אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסולארי פחות משתלם: רשות החשמל חתכה ב-24% את התעריפים ליזמים באדיבות חברת סולאר פאוור

הסולארי פחות משתלם: רשות החשמל חתכה ב-24% את התעריפים ליזמים

התעריף החדש למתקנים בינוניים שייכנס לתוקף בתחילת ינואר נקבע על 1.09 שקל לכל קוט"ש, במקום 1.44 שקל לקוט"ש שהונהג עד היום

14.12.2011, 13:15 | ליאור גוטמן

מליאת רשות החשמל החליטה אתמול על הורדה חדשה של 24% בתעריפי החשמל שמיוצרים במתקנים סולאריים בינוניים (בין 51 קילוואט שעה ל-12 מגה וואט שעה). התעריף החדש נקבע על 1.09 שקל לכל קוט"ש, זאת במקום 1.44 שקל לקוט"ש שהונהג עד היום. התעריף החדש ייכנס לתוקפו כבר בינואר 2012 והוא יופחת בכ-6% מדי שנה.

ההחלטה על הורדת התעריף התפרסמה בנובמבר האחרון, אז טענה רשות החשמל שהורדת התעריפים תחסוך לציבור כ-1.3 מיליארד שקל. הסיבה: תעריפי החשמל למתקני ייצור חשמל סולארי גבוהים פי כמה מהמחיר אותו משלם צרכן פרטי (כחצי שקל לקוט"ש). מאחר וחברת החשמל מחוייבת על פי חוק לרכוש את היקף הייצור ל-20 שנה, תעריף גבוה ליזמים סולארים מייצר התחייבות ארוכת טווח אצל חברת החשמל, שמגלגלת אותו על הציבור הרחב באמצעות תעריף החשמל הקבוע. לטענת רשות החשמל, הורדת התעריפים לא תפגע בשוק כיוון שבשלוש השנים האחרונות ירדה עלות הקמת המתקנים לייצור חשמל מהשמש בכ-35%, ולכן יש להתאים את התמריץ הכספי לעלויות ההקמה בפועל.

"ששינסקי 2"

בשבועות האחרונים ניהלו גורמים בענף מערכה כנגד כוונת רשות החשמל, וחלקם אף כינו אותה ששינסקי 2" בשל הדימיון לענף הגז: בשני המקרים המדינה שינתה את המתווה הפיננסי של היזמים בדיעבד ולאחר שהכירה בטעות שנעשתה לכאורה שנים לפני שהענף צמח.

גם היום נשמעו תגובות חריפות ומנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת איתן פרנס מסביר היום (ד') ש"החלטת הרשות היא סיכול ממוקד של פרויקטים סולאריים". לטענתו, החלטת רשות החשמל אינה מונעת מתוך רצון לקדם את התחום. "באופן מצער בחיסכון שיושג תרכוש ממשלת ישראל סולר מזהם במקום אנרגיה סולארית ירוקה", סיכם.

למרות הבשורות הרעות, רשות החשמל צפויה לאשר בקשות לייצור חשמל שהוגשו עד אתמול, ה-13 בדצמבר, במסגרת התעריפית הישנה, גם אם הם לא קיבלו אישור תעריפי מותנה ורשמי. ההחלטה עשויה לאפשר ליזמים שכבר פועלים להמשיך בבניית הפרויקטים שכבר החלו. במקביל תגברה הרשות את מצבת כוח האדם כדי לאשר בקשות ש"נתקעו בצנרת".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
הורגים את שוק הפוטו וולטאי
חבל שאין רצף בהקצאות של מכסות לייצור חשמל ממתקנים פוטו - וולטאיים. אם היו ממשיכים את הרצף שהוחלט עליו ב2009 אשר אמר בקצרה שכל מכסה שתסתיים התעריף למכירת 1 קוט"ש ירד ב-7 אחוז, היה נשאר רצף של התקנות, רצף של יצרני חשמל נקי ורצף של תעסוקה בחברות ההתקנה. היות וכוחות משק לא "נקיים" נגעו ברעיון היפה הזה- כולם מפסידים. לדעתי הציבור לא ייכנס להשקעה אם כדי לכסות את רכישת המתקן הוא יצטרך להמתין 10 שנים.
שמעון אלדד , באר שבע  |  14.12.11
4.
מצויין - לא צריך לסבסד את הגרוטאות האלה
צריך לפתוח את כל החסמים לתחרות אבל לא לסבסד. במצב היום אפילו מחיר החשמל המופקע של חברת חשמל הוא שליש ממה שמשלמים ליזמים ( בהתחלה זה היה פחות מרבע ) , מי שמשלם את החשבון זה כולם ולכן כל מי שאומר ששומרים על המונופול הוא אינטרסנט או מטומטם. בעוד כמה שנים הטכנולוגיות אולי באמת יוכלו להתחרות בחברת חשמל , צריך לקבוע בחוק שחברת חשמל חייבת לשלם את התעריף שהיא קובעת (=מחייבת). לא פחות ולא יותר.
מהנדס  |  14.12.11
3.
אין כאן ששינסקי. אין רטרואקטיביות
לא מהלך מבורך אם רוצים לקדם אנרגיה סולארית אבל לא ששינסקי. כדי להגיע לששינסקי היו חייבים לשנות תנאי חוזה חתום, להוריד תעריפים של אלו שהספיקו להקים מערכת פוטו וולטאית עם כל האישורים, אפילו שנים אחורה. כדי להבין את חומרת ששינסקי כדאי להקפיד על העובדות.
פול  |  14.12.11
לכל התגובות