אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' דני צידון: "המשק הישראלי צריך להתכונן למיתון" צילום: עמית שעל

פרופ' דני צידון: "המשק הישראלי צריך להתכונן למיתון"

המשנה למנכ"ל בנק לאומי אמר במהלך כנס של מכון ון ליר כי "ישראל תשאב את המיתון מאירופה". ליאו ליידרמן הביע גם הוא פסימיות בנושא: "קיימת שורה של גורמי סיכון מבית"

20.12.2011, 18:26 | אמנון אטד

"ישראל תשאב את המיתון מאירופה, ולכן המשק הישראלי צריך להתכונן למיתון", כך הזהיר הערב (ג') המשנה למנכ"ל בנק לאומי פרופ' דני צידון. לדבריו, ישראל חשופה מאוד לאירופה, וכאשר שער המטבע האירופי ירד ל-1.2 יורו לדולר, האירופאים יתחילו להתחרות עם היצואנים הישראלים בשוק הסחורות. צידון העריך כי ישראל ניצבת כעת במקום קצת פחות טוב מהמקום שבו היתה ערב המשבר הקודם, ב-2008. הדברים נאמרו בפאנל שהוקדש למשבר היורו בכנס השישי של התוכנית לכלכלה וחברה של מכון ון ליר בירושלים.

גם היועץ הכלכלי הבכיר של בנק הפועלים פרופ ליאו ליידרמן היה פסימי ביחס להשפעות משבר החובות באירופה על המשק הישראלי. לדבריו "נוצר כאן משהו שונה מזה שראינו במשבר הקודם: קיימת שורה של גורמי סיכון מבית, שהעיקריים בהם הם בעיות בשוק האג"ח הקונצרניות, כאשר אג"ח במיליארדי  שקלים יגיעו לפדיון כבר במחצית השנייה של 2012, אי ודאות גדולה בשוק הנדל"ן, בעיות בתחום היצוא ואי ודאות רגולטורית גדולה".

על המשבר באירופה אמר ליידרמן כי "בגוש היורו יש מדיניות תקציבית מרסנת ואין מדיניות מוניטרית, וזה יימשך עד שייפול שם האסימון". הוא העריך כי בשבועות הקרובים תחול הדרדרות נוספת באירופה, ורק לאחר מכן מקבלי ההחלטות שם יצליחו לגבש פתרון.

צידון אמר כי הבעיה של אירופה היא יחסים לא נכונים בין הרכוש לבין החוב. לדבריו "לאירופה יש מה לעשות בנוגע לכך", והוא משוכנע שבסוף היא אכן תעשה זאת. צידון העריך כי הריבית על היורו תרד ומדינות גוש היור יפעילו יותר כלים כדי לשלב את המערכות הפיסקאליות שלהן לכדי מערכת אחת. "בסך הכל אני אופטימי", אמר צידון, "כי משברים פיננסים עולים המון כסף, אבל הם ברי ריפוי".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הבעיה בישראל לא תהיה המיתון הכבד, הבעיה תהיה חברתית, הפערים יגרמו להפיכה וכאוס
כבר היום יש כעס אדיר על העשירון העליון שבודד את עצמו מהציבור ומקבל הטבות באופן ישיר מהבנקים, ממשלה וחברים טייקונים. נוצרה כאן מדינה בתוך מדינה. העשירון העליון לא מפנים את חוסר השיוויון ולא עושה דבר כדי לשנות את המציאות הכואבת להפך. הבידוד המוחלט בה לידי ביטוי אפילו בצורת המגורים - ווילות מוקפות בחומה גבוהה ככל האפשר העיקר לא לראות את סבל האחר ומצוקת האחר. במצב של מיתון אכזרי הדרך להפיכה, פשיעה ואלימות מתקצרת הדרך הנכונה להתכונן למצב החדש היא: 1. להילחם בצורה קיצונית בפשיעה (התפרצויות, גניבת רכבים, שודים ואלימות) ולא לתת לתרבות הפשיעה להמשיך להתפתח. 2. להשקיע בחינוך למוסר ויושר במסגרת החינוך הציבורי. מי שחושב שהבעיה היא כלכלית, פשוט לא מסוגל לראות את הנולד.
רמי  |  20.12.11