אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": אמפל החלה במגעים עם גופים מוסדיים בנסיון להגיע להסדר חוב צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט": אמפל החלה במגעים עם גופים מוסדיים בנסיון להגיע להסדר חוב

ל"כלכליסט" נודע כי בימים האחרונים החלה סמנכ"לית הכספים של החברה, אירית אילוז, בפגישות עם מוסדיים במטרה להשיג הסדר חוב לחברה. אילוז הציעה פריסה של החוב, העומד על מיליארד שקל, תמורת הגדלת שיעור הריבית על האג"ח. החברה פירסמה זימון לבעלי האג"ח בו היא מבקשת לדון בדחיית התשלומים בשנתיים

19.12.2011, 16:13 | שניר הנדלר
בחודשים האחרונים ניסתה אמפל להרגיע את המשקיעים כי פתרון קרוב של משבר הגז במצרים יאפשר לה להמשיך ליהנות מתזרים מזומנים שוטף ולשרת את החוב לבעלי האג"ח. אלא ששרשרת פיצוצים נוספים,האחרון בתחילת השבוע, המשיך ללחוץ את מחירי האג"ח למטה ונראה אחרי שהשוק כבר הטמיע כי אמפל לא מסוגלת לעמוד בחובותיה הכספיים. ל"לכלכליסט" נודע כי בימים האחרונים החלה סמנכ"לית הכספים של אמפל, אירית אילוז להיפגש עם מוסדיים במטרה להשיג הסדר חוב לחברה והיום (ב') הודיעה החברה על זימון בעלי האג"ח ב-1 בינואר בו ידנו על דחיית התשלום לבעלי האג"ח בשנתיים.

ל"כלכליסט" נודע כי בניסיונותיה להגיע להסדר עם המוסדיים, הציעה להם אילוז פריסה של החוב תמורת הגדלת שיעור הריבית על האג"ח. חלק מהמוסדיים דרשו גם ערבויות אישיות של יוסי מימן ואופציות למניות אמפל, חלק אחר נמנע מלהיפגש עימה ואחרים איימו בפנייה לפירוק בטענה כי קופתה הדשנה של אמפל ומכירת נכסיה הנזילים יאפשרו להם - במקרה של פירוק – ליהנות מסכום גבוה מזה בו נסחרות איגרות החוב של החברה.

נכון ל-30 בספטמבר, בקופתה של אמפל מזומנים והשקעות לטווח קצר בהיקף של 108 מיליון דולר (סולו). בהנחה שאמפל לא תבצע השקעות נוספות, נכסיה הנזילים יאפשרו לה לתמוך בצרכיה השוטפים של החברה ופירעון קרן החוב עד לסוף שנת 2012. לאחר שאמפל מכרה את "012 סמייל" במרץ האחרון לפרטנר תמורת 1.5 מיליארד שקל – שנה בלבד לאחר שרכשה אותה משאול אלוביץ' תמורת 1.2 מיליארד שקל – אחזקתה העיקרית של אמפל נותרה EMG בה היא מחזיקה ב-12.5%.

יוסי מימן, בעל השליטה באמפל, החזיק בעבר ב-EMG דרך חברת מרחב. הוא רכש את השליטה באמפל בסוף 2001 מידי משפחת שטיינמץ תמורת 90 מיליון דולר, מחיר שהיווה פרמיה של 50% ביחס למחיר בשוק. לאחר שלוש שנים וחצי שבהן ניקה את תיק ההשקעות של אמפל, החליט מימן להעביר מחצית מהחזקותיו ב-EMG ממרחב הפרטית לאמפל הציבורית, תמורת 258 מיליון דולר.

במהלך 2007 מכר מימן בשתי מנות 4.4% מהחזקותיו ב-EMG למשקיעים מוסדיים תמורת 97 מיליון דולר, כך שבסופו של דבר מחר לאמפל ולמשקיעים מוסדיים מניות EMG בסכום כולל של 355 מיליון דולר.

למהלך זה הייתה שותפה גם סמנכ"לית הכספים של קבוצת מימן אירית אילוז שנהנתה מבונוסים של כ-4.5 מיליון דולר מקבוצת מרחב בשנים 2010-2005 לאור מעורבותה.

במהלך השנים האחרונות אמפל המשיכה בהשקעות בתחומי האנרגיה הירוקה והכימיקלים. לאמפל פעילות אנרגיה מתחדשת באמצעות החברות (Global Wind Energy (50% בשותפות עם כלל אנרגיה (50%) הפועלת ביוון ופולין בתחום ייצור חשמל מאנרגיית הרוח; פעילות נוספת הוא פרויקט האתנול בקולומביה (25%) ליצירת דלק מסוג ביו אתנול מקני סוכר.

בנוסף, אמפל פועלת גם בשוק הכימיקלים באמצעות גדות כימיקלים הפועלת בתחומי הרכש, שיווק, הפצה והובלה של כימיקלים. פעילותה של גדות סייעה לאמפל לצמצם את הנזק הנגרם מפעילות EMG, וברבעון השלישי השנה הסתכמו הכנסותיה של אמפל ב-165.4 מיליון דולר, צמיחה של 34% לעומת הרבעון המקביל. בצמיחה הנאה בהכנסות תמכו בעיקר ביצועי החברה-הבת גדות כימיקלים שהציגה הכנסות של 139 מיליון דולר, עלייה של 14% לעומת הרבעון המקביל. למרות העלייה בהכנסות, בשורה התחתונה נאלצה אמפל לספוג הפסד המיוחס לבעלי המניות של 20.3 מיליון דולר שנבע בעיקר ממחיקה שביצעה אמפל עקב ירידת ערך בהשקעתה בספקית הגז המצרית. לשם השוואה, את הרבעון השלישי של 2010 סיכמה אמפל עם הפסד של 25.8 מיליון דולר.

אך למרות ההפסדים שרשמה אמפל, שדרת הניהול שלה המשיכה ליהנות ממשכורות שנתיות מפנקות במיוחד.

כך למשל, יוסי מימן משך ב-2010 מאמפל שכר בעלות של 3.4 מיליון דולר. שכר זה כולל, בין היתר, שכר בסיס של כ-1.5 מיליון דולר ובונוס במזומן של 1.3 מיליון דולר. אירית אילוז נהנתה משכר בעלות של כ-1.9 מיליון דולר – שידרוג של 35% לעומת שכרה ב-2009. לעומתה, ארז מלצר, מנכ"ל גדות, נאלץ "להסתפק" בשכר שנתי בעלות של כ-1.1 מיליון דולר, מחצית מהסכום שכר בסיס.

תגיות