אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי צניחה של 40% מתחילת השנה, האנליסטים אופטימיים לגבי כיל

אחרי צניחה של 40% מתחילת השנה, האנליסטים אופטימיים לגבי כיל

"ההאטה בשוק האשלג והפגיעה הצפויה ברווחים של כיל כבר מגולמת במחיר המנייה ולכן המחיר אטרקטיבי" טוען גיל בשן מאי.בי.אי. אקסלנס: "מי שחושב שהדולר ימשיך להיחלש בטווח הארוך צריך להשקיע בכיל"

13.12.2011, 12:57 | מעין מנלה

מניית כיל איבדה מתחילת השנה כבר 40%, והיום היא יורדת בכ-3%, בעיקר בעקבות ההאטה בכלכלה העולמית ובשוק האשלג בפרט, אבל עדיין חלק מהאנליסטים אופטימיים.

"מבחינת הביקוש לאוכל וגרעינים הצמיחה בביקוש בחמש שנים האחרונים הגיעה מסין וממקומות אחרים במזרח הרחוק. בארה"ב ובאירופה יש ירידה, האזורים האלו כבר, מבחינת ביקוש, מבטאים את המציאות הכלכלית העגומה. המפתח הוא סין. אם מישהו מאמין באמת שסין הולכת להאט בצורה חריפה יש סיבה לפסימיות, אם, כמו שאני חושב, מאמינים שסין תהיה בסדר יש סיבה לאופטימיות", אומר גלעד אלפר, אנליסט מאקסלנס. סיבה נוספת לאופטימיות היא שהגרעינים והסחורות האחרים קשורים לדולר ולמטבעות האחרים ביחס הפוך. לכן, מסביר אלפר "מי שחושב שבטווח הארוך הדולר האמריקאי ימשיך להיחלש צריך להשקיע באקוויטי וכיל, לדעתי, תמשיך ליהנות מחולשת הדולר ומעלייה במחירי הסחורות".

לדברי גיל בשן מאי.בי.אי "בטווח הקרוב אני לא רואה טריגרים שיזיזו את מניית כיל כלפי מעלה, יחד עם זאת אנחנו חושבים שכל ההאטה הזאת וכל הפגיעה הצפויה ברווחים של כיל כבר מגולמת במחיר המנייה ולכן משקיעים שמוכנים לספוג רמה מסוימת של תנודתיות ומסתכלים לטווח הארוך, מבחינתם, אין ספק שהמחיר הנוכחי הוא אטרקטיבי". בנוסף, הוא צופה כי למרות ההאטה הצפויה בשוק האשלג "כיל עדיין נהנית מהחוזים עליהם חתמה בהודו בסין בכמויות גדולות ולכן ברבעונים הרביעי והראשון כיל תמשיך להציג רווח נקי משמעותי שאותו היא תחלק למשקיעים כדיבידנד, וזה מאוד מפחית את הסיכון בהשקעה במניה".

אמיר אדר, מנהל מחלקת הסל סייד במגדל שוקי הון גם כן אופטימי לגבי מניית כיל. "בעוד שלהערכתנו, התנודות העולמיות צפויות להימשך עוד זמן מה ולהשפיע על מניות הדשנים, הרי שפתרון בסוגיה המקומית, יוביל לחזרה של משקיעים רבים בשוק הדשנים להשקיע בכיל. מהלך שעשוי להציף ערך", הסביר.

האנליסט של כלל פיננסים יונתן קרייזמן מעט פחות אופטימי לגבי המניה. "מניית כיל נמצאת אצלנו בהמלצת תשואת שוק כבר שנה וחצי", הוא מסביר, "אנחנו טוענים שהתמחור הוא לכאורה נמוך מאוד גם במונחים היסטוריים אבל חוסר הוודאות לגבי הכיוון של הסחורות לרבות הסחורות החקלאיות עדיין משאיר אותנו נייטרליים. על מנת שהמחיר יתקן את עצמו צריכים שיהיו כמה דרייברים שאנחנו לא בטוח שנמצאים", הוא אמר.

"חוששים מהאטה עולמית"

לירידות במניית כיל יש שלוש סיבות עיקריות, מסביר קרייזמן. הסיבה הראשונה קשורה בחוסר היציבות הגיאופוליטית באזור ותפיסת השוק המקומי כשוק מסוכן יותר, "מסורתית המניה נסחרת בקורלציה גבוהה לסחורות החקלאיות ובעיקר לתירס. מאז שהסיכון האזורי גבר בעקבות האביב הערבי המניה איבדה את הקורלציה לסקטור האשלג ומגיבה יותר לתנועות במדד המעו"ף שירד בחריפות יותר מאשר שאר המדדים בעולם".

הסיבה השנייה לדעת קרייזמן קשורה לאי הוודאות סביב נושא התמלוגים וקציר ים המלח אשר נמצא במשא ומתן מול המדינה. "בתגובה הראשונית השוק תמחר תסריט בו המדינה הולכת להעלות באופן משמעותי את התמלוגים המשולמים על ידי כיל, תסריט שאנחנו לא בטוחים שיבשיל כפי שהשוק תמחר בתחילת מאי", הוא אמר. הסיבה השלישית היא כי "יש יותר ויותר סימנים שההאטה מגיעה באופן מעשי לשוק של כיל כשהמתחרה הגדולה פוטאש הפחיתה את תחזית הייצור לשנה הקרובה ב-7% ככל הנראה מתוך צפי לירידה בביקושים".

הירידה בביקושים היא הסיבה העיקרית לירידות במניה, אמר אלפר. "יש חשש שבגלל מה שקורה בכלכלה העולמית תהיה ירידה בביקוש לגרעינים בעולם וגם בסין. המחירים של התירס וגרעינים עדיין מאוד גבוהים, אז הבעיה היא לא כרגע, הבעיה היא שאיכרים באירופה וארה"ב מסתכלים על הכלכלה שלהם וחושבים שהם עלולים לקנות אשלג עכשיו במחיר הנוכחי היקר ובעוד חצי שנה מהיום, כשיאלצו למכור את התוצרת שלהם המחירים יהיו הרבה יותר זולים. הם פוחדים לקנות ביוקר ולמכור את התוצרת בזול. לכן האיכרים הרבה יותר זהירים ומנסים לא לייצר מלאים, דבר שמפחיד את כל התעשייה. התעשייה נמצאת החל מאמצע 2010 נמצאת במומנטום חיובי של מחירים וכמויות ומפחדים שהמחירים ירדו", אמר אלפר.

גיל בשן מזהה כסיבה העיקרית לירידות במניית כיל את החששות מהאטה עולמית וכזו שתשפיע על הפעילות של כיל. "בשוק האשלג יש האטה ברורה גם באירופה וגם בברזיל שהם שוקי הספוט, השווקים שבהם קונים במכירות מזדמנות. העצירה בברזיל וגם באירופה, שכבר הייתה אמורה להתחיל לקנות כהיערכות לעונה, מסמלת על האטה בשוק האשלג. עדות ברורה לכל זה קיבלנו מפוטאש שהודיעה על הפסקת הייצור בעקבות ירידה בביקושים בשני מכרות בקנדה. כל הגורמים האלו ביחד מובילים לחששות ממה שיתפתח בחוזים הגדולים לשנת 2012 בהודו ובסין", הוא אמר.

"כיל סובלת מתנועת מלקחיים הלוחצת את המנייה כלפי מטה. מחד, הזעזועים בשווקים והשפעתם על מניות הדשנים בעולם, ומאידך, אי הבהירות בנוגע לפתרון התמלוגים וקציר ים המלח", הסביר אדר, "שתי סיבות אלה, מונעות למעשה מהמשקיעים במניות הדשנים להשקיע בכיל".

תגיות