אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דן פרופר מתחייב: "המטרנה תוזל ב-9% אם החוק לעידוד הנקה יעבור" צילום: אוראל כהן

דן פרופר מתחייב: "המטרנה תוזל ב-9% אם החוק לעידוד הנקה יעבור"

יו"ר אסם התחייב על כך בכתב מול ח"כ דני דנון, יוזם החוק שמבקש להגביר את התחרותיות במחלקת היולדות בעת חלוקת תחליפי החלב לאמהות טריות. משרד הבריאות: צריך לחייב בתי חולים להציע ליולדות לפחות שני תחליפי חלב. הוסר הסעיף שביקש לחייב נשים לאשר בחתימה בטופס מיוחד לאחר הלידה שהן מסכימות להזין תינוקות בתחליף חלב

14.12.2011, 12:32 | תומר אביטל ואורנה יפת

יו"ר אסם, דן פרופר, התחייב בפני ח"כ דני דנון כי אסם תוריד את מחירי התחליפים ב-9% ברגע שהחוק לעידוד הנקה יעבור. כך אמר היום (ד') דנון בפתח הדיון בוועדת הכלכלה על הצעת החוק לעידוד הנקה - שמבקשת לשנות את כללי המשחק בהכנסת תחליפי המזון לתינוקות לבתי החולים. דנון, יוזם החוק, אמר כי "יש מחקרים שמראים כי אמהות ממשיכות עם המוצר שנתיים מאוחר יותר. הגופים מעדיפים לשלם לבתי חולים ואז לא לעסוק בתחרות אמיתית".

קופסה של 700 גרם מטרנה עולה יותר מ-60 שקלים.

במכתב שהיפנה פרופר לח"כ דני דנון, יוזם הצעת החוק לעידוד ההנקה, ואשר הגיע לידי "כלכליסט", כתב פרופר כי "המציאות כיום בישראל מביאה לכך שמשפחות צעירות משלמות כ-9% נוספים על מחיר המוצר, שמועברים למעשה לבתי חולים כאילו מדובר היה במס. אסם ומטרנה מתחייבות להוזיל את מוצרי התמ"ל ב-9% ביום בו ייכנס החוק לתוקפו וייושם במלואו".

דנון מצידו הוסיף ואמר במהלך הדיון, כי "אני מודה למטרנה של אסם שהציעו להוריד בתשעה אחוזים את המחיר. אך אני שואל למה לא בשלושים אחוז? יש אוכלוסיות שמדללות את המוצר כי הוא כה יקר. תחליפי החלב יישארו בבתי חולים אך יהיה מגוון והאם תוכל לבחור". לדבריו "החברות נותנות לבתי החולים תקציב שימושי אך מאינטרס לא טהור, וצריך לחתוך את הקשר הזה. יש כאן שוק של חצי מיליארד שקלים".

עיקר הדיון נסב סביב סעיף 3 בחוק שמבקש להגביר את התחרות במחלקת היולדות בעת חלוקת תחליפי החלב לאמהות טריות. דנון מבקש לשנות את המצב שבו לדבריו משלמות יצרניות תחליפי החלב מיליוני שקלים לבתי החולים תמורת הזכות לספק תחליפים שיופצו ליולדות הטריות. לפי פרסומים קודמים סכומים אלה מגיעים לכ־40 מיליון שקל בשנה. גורמים בענף טוענים כי מתכונת זו נמשכת כ־20 שנה.

לטענת דנון, לחברות הגדולות קל יותר לזכות במכרזים מאחר שהן מסוגלות להציע מחירי רצפה כדי לזכות באמון האמהות הטריות, שנוטות להמשיך ולרכוש את המותג שסופק להן בבית החולים. הצעת החוק מבקשת להחליף את הדוגמיות הממותגות באריזות שלא יישאו את שם המוצר או המותג. אולם בדיון היום לא הגיעו להסכמות והסעיף ידון בשבועות הקרובים מפאת קוצר הזמן.

רמי אבישר, נציג משרד הבריאות, אמר כי "משרד הבריאות מעוניין להשאיר תחרות פתוחה, ולחייב בתי חולים לבחור לפחות שני זוכים".

   

תחליפי חלב. אין תחרות במחלקת יולדות , צילום: עמית שעל תחליפי חלב. אין תחרות במחלקת יולדות | צילום: עמית שעל תחליפי חלב. אין תחרות במחלקת יולדות , צילום: עמית שעל

בלשכתו של דנון אמרו כי בחודשים האחרונים הופעל עליהם מכבש לחצים לרכך את החוק. "בין השאר הפעילו יועצי תזונה ממחלקת היולדות שביקשו מאיתנו לעזוב את החוק. החברות לא באות אלינו באופן ישיר אלא באו גורמים עם לכאורה מניעים אישיים. אמהות למשל דיברו איתנו כשמולם דפי מסרים". דנון עצמו אומר כי "אנחנו מתכוונים להילחם על החוק הזה ולא להתקפל. שהחברות יבינו שהדואפול שלהם הולך להיפסק. נפסיק את השוחד של חברות תחליפי החלב ונתחיל לדאוג לטובת המטופל".

יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה, אמר כי "לא ייצא חוק לעידוד הנקה מפה. הוועדה לא עוסקת בזה. החוק הזה הוא צרכני שנועד לטפל בקשיים ובמונופולים בשיווק תחליפי חלב. לא אתמוך בחוק שמתערב בשיקולי הדעת של האם".

השחקניות ששולטות בשוק היום הם המותגים מטרנה (54% מהשוק) שבשליטת אסם, וסימילאק (45%) שמיוצרת בידי אבוט הבינלאומית. הצעת החוק ביקשה בין השאר לחייב נשים לאשר בחתימה בטופס מיוחד לאחר הלידה שהיא מסכימה להזין תינוקות בתחליף חלב. סעיף זה עורר התנגדות גורפת בקרב גופים וחברי כנסת והוחלט להסירו מהחוק. הוועדה אף מחקה את שם החוק, במטרה לייחד אותו לנושא התחרות.

נציגת משרד המשפטים אמרה, כי "ועדת השרים תמכה בחוק בתנאי כי ייערך תיאום עם משרדי המשפטים והבריאות. עמדתנו היא כי החוק לא צריך להתייחס להנקה. לגבי התחרות: חשוב שלא יהיו הסדרים שיפגעו בחופש העיסוק של החברות - נרחיב בהמשך, בדיונים לקראת קריאה שנייה ושלישית".

    

איתן שלייפר, ראש אגף הרכש בשירותי בריאות כללית אמר בדיון כי "המסמכים שלנו שקופים. אנו מגיעים להסדר כספי לפי חוק המכרזים. במשך שנה מקבלים מספק אחד מוצרים וכסף לטובת בתי החולים. אחרי שנה עורכים מכרז נוסף. אין שום מתנות".

ח"כ רחל אדטו היתה בין המתנגדים לחוק. לדבריה, "למה אנחנו לא מתחילים לעסוק בציוד אחר בבתי חולים. למה דווקא תחליפי חלב? כי נכנס שחקן חדש? הרי טבע נכנסה לפני כמה חודשים ופתאום השוק מתהפך ואנו מסדירים את הנושא. אם רוצים לעשות סדר אז משרד הבריאות הוא הכתובת. כלכלת בית חולים היא לא עניין לחקיקה. זה התפקיד של הרגולטור. הכנסת לא צריכה לקבוע חוקים שנכנסים לנשמה של ההתחשבנות של בית חולים".

תגיות