אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם הווירוס סטוקסנט פותח ברוסיה? צילום: אלכס קולומויסקי

האם הווירוס סטוקסנט פותח ברוסיה?

מאמר חדש מעריך שווירוס המחשבים שפגע בתוכנית הגרעין האיראנית כלל לא היה פיתוח אמריקאי או ישראלי: "הרוסים מכירים את מערכות הבקרה"

13.12.2011, 16:30 | רפאל קאהאן

הווירוס סטוקסנט, שתקף את מתקני הגרעין של איראן, לא היה פיתוח אמריקאי-ישראלי כי אם רוסי - כך מעריך ד"ר פאנאיוטיס יאנאקוג'ורגוס, המתמחה במחקרים על פשיעה מקוונת ואבטחת מידע. החוקר פירסם לאחרונה את ממצאיו בנושא במגזין המקוון "דיפלומט".

במאמר מתייחס יאנאקוג'ורגוס לדעה הרווחת שבבדיקת הווירוס נמצאו הוכחות לכך שמדובר בפיתוח ישראלי: חוקרי סימנטק, שביצעו את ה"ההנדוס לאחור" של הווירוס, טענו שהמלה "Myrtus" (הדס) שהוזכרה בקוד שלו תואמת את הנטייה הישראלית לכנות מבצעים חשאיים בשמות ששאובים מהמסורת היהודית. אלא שלטענת יאנאקוג'ורגוס, מפתחים רוסים יכלו לשתול את ההתייחסות הזו על מנת לטשטש את עקבותיהם.

אך מדוע הוא מאמין שמקור הווירוס הוא דווקא רוסי? החוקר מסביר במאמרו כי הדבר הגיוני, בין היתר, בהתחשב באופן ההדבקה. חוקרי אבטחה שונים תהו כיצד מערכות המחשב האיראניות נדקו בסטוקסנט, בהתחשב בכך שהן היו מנותקות מרשתות מחשבים חיצוניות. הסברה הרווחת היא שלכך אחראי אדם עם גישה למערכת, שכנראה החדיר את הווירוס באמצעות דיסק און קי. יאנאקוג'ורגוס דוחה סברה זו. לדעתו המהנדסים הרוסים מכירים היטב את מערכות הבקרה, כך שהם יכלו בקלות לבצע את ההדבקה.

מוסקבה אמנם אחראית על בניית חלק מהאתרים של תכנית הגרעין, אך התגרענות איראנית טומנת בחובה לא מעט סכנות מבחינת הקרמלין: רוסיה סובלת בעצמה מאיומים של גורמים מוסלמיים קיצוניים אשר מבקשים לפגוע בה, ומוצאים משענת ומימון במשטר האייתולות. מורדים צ'צ'נים כבר ניסו בעבר לעשות שימוש ב"פצצות מלוכלכות".

כיצד, אם כן, תפקח רוסיה על איראן ותמנע ממנה להעביר ידע וציוד גרעיני לאותם גורמים שמאיימים במקביל עליה? יאנאקוג'ורגוס חושב שבאמצעות פיקוח על המתקנים היא מסוגלת לנטר את מעשי האיראנים, בבחינת "שמור את חבריך קרובים ואת אויביך עוד יותר".

בנוסף תוהה יאנאקוג'ורגוס כיצד ייתכן שקבוצת ההאקרים הביילורוסית שגילתה לראשונה את הווירוס לא טרחה לבדוק אותו בעצמה, והשאירה את הכבוד לסימנטק. מסקנתו היא שהם היו שותפים ליצירת הווירוס, ולמעשה מדובר בדיסאינפורמציה.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
נשמע כקישקוש, למה כונן USB לא יכול להיות לא מוסבר, נראה שהכתבה היא דאינפורמציה
נשמע יותר כמו מלחמה פסיכולוגית, לא נתן שום הסבר משכנע פרט לעובדה שרוסיה לא מעוניינת באיראן גרעינית. קשה לי להאמין שהאיראנים יתנו לרוסים גישה לנתנז, כאשר הם מבינים בעצמם שרוסיה לא רוצה איראן גרעינית ומי שמסייע לאיראן היו הצפון קוריאנים. לארה"ב גישה הרבה יותר נוחה למערכות סימנס גרמניים ולמערכת הפעלה ווינדוס מאשר לרוסיים. לארה"ב הרבה יותר משאבים לבצע פעולה כזאת. באשר לישראל נדמה לי שאנחנו אשמים בכל דבר אוטומטית וזה גם מאוד נוח לארה"ב וגם לישראל כי זה מקפיץ את המורל הלאומי עשרות מונים על "פעולות" מסוג זה שלמעשה קרוב לודאי ביצעו אחרים. נראה ששירותי הביון שלנו יותר תהילה מאשר מעשים, דבר אחד זה להתנקש בפלסטיני בדובאי, דבר שני, לחדור ווירוס בתוך תכנית גרעין איראני, אבל למה בעצם לקלקל: כל הכבוד לצה"ל ושירותי הביטחון! אגב אסור לקצץ בביטחון!!
נחום , מרכז  |  13.12.11
לכל התגובות