אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צ'קים, פילם ובלוקבאסטר: הדברים שילדינו לא יכירו צילום: עמית מגל

צ'קים, פילם ובלוקבאסטר: הדברים שילדינו לא יכירו

הודות למהפכה הטכנולוגית הילדים שלנו לא יכירו הרבה דברים שהיו חלק מחיינו. אם יש לכם עוד רעיונות, תשלחו מכתב...

22.12.2011, 22:03 | סוכנויות הידיעות

איך אתם יכולים לדעת שהזדקנתם? למשל, אם תשמעו את עצמכם אומרים לילדים שלכם משפטים ברוח "הנוער של היום", שההורים שלכם היו משמיעים לכם לפני זמן רב. לחילופין, תוכלו להיות בטוחים שעברתם את ה-40 אם תסבירו לילדים שלכם שיש להם מזל שהם לא צריכים לקום בכל פעם שהם רוצים להעביר ערוץ, ואיך בעידן הטרום-דיגיטלי של שנות השבעים, סבא שלהם השתמש בנו - הילדים - בתור שלט.

אז אילו עוד דברים הדור הדיגיטלי של היום לעולם לא יחווה או יתמודד איתו הודות למהפכת הטכנולוגיה. קבלו  10 דוגמאות.

1. שיעורי הקלדה

 

פעם היה קשה ללמוד להקליד. אנשים רבים (במיוחד גברים) לא טרחו ללמוד להקליד. כיום ילדים מלמדים את עצמם להקליד, ורבים מהם כבר מומחים עוד לפני שהם מגיעים לחטיבת הביניים. הם לא צריכים שיעורים כדי להתמקצע. הם יצחקו על השיעורים שהיינו לוקחים.

הקלדה.  לומדים לבד מגיל צעיר, צילום: shutterstock הקלדה. לומדים לבד מגיל צעיר | צילום: shutterstock הקלדה.  לומדים לבד מגיל צעיר, צילום: shutterstock

 

2. תשלום חשבונות על ידי כתיבת צ'קים אינסופית

 

כיום אנחנו משלמים מעט חשבונות בצ'קים מנייר. הילדים שלנו לא יבינו למה בילינו כל כך הרבה זמן בכתיבה ושליחה של צ'קים לתשלום חשבונות, כשאפשר לשלם היום הכול באופן אלקטרוני.

3. רכישת אנציקלופדיה יקרה

 

הצעירים כיום לא זוכרים שהייתה תקופה שבה הורים הוציאו אלפים כדי לרכוש את "אנציקלופדיה בריטניקה", או תקופה שבה תקליטור עם אנציקלופדיית אנקרטה (Encarta) של מיקרוסופט עלה חמישים דולר.

4. שימוש בטלפון ציבורי או חשבון עתק בשיחות "בין עירוניות"

 

לרוב הילדים היום אין מושג מהי שיחה בין עירונית, ורובם יראו טלפון חוגה רק במוזיאון. הם גם לעולם לא ישתמשו, או אפילו יראו, טלפון ציבורי בעתיד הקרוב. במקום זאת, לכולם יהיו טלפונים משלהם, שהם בעצם מחשבים קטנים, בכיס, כמו שכבר יש לרבים בהם. הם יופתעו לשמוע כמה עצים נכרתו כדי שאנשים יוכלו לחפש מספרים במשהו שנקרא "ספר טלפונים".

טלפון ציבורי. זר לא יבין זאת, צילום:  אופיר יעקובי טלפון ציבורי. זר לא יבין זאת | צילום: אופיר יעקובי טלפון ציבורי. זר לא יבין זאת, צילום:  אופיר יעקובי

 

5. לשלם למישהו אחר כדי לפתח תמונות

 

ילדים מעטים היום נגעו בפילם או הלכו לחנות כדי לפתח תמונות. צילום דיגיטלי הרס כמעט לגמרי את העסק הזה. לעומת זאת, לפני עשור או שניים  היינו מצלמים בטיולים עשרות פילמים שעבור הפיתוח שלהם היינו משלמים לא מעט כסף. תמונות רבות היו נוראיות, אבל בניגוד להיום, לא הייתה דרך לעבור עליהן מראש ולמחוק את התמונות הגרועות לפני הפיתוח. כיום הילדים מצלמים מאות תמונות דיגיטליות, ואחר כך אפשר לבדוק אילו מהן כדאי לשמור ולהדפיס בבית.

פילם. לא ראינו מה צילמנו , צילום: shutterstock פילם. לא ראינו מה צילמנו | צילום: shutterstock פילם. לא ראינו מה צילמנו , צילום: shutterstock

 

6. השכרת סרט בחנות

 

לרבים מכם יש מן הסתם באחת המגירות כרטיס השכרה ישן של בלוקבאסטר, בלי הסבר מניח את הדעת מדוע הוא עדיין אצלכם. הרי אין יותר צורך לנסוע לחנות ולשכור סרט כשיש משלוח מקוון ו-VOD בפלטפורמות כה רבות. לפני שש שנים בלוקבאסטר, רשת השכרת הסרטים הגדולה ביותר באותה תקופה, ויתרה על הניסיון לרכוש את היריבה הוליווד וידאו, לאחר שהמפקחים על ההגבלים העסקיים בנציבות הסחר הפדרלית איימו לחסום את העסקה. זו דוגמה נוספת להרס יצירתי ודוגמה לקוצר הראייה של הרגולציה.

חנות בלוקבסטר. הכל כבר בתוך הטלוויזיה , צילום: יריב כץ חנות בלוקבסטר. הכל כבר בתוך הטלוויזיה | צילום: יריב כץ חנות בלוקבסטר. הכל כבר בתוך הטלוויזיה , צילום: יריב כץ

 

7. רכישה ואחסנה של מוזיקה, סרטים ומשחקים במדיה פיזית

 

חלק מהדינוזאורים, כמונו, עדיין סוחבים ארגזים של דיסקים, ויש להם מדפים מלאים ב-DVD של הסרטים החביבים עליהם. הילידים הדיגיטליים לא ישמרו דבר על מדיה פיזית בעתיד. תהיה גישה לתכני מדיה באחסון מרוחק או בסטרימינג, כפי שקורה יותר ויותר כיום.

8. חיפוש אינסופי אחר תוכן ייחודי

בהמשך לסעיף הקודם, הדור הדיגיטלי אף פעם לא יזכור תקופה שבה היה צריך לצוד את תכני המדיה הנידחים ביותר. רבים מאיתנו, כמתבגרים בשנות השמונים, בזבזו כמות מגוחכת של זמן וכסף בניסיון למצוא (ולפעמים גם לייבא) תקליט נדיר או דיסקים של סינגלים או אלבומים שלמים של האמנים האהובים עליי. מי מכם לא חיפש שיר נדיר  על תקליט במהירות 45 במתקן מאובק בחנות תקליטים קטנה. כיום אפשר למצוא בחיפוש קצר כמעט כל תוכן שהוא, לא משנה כמה הוא נידח.

9. שליחת מכתבים

 

יש אנשים שמבכים את האמנות האבודה של כתיבת מכתבים, אבל היא מתה כמו עוף הדודו. דוא"ל ומסרים מיידיים החליפו אותה מזמן, והרשתות החברתיות נועצות את המסמר האחרון בארון הקבורה. אמנם קל לאנשים מבוגרים להתפייט בנוסטלגיה על נפילתם של המכתבים הכתובים ביד, אבל היתרון הוא שהודות לטכנולוגיות תקשורת ומדיה חברתית חדשות, קל יותר מאי פעם לשמור על קשר קרוב ורציף עם חברים ובני משפחה.

מכתב בדואר. פתאום נגמר העיפרון, וזהו סוף הזיכרון.. , צילום: בלומברג מכתב בדואר. פתאום נגמר העיפרון, וזהו סוף הזיכרון.. | צילום: בלומברג מכתב בדואר. פתאום נגמר העיפרון, וזהו סוף הזיכרון.. , צילום: בלומברג

 

10. חיים בלי האינטרנט וקישוריות מיידית שנמצאת בכל מקום

 

אין ספק שהצמיחה המהירה של האינטרנט וקישוריות המידע והתקשורת שמקיפות אותנו מאפשרות את תשעת המגמות והתחזיות הקודמות. הצעירים של ימינו לא יזכרו תקופה שבה לא היו להם אפשרויות תקשורת מיידיות. הם יותר ויותר חיים בעולם מחובר-תמידית. אמנם לא כל האזרחים מחוברים כיום במידה שווה, אבל המגמות ברורות ומצביעות לעתיד שבו כולם ייהנו מנגישות מקיפה לתקשורת.

תגיות

62 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה