אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מידרוג ומעלות מפיקות לקחים: בתוך חודש הופחת הדירוג ל-14 חברות צילום :משה שי

מידרוג ומעלות מפיקות לקחים: בתוך חודש הופחת הדירוג ל-14 חברות

המשבר העולמי, הירידות בשוק וצעדי הרגולטורים מובילים לגישה אקטיבית. אתמול נחתכו הדירוגים של פז, דלק ישראל וגרנית בשל הפחתת מרווח השיווק

15.12.2011, 07:33 | אסף גילעם

הירידות בשוק ההון בישראל ובחו"ל, המשבר בגוש היורו וההאטה הכלכלית בארה"ב, מעידים כי 2012 הולכת להיות שנה מאתגרת לחברות הציבוריות בישראל. אבל בניגוד למשבר 2008, למשבר הנוכחי מגיעות חברות הדירוג לאחר שכבר חוו את טבילת האש שלו, והן נערכות באופן שונה. לאחר הפקת הלקחים, והביקורת שהופנתה אל חברות הדירוג במשבר הקודם, נראה כי החברות בארץ ובעולם אימצו גישה אקטיבית יותר ביחסם לדירוגים. זה התחיל עוד בקיץ האחרון עם הורדת הדירוג ההיסטורית לארה"ב (שהובילה החברה־האם של מעלות, S&P), עבר למדינות נוספות באירופה וכעת צובר תאוצה גם בקרב חברות ספציפיות בישראל.

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מתחילת נובמבר פרסמו חברות הדירוג 54 דירוגים (העלאות, הורדות ואישורים מחדש) - מתוכן 14 הורדות דירוג לחברות ישראליות, מתוכן שבע הורדות מטעם מעלות S&P, שש הורדות מטעם מידרוג ואחת מטעם מודי'ס העולמית (לאג"ח הבינלאומיות של חברת החשמל). עוד עולה כי מבין שתי חברות הדירוג הישראליות, מעלות מצטיירת כאקטיבית יותר עם מספר גדול יותר של שינויי דירוג, גם לחיוב, כשהיא אחראית לשלוש מתוך ארבע העלאות הדירוג בחודשיים האחרונים.

אתמול החליטה מעלות להפחית את דירוג החוב של שלוש מחברות הדלק הגדולות בישראל, בעקבות החלטת הממשלה לחתוך את מרווח שיווק הדלקים - מקור הרווח המרכזי של חברות הדלק. דירוגה של גרנית הכרמל, שבשליטת קבוצת עזריאלי ומחזיקה בסונול, הורד בדרגה אחת ל־-A, דירוגה של פז נפט בשליטת צדיק בינו ירד בדרגה אחת ל־+A ואילו דלק ישראל ספגה הורדת דירוג של שתי רמות ל־BBB עם תחזית שלילית. מנגד, דירוגה של חברת טן שבשליטתו של אליעזר פישמן, נותר ללא שינוי על +BBB.

"שחיקה צפויה ברווחיות"

מי שנכוותה הכי קשה בסבב הורדת הדירוג הנוכחי, היא דלק ישראל, שספגה הורדה קודמת רק במאי האחרון. את הורדת הדירוג של דלק ישראל מסבירים במעלות בפגיעה הצפויה מהורדת מרווחי השיווק שהחלה בספטמבר האחרון. "החלטת הממשלה להוביל להמשך רווחיות חלשה ולשחיקה מתמשכת בפרופיל הפיננסי של דלק". לפי מעלות הפחתת המרווחים תגרום לדלק ישראל הפסד של 80 מיליון שקל (25% מה־EBITDA) ב־2012 (לפני פעולות הגנה). בנוסף, טוענים במעלות כי פעולות הממשלה לעידוד שחקנים קטנים והאפשרות לפיקוח על מחירי הסולר עלולים להמשיך להשפיע לרעה על החברה. 

בעוד שהפגיעה הענפית ניכרת אצל כל חברות הדלק, במעלות חוששים במיוחד מהפרופיל הפיננסי החלש של דלק ישראל ומציינים כי קיים "ספק משמעותי לגבי יכולתה לפרוע את חלויות האג"ח בשנתיים הקרובות ללא תמיכה מהותית של החברה־האם, קבוצת דלק, או מימוש נכסים". במעלות צופים כי קבוצת דלק תזרים כ־300-200 מיליון שקל על ידי רכישת נכסים או שתספק לחברה־הבת הלוואת בעלים. בנוסף צפויה דלק ישראל לקבל בתחילת 2013 סכום של 285 מיליון שקל מפירעון הלוואה שסיפקה לחברה־אם בתחילת 2013, סכום זה עשוי לעזור לה לשלם את החוב ב־2012, אך לא תסייע להוריד בהמינוף הפיננסי באופן מהותי. במעלות הוסיפו כי קיימת סבירות גבוהה להורדה נוספת של הדירוג בחצי שנה עד שנה.

גם גרנית תפגע

בנוגע להורדת הדירוג של חברת פז נפט, המחזיקה בנוסף לתחנות הדלק גם בבית הזיקוק באשדוד, ציינו במעלות כי "שילוב של תוצאות פיננסיות חלשות ב־2011, עם עליית מחירי הנפט ותוכנית ההשקעות הנרחבת של החברה הביא את פז ליחסים פיננסיים שאינן הולמים את הדירוג." בנוסף מעריכים במעלות כי מרווחי הזיקוק שחזרו לרמות השפל של 2009, לא צפויים להתאושש ב־2012.

למרות זאת, במעלות מאמינים ביכולתה של פז "לצלוח את התקופה הקרובה" בשל מעמדה התחרותי, הנובע בין היתר מאחזקה בבית הזיקוק, והפגיעה המצומצמת יחסית של הורדת מרווחי השיווק. זאת בנוסף למסגרות אשראי חתומות בהיקפים מהותיים, וצפי ליחסי כיסוי חוב טובים יותר החל מ־2013, מעניקים לה אופק דירוג יציב, עם רמת נזילות המוגדרת כ"מספקת".

גרנית הכרמל בשליטת עזריאלי צפויה להיפגע גם היא באופן מהותי מהקטנת מרווחי השיווק, כשלהערכת מעלות הפרופיל הפיננסי שלה צפוי להישחק במהלך השנתיים הקרובות - הן בירידת תזרימי המזומנים והן בעליית רמת המינוף. זאת בנוסף להשקעה של יותר מחצי מיליארד שקל במתקן ההתפלה "ויה מאריס". הורדת הדירוג המתונה משקללת תמיכה אפשרית מהחברה־האם. במעלות מציינים שללא תמיכה זאת הדירוג של גרנית צפוי היה להיות נמוך יותר. מעלות הגדירה את הנזילות של גרנית כ"פחות ממספקת", אך הותירה את תחזית הדירוג יציבה.

היחידה שיצאה מחוזקת מסבב הדירוג היא טן. במעלות מאמינים כי "מבנה העלויות של טן ויכולתה להציג שיפור בתוצאותיה ברבעונים האחרונים על רקע התחרות העזה בענף מציבים אותה בעמדת פתיחה טובה לקראת השינויים הצפויים". לדעת מעלות, מבנה ההוצאות הרזה של טן, מאפשר לה לשמור את דירוגה הנוכחי עם אופק יציב.

תגיות