אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"התנגדות קמרון לאמנה האירופית החדשה תתנקם בנו" צילום: בלומברג

"התנגדות קמרון לאמנה האירופית החדשה תתנקם בנו"

בעקבות הנתק שכופה ראש הממשלה מגזר הפיננסים הבריטי חושש: "האינטרסים של הסיטי ייפגעו. זה מאבק פוליטי על כוח ושליטה"

11.12.2011, 22:02 | סוכנויות הידיעות

הווטו שהטיל ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון על ההסכם התקציבי החדש שגיבשו מנהיגי האיחוד האירופי בסוף השבוע, גרר תגובות מודאגות מצד סקטורים שונים בכלכלת הממלכה — על כך מדווח "האובזרבר".

סר מרטין סורל, העומד בראש קבוצת הפרסום הגלובלית WPP, סיכם את חששותיהם של רבים ממנהיגי הקהילה העסקית: "אינטואיטיבית, זה לא יכול לעזור. הייתי מעדיף לשבת בתוך האוהל", ציין. הוא הוסיף כי המחלוקת בין בריטניה למדינות גוש היורו מזכירה לו את הפוליטיקה הפנימית שעמה הוא נאלץ להתמודד בתעשיית הפרסום בין מנהלים אזוריים במדינות שונות. "זה באמת מאבק פוליטי על כוח ושליטה", סיכם.

המגזר היצרני, אשר יציבותו נמצאת במוקד תוכנית קמרון־אוסבורן להחייאת הכלכלה, מסתמך במידה רבה על האיחוד האירופי ליצוא. סטיב קובנטרי, האחראי על קשרי הממשל באיגוד היצרנים EEF, אומר: "מה שצריך לעשות זה לקחת צעד אחורה, לשכוח מהפוליטיקה ולחשוב כיצד זה הולך להשפיע על הקשר היומיומי שלנו עם השותפים שלנו באיחוד האירופי". בתיאוריה, החלטות לגבי תקנות סחר, רגולציה פיננסית וכדומה אמורות לעמוד בבסיס השוק המשותף ולפיכך להתקבל על ידי כל 27 המדינות החברות. עם זאת, התעשייה חוששת עתה, שברבות הימים, קבוצת הגרעין החדשה — "כולם מלבד בריטניה" — תהיה זו שתעצב את המדיניות.

בריטניה הסתמכה בעיקר על משיכת חברות זרות לפעול בתחומה בהסתמך על היתרון שהציעה של גישה לשוק האירופי ללא הצורך להיחשף לרגולציה המחמירה שמאפיינת את שכניה. תוכניתו של שר האוצר, "נתיב לצמיחה", אשר עליה הודיע בנאום התקציב שלו החודש, אמורה לעודד השקעות זרות ויצוא באמצעות הפחתת שיעור מס התאגידים וצמצום הבירוקרטיה. מומחים חוששים, כי אף שהאמנה החדשה לא תסכן זאת בטווח הקרוב, אם שאר מדינות אירופה יהדקו את היחסים ביניהן, בריטניה תצטרך להילחם כדי לשמור על מקומה כחברה מלאה. אף שהממשלה מעודדת חברות בריטיות להדק קשרים עם כלכלות מתפתחות, עדיין מחצית היצוא הבריטי הולכת לאיחוד האירופי.

גם במגזר הפיננסי, אשר עליו ביקש קמרון להגן כאשר נסע לפסגה בבריסל, חוששים כי הרחיק לכת וכי התנגדותו לאמנה החדשה עלולה להתנקם בבריטניה. לטענת איגוד הבנקאים הבריטי, האינטרסים של בריטניה עלולים להיפגע על רקע הנתק הצפוי. התבטאויות אלה מגיעות על רקע סערה במגזר הפיננסי הבריטי סביב הצעה שנידונה באירופה להטיל "מס רובין הוד" (שיחול על עסקאות פיננסיות).

לפני חודש, קואליציה חסרת תקדים שהורכבה מהסוחרים הבכירים בסיטי, בהם בנקים, קרנות גידור וסוחרי נגזרים, הזהירה במכתב גלוי לשר האוצר ג'ורג' אוסבורון מפני התוצאות הרות האסון שיהיו למס, העשוי להיכלל באמנה החדשה. בכמה תחומי מסחר, הזהירו, עד 90% מנפח הפעילות עלולים לברוח מלונדון. עם זאת, למרות החששות הכבדים ממס העסקאות, הרי שלאחר הטלת הווטו של קמרון בסוף השבוע, גם כמה מהחתומים על המכתב מזהירים כי ההחלטה שלו עלולה להתנקם בבריטניה. "זה לא מגן עלינו, זה חושף אותנו", אמר בכיר, בפורום לא רשמי.

תגיות