ניתוח של היקף הפוזיציות באופציות הרכש (CALL), לרכישת נפט ב־150 דולר בעוד שנה מצביע על כך שמאז פורסם הדו"ח של פקחי האו"ם על תוכנית הגרעין האיראנית בחודש שעבר, חל זינוק של 29% בכמות הפוזיציות הפתוחות.

כמות האופציות הגיעה בשבוע לכמות המקבילה ל־38 מיליון חביות נפט שמהוות 43% מהביקוש היומי הגלובלי. בכיר איראני אף הזהיר כי סנקציות על איראן יביאו את מחיר החבית ל־250 דולר. מנגד, מומחים מעריכים כי החרם על היצוא האיראני דווקא לא ישפיע על מחיר הנפט, מכיוון שהביקוש מצדן של סין והודו, שותפות הסחר האחרות של איראן, חזק מספיק על מנת למנוע עלייה במחירים.

שבוע של ירידות

לצד הנפט, בשבוע שעבר איבד מדד הסחורות CRB כ-2.3% מערכו, כאשר רק סחורה אחת, הניקל, הציגה עליות בולטות וטיפסה ב־4.8%. רשימת היורדות היתה ארוכה יותר וכללה את הקקאו (7.2%-), הגז הטבעי (7.2%-), החיטה (4.7%-) ורכז התפוזים (4.1%-). המסחר המשיך להיות מושפע מהתרחשויות באירופה ומעליית אמון הצרכנים בארה"ב שסיפקה משב רוח חיובי.

היפנים נפטרים מהזהב

בשבוע החולף הגיעה כמות הזהב שמוחזקת בתעודות סל לשיא של 2,358 טונות זהב, כאשר רק ארבעה בנקים מרכזיים מחזיקים ביותר זהב. הביקוש הגבוה לזהב הגיע גם לתושבי יפן, כאשר פקידי המכס במדינה לא זוכרים כמות כזו גדולה של משלוחי זהב ליצוא מאז 1985. מסתבר שאזרחי המדינה, שרכשו זהב לפני 20 שנה (במחיר מציאה של 350 דולר לאונקיה), מתחילים למכור אותו על רקע מחירה הגבוה של המתכת, וההערכות הן כי יצוא הזהב מיפן יגיע ל־100 טונות השנה. סוחר הזהב גדול ביפן דיווח כי מתחילת השנה עלתה ב־40% כמות הזהב שנרכש מלקוחות פרטיים.

הקונים, אגב, הם תאילנד, ששילשה את יבוא הזהב מיפן, וסינגפור שהכפילה אותו. יפן היא המדינה היחידה שמייצאת זהב מבלי להיות מפיקה משמעותית.

הסינים חוזרים לסויה

הסחורות החקלאיות רשמו ביום שישי ירידות על רקע דו"ח המלאים של משרד החקלאות האמריקאי שהתפרסם ביום חמישי והצביע על תחזית למלאי גלובלי גבוה מהתחזיות המוקדמות. לפי הדו"ח, מלאי הסויה העולמי צפוי להיות גבוה ב־1.5% מההערכות הקודמות, ואילו המלאי בארה"ב צפוי לנסוק בכ־18% לרמתו הגבוהה זה חמש שנים. משרד החקלאות האמריקאי אף הנמיך את התחזיות שלו לגבי מחיר הסויה ל־11.7 דולר לבושל בשנת השיווק הנוכחית לעומת ההערכות המוקדמות בנובמבר שדיברו על 12.6 דולר לבושל.

הסינים שמנצלים את הירידה במחירים, הגבירו את יבוא הסויה ב־50% במהלך נובמבר, לרמה הגבוהה ביותר זה 17 חודשים, ורכשו 5.7 מיליון טונות. בחודשים שלפני כן נרשמה האטה בביקוש הסיני שתרמה לירידת מחיר הסויה ביותר מ־23% מאז סוף אוגוסט האחרון. עם זאת, על פי דיווחי סוכנות הידיעות הסינית לגרעינים ושמנים, צפוי יבוא הסויה הסיני לרדת ב־5% לעומת השנה הקודמת. יצוא הסויה האמריקאי נפגע במהלך השנה מתחרות מכיוונה של ברזיל שנהנתה השנה מיבול טוב.

 

המרוויחה של שוק הרכב

החוזים על הפלדיום (שלא נכללים במדד ה־CRB) רשמו עלייה של 6.3% בשבוע שעבר, ועלייה 12.9% בשבוע שלפניו, זאת לאחר צניחה של יותר מ־30% במהלך השנה. ב־2010 עלה מחיר הפלדיום ב־96%.

השימוש העולמי המרכזי בפלדיום הוא עבור תעשיית הרכב העולמית המנצלת מחצית מתפוקת הפלדיום לייצור ממירים קטליטיים לרכב. ההערכות בשוק הן כי לאור הנתונים הטובים משוק הרכב, יגדל הביקוש למתכת היקרה. מכירות כלי הרכב בארה"ב גדלו בקצב המהיר ביותר זה שנתיים והגיעו לשיא של 10.53 מיליון כלי רכב בקצב שנתי. אם נוסיף לכך את עליית השימוש ברכב בסין ואת התחזיות למכירות כלי הרכב הגלובליות שצפויות להגיע לשיא ב־2012, נראה כי לאחר תקופה של ירידות במחיר פלדיום שלא בהכרח נבעו משיקולי היצע וביקוש, ייתכן שיש סיבה לאופטימיות. אחד מבנקי ההשקעות הגדולים צופה כי בשנה הבאה יירשם מחסור של 272 אלף אונקיות פלדיום, לאחר שב־2011 נרשם עודף של 760 אלף אונקיות בשל התחזית לגידול של 5.3% בביקוש.

 

אין בשורה מאופ"ק

ביום רביעי הקרוב יתכנסו שוב נציגי המדינות החברות באופ"ק כדי לקבוע יעדי תפוקה, לא בטוח שהם יצליחו. אם ייכשלו השיחות, ימשיכו חברות הקרטל לפעול לפי תקרת ההפקה הנהוגה כבר שלוש שנים, תקרה אותה עוברים חברי הקרטל ב־11%. בישיבתן האחרונה, ביוני, לא הגיעו חברות אופ"ק להסכמה, לראשונה זה 20 שנה, והפגישה התפוצצה, לאחר שסעודיה החליטה להגדיל את התפוקה לשיא של 30 שנה כדי לפצות על אובדן התפוקה הלובית, כאשר איראן, ונצואלה וארבע מדינות נוספות התנגדו ליעדים שהוצגו. כך שנראה שתוצאות הפגישה לא ישפיעו במידה ניכרת על מחירי הנפט שימשיכו להיות מושפעים בעיקר מגורמים מאקרו־כלכליים וגלובליים.

מחיר הנפט הטקסני סגר את השבוע בירידות של 1.45%, ואילו מחיר הנפט מסוג ברנט ירד ב־0.9%, זאת על רקע הצפי להטלת סנקציות על איראן, אמון הצרכנים בארה"ב, שהיה גבוה מהתחזיות המוקדמות וההסכמות באיחוד האירופי. בנוסף, בורסת החוזים הודיעה על הורדה של 6.7% בדרישת הביטחונות לנפט החל מהיום על רקע הירידה בתנודתיות.

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים

תגיות