אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": בין המשקיעות באנוביט - סמסונג, יריבתה של אפל צילום: יריב כץ

בלעדי ל"כלכליסט": בין המשקיעות באנוביט - סמסונג, יריבתה של אפל

החברה שנאבקת ביצרנית האייפון בבתי המשפט ובחנויות השקיעה כ-10 מיליון דולר בסטארט-אפ הישראלי שאפל תרכוש. אנשי השיווק והמכירות של אנוביט כנראה יפוטרו בעקבות העסקה

21.12.2011, 10:46 | אסף גלעד והראל עילם

סמסונג הקוריאנית, המתחרה הגדולה של אפל בייצור טלפונים ניידים וטאבלטים, היא אחת המשקיעות בחברת אנוביט מהרצליה, כך נודע ל"כלכליסט". במהלך הימים האחרונים כינסו מנהלי הסטארט־-אפ הישראלי את עשרות עובדי החברה בכמה מפגשים במלון דניאל בהרצליה, והודיעו להם על הצטרפותם לאפל, תוך הסבר על המתווה שבו ייקלטו. סכום העסקה לא פורסם עד כה, ומוערך ב-500-400 מיליון דולר - ההשקעה הראשונה של אפל בישראל, וייתכן כי אף מדובר ברכישה הגדולה בתולדות החברה.

על פי הערכות, סמסונג אחראית לכ־10 מיליון דולר מתוך 76 מיליון הדולרים שהושקעו באנוביט עד העסקה עם אפל. לצד סמסונג השקיעו בחברה הקרנות אינטל קפיטל, מיקרון, באטרי ופיטנגו.

שתי היריבות הטכנולוגיות מנהלות מלחמת תביעות על קניין רוחני, הנערכת בבתי משפט ברחבי העולם. עם זאת, מתחת לפני השטח הן נסמכות זו על זו. סמסונג היא הספקית המרכזית של אפל בתחום שבבי פלאש ושבבי A5, שבב העיבוד המרכזי במכשירי האייפון והאייפד.

 

רק בשבוע שעבר נחשפה בטקסס פעילותו של מפעל חדש לייצור שבבים מסוג זה, שנבנה בידי סמסונג במיוחד עבור אפל. בתנאים אלה, קל יותר להבין מדוע סמסונג הסכימה לרכישת החברה הישראלית מצד יצרנית האייפון.

מנכ"ל אפל, טים קוק. שיתוף פעולה עם סמסונג מאחורי הקלעים, צילום: MCT מנכ"ל אפל, טים קוק. שיתוף פעולה עם סמסונג מאחורי הקלעים | צילום: MCT מנכ"ל אפל, טים קוק. שיתוף פעולה עם סמסונג מאחורי הקלעים, צילום: MCT

צפויים לוותר על הכרזה

 

ברוח החשאיות האופיינית לאפל, תודרכו עובדי אנוביט שלא לדבר על רכישת החברה עם איש, בכלל זה קרוביהם, ולהותיר את ההודעה בגדר סוד. ההודעה שנמסר הלהם מהווה למעשה גושפנקה לחשיפת "כלכליסט" בשבוע שעבר בדבר המגעים בין אנוביט לאפל, שנותחה בהרחבה בעיתוני הטכנולוגיה והכלכלה ברחבי העולם. אנוביט, הממוקמת בהרצליה פיתוח, נחשבת למובילה עולמית בתחום שיפור זיכרונות הפלאש, והיא כבר משולבת במכשירי האייפד 2 והאייפון 4S של אפל.

במקביל להבשלת המגעים עם אנוביט, ביקרה בישראל משלחת של בכירים מאפל בראשות סגן הנשיא, אד פרנק. לפי הערכות, המשלחת מקדמת את הקמתו של מרכז פיתוח מקומי בפארק מת"מ בחיפה. בראש מרכז הפיתוח יעמוד אהרון אהרון, לשעבר מנהל הפיתוח של צורן בישראל, הנמצא בימים אלו במטה אפל בקליפורניה. המרכז הישראלי של אפל יתמקד בפיתוח שבבים.

לצד ההכרזה על העסקה, אנוביט גם אכזבה כמה מעובדיה כשהודיעה כי חלקם לא ייקלטו באפל, וככל הנראה ייאלצו לחפש עבודה חדשה. על פי ההערכות, עובדי מחלקות שיצרו כפילות עם מחלקות דומות באפל ייאלצו לפרוש, כאשר הכוונה היא בעיקר לתפקידים בתחום השיווק והמכירות. עם זאת, מרביתם של 200 עובדי אנוביט הם אנשי פיתוח, כך שמספר המפוטרים בעקבות העסקה יעמוד על לא יותר מעשרות בודדות. אלו צפויים לקבל חבילת פיצויים מכובדת.

אפל התעניינה באנוביט בעיקר בשל הטכנולוגיה שלה: מעבד המייעל את תפקוד מערכת האחסון במכשירים ניידים, כמו אייפון או אייפד, ומאפשר לדחוס מידע רב יותר באיכות גבוהה יותר בהתקני אחסון פלאש. מאחר שאפל צפויה להיות הלקוח המרכזי של אנוביט, מערך המכירות יהפוך למיותר. עם זאת, ייתכן כי חלק מעובדי המטה בחברה יישארו בתפקידם. באנוביט סירבו להגיב לידיעה זו.

שתי החברות צפויות לוותר לחלוטין על הכרזה רשמית של הרכישה. אפל אינה נוהגת להכריז על רכישותיה, מה גם שלפי חוקי רשות ניירות ערך בארה"ב היא איננה מחויבת להכרזה כל עוד מחיר העסקה אינו מהותי לעומת הכנסותיה. אפל צפויה להכניס עד סוף השנה כ־100 מיליארד דולר, ואילו עסקת אנוביט, שמחירה מוערך בחצי מיליארד דולר, עדיין איננה מתקרבת לחובת הדיווח של אפל. אתמול סירבה אנוביט להגיב לפניות "כלכליסט", וכתב "כלכליסט" אף סולק מקומת הכניסה של הבניין שבו מצויים משרדי החברה על ידי צוות האבטחה של בניין אמצור בהרצליה פיתוח.

איך זה להיות עובד אפל?

 

עובדי אנוביט, אלו מהם שלא יפוטרו, יצטרפו בקרוב לקהילת עובדי אפל העולמית, המונה כיום יותר מ־60 אלף איש. למרות הדיווחים על מרמור בקרב עובדי רשת החנויות של אפל, או על תנאי העבודה הנוקשים וההתאבדויות של פועלי פס הייצור במזרח הרחוק, עובדי החברה עצמה נהנים מתנאי עבודה לא רעים בכלל.

לפי חברת גלסדור האמריקאית, אפל מדורגת במקום העשירי ברשימת החברות שהכי טוב לעבוד בהן. מתכנת ממוצע בחברה מרוויח בין 100 ל־140 אלף דולר בשנה, כשהמשכורת הממוצעת בתחום בארצות הברית עומדת על 70 אלף דולר לשנה. עם שכר זה אפל עוקפת חברות כמו HP, דל ואינטל, אבל היא עדיין נמצאת מאחורי גוגל, שם מתכנת ממוצע מרוויח 26% יותר. גם עובדי לינקדאין, פייפאל, מייקרוסופט, טוויטר ופייסבוק מרוויחים בממוצע יותר מעובדי אפל לפי סקרי משכורות המתפרסמים בארה"ב. "השכר לא חשוב כשעובדים באפל, זאת חוויה", אומרים מנהלי החברה.

רוח זו מתבטאת גם במיעוט ההטבות שלהן זוכים עובדי אפל יחסית לעמיתיהם בעמק הסיליקון. בגוגל, למשל, כל עובד מקבל עוזר אישי, קייטרינג, הסעות, כביסה, מספרה ופעוטונים. החברה אמנם מחלקת לעובדיה אופניים, מחשבים ניידים ואופציות, אך אלו לא מגיעים לרמת המענקים שבהם מפורסמת פייסבוק.

אבל הבעיה הגדולה ביותר באפל היא ללא ספק החשאיות. העובדים נמצאים תחת פיקוח קפדני, והחרמות של טלפונים ומחשבים לבדיקות הם חלק מהשגרה. כך גם חתימה על מספר רב של חוזי סודיות לכל עובד. לאפל יש אפילו צוות נאמנות המוגדר כ"משטרה חשאית", אם כי לא מעט מהתפיסה הזו משתנה תחת שרביטו של הבוס החדש טים קוק, שנחשב לאדם סובלני יותר מסטיב ג'ובס, קודמו המיתולוגי.

תגיות