אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרכוס וובר מופסד ב־200 מיליון שקל על ההשקעה במנופים צילום: shutterstock

מרכוס וובר מופסד ב־200 מיליון שקל על ההשקעה במנופים

הנפילות במניה מחקו "על הנייר" כמחצית מהשקעתו של בעל השליטה. מנופים: "ההנהלה החדשה מגבשת אסטרטגיה להצפת ערך"

21.12.2011, 07:24 | לירוי פרי

לפני ארבעה חודשים הפך מרכוס וובר לבעל השליטה המרכזי בחברת הנדל"ן וההשקעות מנופים פיננסים, לאחר שרכש יחד עם אברהם נניקשווילי את אחזקותיו של השותף המרכזי עד אז, ג'קי בן זקן, תמורת כ־100 מיליון שקל. בן־זקן אומנם נאלץ אז להיפרד מחברת טיפוחיו, אבל בדיעבד חסך לעצמו השקעת ענק בפרמיה של 155% על מחיר המניה הנוכחי בשוק. מי שסוחב לפי שעה את ההפסדים על גבו הוא וובר עצמו, שמאז שרכש לראשונה מניות של מנופים הפסיד על הנייר במצטבר כ־200 מיליון שקל על השקעתו.

הובא על ידי נניקשווילי

וובר, איש עסקים שוויצרי שמתגורר בסינגפור, מחזיק כיום באמצעות חברת ASTC) Asian Service Trade Control) שבבעלותו ב־48.8% ממניות מנופים, אותן רכש תמורת 418 מיליון שקל בשתי מנות. כיום שוות המניות כ־220 מיליון שקל בלבד, לאחר שאיבדו כ־55% מערכן מתחילת השנה. נפילה זו גם הביאה את מניית מנופים להיגרע ממדד ת"א־100.

מנופים מחזיקה בקניון ארנה בהרצליה ובנכסים מניבים נוספים בארץ. כמו כן היא שותפה בנכסים מניבים בארה"ב ובבעלותה קרקע בקזחסטאן. בנוסף חשופה החברה לתחום חיפושי הגז והנפט באמצעות החזקה של כ־13% בחברת שמן נפט וגז, המחזיקה ב־95% מרשיון שמן (לשעבר מד אשדוד) שממקום כ־16 ק"מ מערבית לחוף פלמחים. שמן הונפקה לאחרונה בבורסה בת"א ושווי השוק שלה עומד על כ־715 מיליון שקל, מה שמשקף להשקעה של מנופים שווי של כ־84 מיליון שקל.

וובר הובא למנופים בידי ננקישווילי שהכירו עוד קודם לכן, כמשקיע שיזרים הון לחברה ויחזק את איתנותה, לאחר שאיבדה כ־80% במשבר העולמי. ביולי 2009 הזרים וובר למנופים 342 מיליון שקל בתמורה להקצאת מניות שהוותה כ־45% מהחברה. העסקה בוצעה אז במחיר של 81 אגורות למניה, ושיקפה פרמיה של כ־8% על מחיר השוק.

העסקה עם וובר הושלמה ביחד עם מיזוגו של מתחם הסטאר סנטר באשדוד - שהיה בבעלות בן זקן, נניקשווילי וחיים רביבו - לתוך מנופים לפי שווי נטו של כ־180 מיליון שקל, ובתמורה להקצאת כ־221 מיליון מניות לשלושת בעלי השליטה במתחם. בהמשך אותה השנה לקח וובר את תפקיד היו"ר.

חצי שנה לאחר כניסתו של וובר לחברה, בינואר 2010, החלו בן זקן ונניקשווילי לנהל מו"מ עם איש העסקים החרדי חיים ליבוביץ', בנוגע להצטרפות לבקשה שהוגשה למשרד התשתיות לקבלת היתר חיפושים ברישיון "מד־אשדוד". ביולי 2010, באופן לא מפתיע, מנופים הודיעה על כניסה לתחום הנפט, תוך כוונה לרכוש 25% מהזכויות לביצוע קידוחי נפט בפרוייקט "שמן" (השם החדש ל"מד־אשדוד"). החדשות החמות הקפיצו את שוויה של מנופים ל־934 מיליון שקל ואילו וובר פינה את כיסא היו"ר לד"ר סמיון ויינשטוק, מומחה בתחומי הבנייה והאנרגיה.

אלא שזמן קצר לאחר מכן החליטו וובר ובן־זקן לסיים את השותפות ביניהם. בנובמבר 2010 נרקמה עסקת ענק במסגרתה הסכים בן זקן לרכוש את אחזקות שותפיו, וובר ונניקשוילי (59%) תמורת 717 מיליון שקל. בן־זקן החל לחפש מימון למהלך. אלא שהקושי בגיוס הסכום הגבוה מביא את בן־זקן לצרף אליו את נניקשווילי ויחדיו הם מבקשים לרכוש את אחזקותיו של וובר ב־464 מיליון שקל. להסכם יש צד שני, לפיו אם השניים לא ישיגו את המימון, ירכשו וובר ונניקשווילי את אחזקותיו של בן־זקן.

בינתיים, החריף המשבר באירופה ובן זקן מסתבך עם בעלי המוסדיים, שהתנגדו לנסיונו לרכוש את מניותיו של וובר באמצעות השתלטות על חברת בי.ג'י.איי של צביקה בארינבוים. כל אלו לוחצים את מניית מנופים כלפי מטה, כאשר במקביל נפתחת חזית נוספת - רשות ני"ע חושדת כי בן זקן יחד עם איתן אלדר, מבעלי השליטה בגיבור ספורט, וצביקה קולנברנר מנהל תיקי השקעות לשעבר ופעיל בשוק - הריצו את מניית מנופים כדי להכניסה למדד ת"א־100 בדצמבר 2010. באותו יום (ה־17 ליולי) המניה מגיבה בצניחה יומית של 9% במחזור גדול של 8 מיליון שקל, ושווי השוק נחתך לכ־800 מיליון שקל.

באוגוסט 2011 בן־זקן הפנים כי הוא יצטרך להיפרד מהחברה. העסקה עם בארינבוים לא התרוממה ושעון החול לקראת ספטמבר (הדד ליין לסגירת העסקה מול וובר) אזל. המשבר בשווקים הפיל את מניית מנופים ובן זקן מוכר את אחזקותיו (11.5%) תמורת 80 אגורות למניה. אלא שמאז המשיכה מנופים את הירידה במדרון במקביל לירידות התלולות בבורסות בת"א ובעולם. מאז רכישת המניות של בן זקן איבדה מנופים עוד כ־28% ומנייתה נסחרת כעת ב־42.7 אגורות בלבד.

"אמונה ברורה בפוטנציאל"

ממנופים נמסר כי "מרכוס וובר הרחיב לאחרונה את שליטתו במנופים מתוך אמונה ברורה בפוטנציאל של החברה וביכולותיה. בשבועות האחרונים, עם מינויו של יואל ביסמוט למנכ"ל החברה, החלה כבר ההנהלה החדשה בגיבוש האסטרטגיה והמהלכים הנדרשים למימוש הפוטנציאל ולהצפת ערך למשקיעים".

תגיות