אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה אחרי: המשק התוניסאי מתקשה להתאושש צילום: רויטרס

שנה אחרי: המשק התוניסאי מתקשה להתאושש

המהפכה התוניסאית אמנם פתחה את הדרך לאביב הערבי, אבל הצמיחה במשק עמדה בשנה האחרונה על 0%, האבטלה עלתה ליותר מ-18% וההשקעות הזרות ספגו ירידה של קרוב ל-40%

18.12.2011, 23:47 | דורון פסקין

בתוניסיה ציינו אתמול (ש') שנה לפרוץ המהפכה כנגד משטרו הדיקטטורי של הנשיא בן עלי. המהפכה בתוניסיה פתחה את הדרך ל"אביב הערבי", אבל למשק התוניסאי אין שום סיבה לחגוג. בשנה האחרונה, עמדה הצמיחה במשק של המדינה הצפון אפריקאית על 0%.

נגיד הבנק המרכזי כמאלנאבלי הזהיר באחרונה כי המצב לא ישתפר והעריך כי שיעור האבטלה הנוכחי במדינה מגיע ללמעלה מ-18% (לעומת 13% לפני פרוץ המהפכה). נאבלי טוען כי המשק התוניסאי צריך להשיג 7% צמיחה בשנה כדי לפתור את בעיית האבטלה. הוא העריך כי ייקח לו לפחות 5 שנים כדי להתאושש.

מומחים מזהירים כי אם אי השקט הביטחוני והתעסוקתי יימשך, בעיית האבטלה תלך ותחריף. במהלך השנה האחרונה הוכרזו בתוניסיה 326 שביתות על ידי העובדים, דבר שגרם לשיתוק מגזרים כלכליים חיוניים.

במהלך השנה האחרונה חלה ירידה בעתודות המט"ח של המדינה ונכון להיום הן עומדות על 7.2 מיליארד דולר. נתון זה מספיק לכיסוי צרכי הייבוא של תוניסיה לשלושת החודשים הקרובים.

חמורה מכך היא הירידה הגדולה בהשקעות הזרות במשק התוניסאי. לפי הנתונים, חלה השנה ירידה של קרוב ל-40% בהשוואה לשנת 2010. ההשקעות הזרות השנה הסתכמו בכ-900 מיליון דולר בלבד. הירידה המשמעותית ביותר (87.5%) נרשמה בהשקעות הזרות במגזר התיירות, שאחראי על 6% מהתוצר המקומי הגולמי של המדינה. במהלך התקופה נסגרו בתוניסיה שעריהן של 120 חברות זרות קטנות ובינוניות.

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

תגיות