אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה - השבוע של שונאי הסיכון: גל של מימושי זהב צילום: סיון פרג'

השורה התחתונה - השבוע של שונאי הסיכון: גל של מימושי זהב

הזהב איבד בשבוע שעבר 7% - הירידה החדה זה שלושה חודשים - עקב רצון הסוחרים לממש את המתכת היקרה כדי לכסות את הפסדיהם

20.12.2011, 06:47 | אורי בירמן

מדד הסחורות, ה־CRB, איבד בשבוע שעבר 3.73% מערכו כשהסחורות שבלטו בעליות היו הסויה (2.06%) והקקאו (1.64%). בין הסחורות שבלטו בירידות נציין את המתכות היקרות, ובראשן הכסף שירד ב־8% והזהב שאיבד 6.9%. הקפה רשם בשבוע שעבר ירידה של 5.6% והגז הטבעי איבד 5.3%.

מיתון או דולר?

על המסחר בסחורות השפיעה שורה של גורמים ואירועים. ראשית, החששות המתגברים ממשבר החוב האירופי שלחו את היורו להיחלשות אל מתחת לרמה של 1.3 יורו לדולר. לסחורות ולדולר קורלציה הפוכה בדרך כלל, והעובדה שהסחורות נקובות בדולרים הופכת אותן ליקרות עבור הקונים מחוץ לארה"ב, שהדולר אינו המטבע שלהם. מעבר לכך, החששות מהשפעה של מיתון אירופי על הביקושים הגלובליים הלכו והעמיקו, כשבארה"ב העיבה על הסוחרים הודעת הפד על כך שלא יבצע תוכנית תמריצים שלישית.

תפוקה מוגבלת

שנאת הסיכון היתה מהגורמים הדומיננטיים במסחר בשבוע שעבר, כשסוחרים נמנעים מלקחת פוזיציות משמעותיות לקראת סוף השנה בנכסי סיכון, ומעדיפים לממש נכסים שרשמו רווח גבוה (כגון הזהב) כדי לכסות את הפסדיהם בנכסים אחרים. בעוד שמחירי אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים מזנקים, הזהב רשם ירידה חדה לרמה של 1,565 דולר לאונקיה אך מאוחר יותר עלה מעט ונסגר מעט מתחת לרמה של 1,600 דולר לאונקיה.

לאחר שלוש שנים שבהן לא הצליחו מדינות אופ"ק להגיע להסכמה על תקרת הפקת נפט, התקבלה השבוע החלטה להגדיל את תקרת תפוקת הנפט ב־5.2 מיליון חביות ליום לרמה של 30 מיליון חביות ביום, החלטה ששלחה את מחיר הנפט לירידות חדות. על פי הערכות של אופ"ק, זו הכמות הנדרשת כדי לעמוד במשוואת הביקוש וההיצע העולמית. למרות העלאת התפוקה נמנעו שרי אופ"ק מלקבוע מגבלת תפוקה לכל מדינה, עד אשר תתאושש לוב מהלחימה.

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים

אפקט האכזבה

את השוק אפיינה בשבוע שעבר תחושת אכזבה - אכזבה מהוועידה האירופית בבריסל, מסוכנויות הדירוג שהפחיתו דירוגי בנקים ודירוגי מדינות חדשות לבקרים ומהחלטת הבנק המרכזי בארה"ב. בבוקרו של יום רביעי האחרון השוק ציפה לשמוע מיו"ר הפד בן ברננקי הודעה על תוכנית תמריצים שלישית שתגדיל את כמות הכסף בשוק. מצבים שכאלה יוצרים בדרך כלל חוסר אמון בשטרות הנייר ושולחים את המשקיעים לרוב אל הזהב. אך השוק לא קיבל את מה שרצה, והסוחרים החלו למכור זהב.

לא מפתיע, אם כן, שכמות פוזיציות הלונג נטו הספקולטיביות ירדה בכ־9,000 חוזים בשבוע שהסתיים ב־13 בדצמבר, כך על פי נתוני ה־CFTC. גם סקר סוחרי זהב של בלומברג הצביע על פסימיות מסוימת בקרבם ומחיר הזהב נפל השבוע ב־6.8% - הירידה החדה זה שלושה חודשים. בנוסף לכך ירדו האחזקות בתעודות הסל של זהב ורשמו את הירידה השבועית הראשונה מאז אוקטובר האחרון.

עם זאת, למרות הפאניקה ששלחה את הזהב לירידות חדות, הביקוש הפיזי לזהב נמשך, והאנליסטים מעריכים כי המחיר עשוי להוות הזדמנות קנייה.

עדיפות לקפה איכותי

מלאי הקפה העולמי מסוג ערביקה זינק ב־20% ל־1.53 מיליון שקים (משקל כל שק - 60 ק"ג), מה שהביא לירידה במחיר הקפה בארבעה מתוך חמשת ימי המסחר בשבוע שעבר, ובסך הכל נפילה של 5.6% בשבוע האחרון - שפל של שנה, וירידה של 30% מאז השיא במאי האחרון.

עם זאת, לאחר סגירת המסחר הודיע משרד החקלאות האמריקאי על הורדת התחזיות לתפוקת מטעי הקפה הגלובלית עקב גשמי זעף במרכז אמריקה, ל־133.8 מיליון שקים (לעומת הערכה מוקדמת יותר של 135 מיליון שקים). ההשלכות - הביקוש צפוי לעלות על ההיצע וליצור מחסור בקפה ערביקה, הנחשב לאיכותי יותר.

בניגוד לערביקה, יבולי שיא של פולי רובוסטה (המשמשים לקפה נמס ואספרסו) בווייטנאם ובברזיל וצמיחה חדה בתפוקה האינדונזית דחפו את ההיצע לשיא, מה שעשוי ליצור עודף של 2.5 מיליון שקים בעונה הנוכחית. הפרש המחיר בין ערביקה לרובוסטה עומד על 1.32 דולרים לפאונד בהשוואה ל־0.86 דולר לפאונד בארבע השנים האחרונות בממוצע, כך שנראה שאם להשקיע בקפה, אז בערביקה.

הענק מהמזרח מוריד הילוך

על פי הערכות של התאחדות תעשיית המתכות בסין, צפוי הביקוש בסין לצמוח בקצב אטי יחסית ב־2012, מה שעשוי לתרום לירידת מחיר הנחושת. הסיבה היא שהכלכלה הסינית צפויה לצמוח "רק" ב־8.5% בשנה הקרובה, הקצב האטי ב־11 השנים האחרונות ונמוך מצמיחה של 10.4% שנרשמה ב־2010 (על פי נתוני ה־OECD). בחינה של נתוני המכס הסיני לנובמבר מצביעה על ירידה של 9.7% ביבוא הנחושת לסין.

מחיר הנחושת כבר ירד ביותר מ־25% מתחילת השנה, וסביבת המאקרו הקשה והמאתגרת כמו גם הירידה בביקושים לא צפויה לבלום אותה.

שביתת העובדים במכרה גרסברג באינדונזיה, המכיל את עתודות הנחושת הגדולות בעולם, הסתיימה בשבוע האחרון לאחר שלושה חודשים. השביתה, שגרמה לשיבושים באספקת הנחושת העולמית, הגיעה לסיומה לאחר שהעובדים זכו להעלאה בשכרם. כעת צפויה אספקת הנחושת לחזור לסדרה, ולהעלות את צד ההיצע.

לסיכום, שילוב של ירידה בביקוש ועלייה בהיצע מהווה אינדיקטור שלילי, אך אופטימיות מהכלכלה הגלובלית עשויה להצית גל ספקולטיבי חיובי.

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים

תגיות