אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי ירוויח מסגירת שער המוגרבים? צילום: יואב גלאי

מי ירוויח מסגירת שער המוגרבים?

הסוחרים בשוק הערבי מרוצים מסגירת השער וסומכים על התיירים שייכנסו מהשערים האחרים

19.12.2011, 08:16 | דני רובינשטיין

פרשת הגשר לשער המוגרבים היא פרשה פוליטית מובהקת, אבל כשביקרתי במקום בשבוע שעבר נוכחתי לדעת שיש לה גם צדדים כלכליים מעניינים. לשאלת הפעלת הגשר והכניסה להר הבית דרך שער המוגרבים יש גם השלכות על חיי המסחר בשווקים הערביים של העיר העתיקה.

לרחבת המסגדים שעל הר הבית אפשר להיכנס רק דרך השערים הצפוניים והמערביים של החומות הקדומות המקיפות את המתחם, כך שהמתפללים המוסלמים שפוקדים את המסגדים מדי יום נכנסים למתחם דרך שערים אלה. כמו כל מזרח ירושלים, גם הר הבית נמצא בריבונות ישראלית, אבל על פי הסדרים מימים עברו עם ממשלת ירדן ועם הפלסטינים, נקבע שמוסדות הוואקף המוסלמי ינהלו את החיים במתחם. שומרי הוואקף מקיימים לפיכך פיקוח מלא על כל השערים למעט שער אחד, שער המוגרבים הקבוע בפינה הדרומית של רחבת התפילה בכותל המערבי. דרך שער זה נכנסים יהודים ורוב התיירים הזרים.

גשר המוגרבים ורחבת התפילה בכותל המערבי, צילום: lowshot.com גשר המוגרבים ורחבת התפילה בכותל המערבי | צילום: lowshot.com גשר המוגרבים ורחבת התפילה בכותל המערבי, צילום: lowshot.com

 

להרוס את הגשר הארעי ולבנות גשר חדש

במשך השנים היו שינויים רבים בסידורי הכניסה לרחבת הר הבית, ועם פרוץ האינתיפאדה השנייה אסר הוואקף, בהסכמת ישראל, על כל כניסה של לא מוסלמים למסגדים. בשנים האחרונות חודשה כניסת יהודים וזרים להר הבית דרך שער המוגרבים, ואלפי מבקרים לא מוסלמים פוקדים את המקום מאז.

אלא שעבודות הפיתוח והחפירות הארכיאולוגיות בסמוך לשער ערערו מאוד את הדרך העולה אליו, ובמקום נבנה גשר עץ ארעי. עקב בעיות בטיחות, ממשלת ישראל מבקשת להרוס את הגשר הארעי ולבנות במקומו גשר אבן יציב, אך הוואקף, ממשלת ירדן ומוסדות נוספים בעולם מתנגדים בתוקף. אחת הסיבות היא הפרסומים שלפיהם הגשר החדש נועד גם לשמש לכניסת חיילים ושוטרים ישראלים.

סגירת השער פוגעת בסוחרי הרובע היהודי

מה לכל זה ולכלכלה? "פשוט מאוד", אומר אבו חסן, בעל חנות בשוק הכותנה. "כאשר רוב הישראלים והתיירים הזרים נכנסים דרך שער המוגרבים, הם לא עוברים בשוק הערבי ולא קונים בו". בזמנו שלחו סוחרי השוק הערבי תלונות למשרד התיירות על כך שמדריכי התיירים הישראלים מכוונים את התיירים לרובע היהודי ולשער המוגרבים, ומונעים מהם לקנות אצל הערבים. "מבחינתנו ששער המוגרבים יהיה סגור ולא יהיה שם שום גשר", אומר אבו חסן, "ואז יבואו יותר תיירים לקנות אצלנו, הערבים". בעל דוכן ממתקים סמוך אומר שנתניהו הבין מהר שסגירת שער המוגרבים פוגעת בסוחרי הרובע היהודי, ולכן הורה לפתוח מחדש את השער "אחרי שגילה לפתע שהגשר לא כל כך מסוכן".

תגיות