אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאז פרסום דו"ח טרכטנברג:  היקף הדיבידנדים צמח ב־14% צילום: shutterstock

מאז פרסום דו"ח טרכטנברג: היקף הדיבידנדים צמח ב־14%

פרסום דו"ח טרכטנברג בספטמבר והציפייה להעלאת המס על הדיבידנדים ב־2012 דחפו חברות ציבוריות רבות להקדים את מועדי חלוקתם. דיבידנדים בהיקף של 2.4 מיליארד שקל שהוקדמו לסוף השנה הנוכחית חסכו לבעלי המניות תשלומי מס של 140 מיליון שקל

19.12.2011, 06:53 | שניר הנדלר

מסקנות הוועדה לשינוי כלכלי־חברתי בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג, שפורסמו בחודש ספטמבר השנה והביאו להעלאת שיעור המס על הדיבידנד ליחידים, דחפו חברות ציבוריות להקדים את חלוקת הדיבידנד כבר לסוף הרבעון הרביעי של 2011. הדירקטוריונים של חברות אלו הכריזו על הקדמת חלוקת הדיבידנד לפני 6 בדצמבר השנה - מועד תיקון החוק לשינוי נטל המס (תיקוני חקיקה) - מתוך ציפייה להעלאת המס על הדיבידנד החל על יחידים מ־20% ל־25% וביחס ל"בעל מניות מהותי" מ־25% ל־30%. התיקון לחוק ייכנס לתוקף החל מינואר 2012.

בבדיקה שערך "כלכליסט" נמצא כי מאז פרסומן של מסקנות ועדת טרכטנברג ועד היום, הכריזו החברות הציבוריות על דיבידנד מצרפי של כ־4.8 מיליארד שקל, עלייה של 14% לעומת התקופה המקבילה. לא מן הנמנע שהיינו עדים להיקפים גדולים יותר של דיבידנדים אלמלא מצבה הנוכחי של הכלכלה הגלובלית והשינויים הרגולטוריים השונים ששחקו את רווחי החברות.

כך, למשל, חברות הביטוח הישראליות שרשמו אשתקד רווחים נאים שאפשרו חלוקת דיבידנדים מוגדלים, ספגו ברבעון השלישי של 2011 הפסדים שמנעו את חלוקת הדיבידנדים השנה. בנוסף, באוקטובר האחרון החליט המפקח על הביטוח פרופ' עודד שריג להדק את הפיקוח על חברות הביטוח בכל הנוגע לדרישות ההון שהוא מטיל עליהן, על רקע חוסר הוודאות בשווקים והחשש מהאטה כלכלית.

פרופ' שריג החליט כי חברות הביטוח יוכלו לחלק דיבידנדים במסלול ירוק (רק בדיווח וללא קבלת אישור מהפיקוח) רק אם הן יחזיקו 115% מההון העצמי הנדרש מהן (עודף של 15% על הדרישות) אחרי החלוקה. אם הן מחזיקות בין 105% ל־115% מההון הנדרש, הן יידרשו לקבל אישור מיוחד מהפיקוח לצורך החלוקה. אם עודפי ההון עומדים על 105% או פחות, תיאסר חלוקת דיבידנד.

כאמור, שינויים רגולטוריים נוספים מנעו חלוקת דיבידנדים מוגדלים השנה: הבנקים שראו את רווחיהם נשחקים ברבעון השלישי נאלצו להתמודד במקביל עם דרישות מצד המפקח על הבנקים להגדלת הלימות ההון, שמנעו, למעשה, מהבנקים לחלק דיבידנד; גם רווחיהן של חברות הסלולר נחתכו בחדות בעקבות הפחתת דמי הקישוריות והתחרות הגוברת עם כניסתם של המפעילים הווירטואליים. העובדה שבתקופת הרבעון השלישי של 2010 המצב הכלכלי בעולם בכלל ובישראל בפרט היה טוב בהרבה, מוסיפה גם היא לעיוות.

תוכנית חיסכון

הקדמת חלוקת הדיבידנד בידי החברות הציבוריות במטרה לחסוך את תשלום המס המוגדל, מנעה מקופת המדינה תשלום מס בהיקף של כ־140 מיליון שקל. מנגד, מס הכנסה יקבל כספים אלו כבר השנה (או עד 15.1.12, המועד האחרון שניתן לחברות הציבוריות המנכות את המס במקור לשלם את המס על הדיבידנד).

חברות אחרות, שלהן מדיניות דיבידנד, ביצעו גם הן התאמות לקראת שינויי החקיקה ומיהרו להקדים את חלוקת הדיבידנד. מבין אלה בלטה חברת האינטרנט בבילון שאף יצאה בהודעה פומבית בה טענה כי אחד השיקולים למהלך הוא התיקון הצפוי במס. "אנחנו מקדימים את חלוקת הדיבידנד כדי לחסוך למשקיעים את העלייה במס שבה היו מחויבים, אם היינו מחלקים את הדיבידנד לאחר כניסת התיקון לתוקף", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל בבילון אלון כרמלי לאחר ההודעה על חלוקת דיבידנד של 35 מיליון שקל.

לבבילון מדיניות דיבידנד של חלוקה של לפחות מחצית הרווח שהשיגה החברה בשנה הקודמת.

בבילון לא חילקה במהלך השנה האחרונה דיבידנד, והרווח הנקי שהשיגה בארבעת הרבעונים האחרונים מאפשר לה לחלק דיבידנד בהיקף של כ־17 מיליון שקל בלבד. אלא שבעקבות השינוי בשיעור המס, בבילון מעוניינת לחלק כבר השנה דיבידנד נוסף בהיקף של 18 מיליון שקל בגין הרווחים שתרשום ב־2012. ביום שני האחרון אישר בית המשפט את בקשתה של בבילון, ובעלי המניות של החברה ישלמו מס מופחת ב־900 אלף שקל מזה שהיו נאלצים לשלם במקרה של תשלום הדיבידנד ב־2012.

דוגמה נוספת לחברה שביקשה לחלק דיבידנד מיוחד אף על פי שהרווחים הניתנים לחלוקה לא מאפשרים לה זאת היא חברת התוכנה הדואלית סימטרון, שחילקה רק בספטמבר האחרון דיבידנד של 2.2 מיליון דולר בגין רווחי הרבעון השני ובסוף נובמבר דיווחה כי בכוונתה לפנות לבית המשפט כדי שזה יאשר לה לבצע הפחתת הון של 10 מיליון דולר. עם זאת, סימטרון טרם דיווחה על קבלת האישור, כך שלא ברור האם תספיק לבצע את החלוקה עוד לפני תום 2011.

חברות אחרות שבעבר חילקו את הדיבידנד בגין הרבעון השלישי של השנה בינואר של השנה העוקבת, החליטו להקדים את תשלום הדיבידנד מינואר לדצמבר כדי שבעלי המניות יוכלו ליהנות מדיבידנד מוגדל. כך, למשל, פז נפט תחלק החודש לבעלי המניות שלה דיבידנד נאה של 200 מיליון שקל. בתקופה המקבילה פז דווקא הודיעה על דיבידנד גדול יותר - 250 מיליון שקל - אך אז בוצעה החלוקה בינואר. הקדמת תשלום הדיבידנד תחסוך לבעלי המניות של פז 10 מיליון שקל.

ביטוי נוסף להקדמת הדיבידנד ניתן למצוא בחברות שלא חילקו בתקופה המקבילה דיבידנד, אך הודיעו על חלוקת דיבידנד עד סוף השנה בעקבות התיקון במס. כך, למשל, אסם, שחילקה דיבידנד בחודש מרץ השנה, הודיעה כי תחלק דיבידנד של 150 מיליון שקל בסוף החודש.

גם בבית ההשקעות אנליסט החליטו להקדים את הדיבידנד המחולק באופן מסורתי בחודש אפריל כבר לדצמבר השנה. אנליסט הודיע על חלוקת דיבידנד של כ־36 מיליון שקל, ולמעשה כמעט ומחק את יתרת הרווחים לחלוקה, וזאת בשנה של ירידות שערים בשוקי ההון בארץ ובעולם, שהובילה את בית ההשקעות להציג רווח נקי של 9 מיליון שקל בלבד בתשעת החודשים הראשונים של 2011. לשם השוואה, ב־2010 כולה רשם אנליסט רווח נקי של 42 מיליון שקל.

לאחר חלוקת הדיבידנד בסוף החודש, ייוותר במאזנו רווח הניתן לחלוקה בהיקף של 352 אלף שקל בלבד. "היו כמה שיקולים עסקיים בהקדמת הדיבידנד", הסביר ל"כלכליסט" מנכ"ל אנליסט איציק שנידובסקי. "בין היתר, גם החיסכון במס, שישרת את ציבור בעלי המניות. מדובר בפרמטר חשוב בקביעת מועד חלוקת הדיבידנד", ציין שנידובסקי.

חברה נוספת שתמחק את יתרת הרווחים הניתנת לחלוקה היא חברת המכשור הרפואי אילקס מדיקל שבשליטת (70.6%) משה בן שאול. אילקס תחלק ב־20 בדצמבר דיבידנד של 10 מיליון שקל שיעמיד את יתרת הרווחים שלה הניתנים לחלוקה על כ־114 אלף שקל בלבד. לשם השוואה, בתקופה המקבילה חילקה אילקס דיבידנד צנוע של 2 מיליון שקל.

גם החברות שבשליטת חיים כצמן מיהרו להקדים את מועד חלוקת הדיבידנד: גזית גלוב שחילקה בינואר השנה דיבידנד של כ־57 מיליון שקל, לא חיכתה לינואר 2012 לחלק דיבידנד בגין הרווחים שרשמה השנה, וכבר בדצמבר היא תחלק לבעלי המניות שלה דיבידנד של 60.2 מיליון שקל.

גם נורסטאר החזקות, החברה־האם (59%) של גזית, תקדים את חלוקת הדיבידנד מהשנה הבאה ותחלק ב־29 בדצמבר דיבידנד של 17.6 מיליון שקל - עלייה של 35% בהיקף הדיבידנד לעומת התקופה המקבילה.

נורסטאר החזקות תיהנה גם מדיבידנד של כ־336 מיליון שקל שתחלק חברת האנרגיה הירוקה אורמת שבה היא מחזיקה בכ־11%. עוד ייהנו מהדיבידנד הנאה: יהודה ודיתה ברוניצקי (35%) שישתמשו בדיבידנד להחזיר חלק מההלוואה שנטלו מבנק הפועלים למימון רכישת מניות אורמת; וקרן פימי בניהולו של ישי דוידי (11%).

לא כולן מחלקות דיבידנד

בין החברות היוצאות דופן ניתן למצוא את סלקום שהחליטה לחלק את הדיבידנד דווקא בינואר 2012. חברת הסלולר, שרווחיה ברבעון השלישי צנחו ב־40% לעומת הרבעון המקביל ל־199 מיליון שקל, הודיעה במקביל לפרסום הדו"חות הכספיים כי תחלק דיבידנד של 189 מיליון שקל, וכי תנכה בגינו מס במקור של 20%. אלא שמועד ההודעה על חלוקת הדיבידנד היה טרם התיקון בחוק, ולכן, בעלי המניות שאינם בעלי עניין מהותיים בחברה ישלמו מס יחידים של 25%. במונחים כספיים, בעלי המניות של סלקום ישלמו ביחד מס מוגדל בכמעט 9.5 מיליון שקל לעומת היקף המס שאותו היו משלמים אם סלקום היתה מחלקת את המס כבר בחודש דצמבר השנה.

תגיות