אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נאמן: "החטא הקדמון הוא שמדינות אירופה הפרו בעצמן את האמנה המכוננת של הגוש" צילום: מיקי אלון

נאמן: "החטא הקדמון הוא שמדינות אירופה הפרו בעצמן את האמנה המכוננת של הגוש"

במסגרת פאנל בנושא השלכות המשבר הכלכלי בגוש היורו העריך יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, כי למרות המשבר הבנקים ייצאו מחוזקים הודות לתהליך הדה-מינוף

12.12.2011, 12:48 | ארז רומס

"חייבים למקם את הבנק האירופי המרכזי בקונטקסט ההיסטורי שלו ולא להתייחס אליו במנותק. החטא הקדמון הוא העובדה שמדינות אירופה הפרו בעצמן את האמנה המכוננת של הגוש" - כך אמר היום (ב') יעקב נאמן בפאנל שהוקדש להשלכות המשבר הכלכלי בגוש היורו על הכלכלה העולמית אשר התקיים בוועידת העיתון "גלובס". נאמן הוסיף כי העיקר, לדעתו, הוא לעדכן את הסנקציות שאמורות לתקן את העיוותים שנוצרו וכיום כמעט לא מאפשרים למדינות השונות לדור בכפיפה אחת עם נתוני מאקרו כל כך שונים אלה מאלה. "הבעיה היום היא שהבנקים באירופה חסרים הון אמיתי כדי לעמוד על הרגליים. הבנק האירופי הוא זה שצריך להיכנס לתפקיד שיספק את הנזילות הדרושה לבנקים". נאמן אף הדגיש כי יוון מרוששת וכי אין סיכוי שהיא תחזיר את חובה. "העיקר הוא לשים חומת אש בין מדינות מסוגלות פירעון (ואיטליה ביניהן) לבינה", אמר ופקפק בקיומן של ממשלות טכנוקרטיות על חשבונן של ממשלות נבחרות בטווח הארוך.

יאיר סרוסי, צילום: סיון פרג יאיר סרוסי | צילום: סיון פרג' יאיר סרוסי, צילום: סיון פרג

בתחילת המושב דיבר יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, ואמר כי התחושה בישראל היא של בלימה וכי המספרים מעידים עליה. לדבריו, תחזית בנק הפועלים לצמיחה שנתית בישראל בשנה הבאה הוא 3%. הוא מעריך שבשנה הבאה נראה תהליך של ירידת מינוף בחברות הישראליות במשק - תהליך כואב אך חשוב. לגבי התוכנית האירופית אמר סרוסי שהפיתרון שהגיעו אליו באירופה מסמן תקווה לפתרון בר קיימא. "אנו חווים גל נוסף של המשבר שהחל ב-2007 והוא שולח גלי הדף שיחדדו את גבולות הגזרה בין בנקים חזקים לבנקים חלשים, וההכרה שגם מדינות המערב החזקות עשויות לפשוט את הרגל היתה זעזוע עמוק", אמר. סרוסי מעריך שלמרות המשבר, הבנקים ייצאו ממנו מחוזקים הודות לתהליך הדה-מינוף. הוא מאמין שהבנקים שיגיעו אחרי המשבר הם בנקים מוטי קמעונאות וכי נושא הפיקדונות היציבים לטווח הארוך הוא קריטי. סרוסי אף קרא לפוליטיקאים ולרגולטורים לשמור על ישראל מהדבקה במשבר, מה שחייב להיעשות באמצעות עידוד הצמיחה, והזהיר מפני נושא אבטלת הצעירים.

ז׳אן מישל סיס מסוכנות הדירוג S&P דיבר על האיום בהורדת הדירוג של מדינות גוש היורו בשבוע שעבר. לדבריו, הסוכנות רצתה פשוט לשלוח איתות חמור לשווקים על המשבר שייגרם ממשבר האמון הפושט בגוש היורו וניתן לראות כבר היום. לדבריו, כל ההנחות המוקדמות האופטימיות לגבי גוש היורו נכזבו, וזה מה שמעורר את משבר האמון. הוא התייחס בביטול מסוים לפסגה האחרונה ואמר כי בזמן האחרון התרגלנו להרבה פסגות כאלה. הסוכנות מעריכה שיהיה מיתון קל בשנה הקרובה ושאחר כך זה ישתפר, אך הזהיר כי קיים סיכון של 40% שהמיתון יהיה קשה יותר.

הסופר הכלכלי סטיבן קינג דיבר אף הוא והעריך שהמצב חייב להחמיר לפני שהוא ישתפר. הפחד הגדול הוא מפני החשיפה ההדדית של מדינות הגוש זו לזו, תופעה חדשה. לשיטתו, הבנק האירופי חייב לקנות חוב נוסף. הוא מעריך שלא מדובר רק במשבר של מדינות דרום אירופה כפי שסוברים בגרמניה.

וויליאם מילס מסיטיגרופ טען בהמשך כיבנקים לא שוקלים כרגע לצאת מאזורים חשובים כל כך כמו אירופה. לדבריו, בארה״ב מקבלים תמונה מאוד חלקית של המשבר. הוא הדגיש כי תאגידים בארה״ב נערכים לקריסה של המטבע, אך הוסיף שההערכה היא שהמטבע ישרוד, וזה גם מה שמעריכים בסיטיגרופ. מילס הדגיש שאין אף חברה באירופה ששוקלת לצאת מאירופה, כולם מחכים כרגע בסבלנות.

תגיות