אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מקווה שאחרי הפוליטיקאים האלה יבואו טובים יותר" צילום: גיא אסיאג

"מקווה שאחרי הפוליטיקאים האלה יבואו טובים יותר"

אודי ניסן, מי שעמד בראש הוועדה שהמליצה להעלות את גיל הפרישה לנשים, תוקף את חברי ועדת העבודה והעומד בראשה ח"כ חיים כץ, שטרפדו את ההצעה. "הכל זה משחק פוליטי. להתנגדות אין כל סיבה. הקפאת גיל הפרישה פוגעת בנשים". כץ: "ניסן הפסיד, והציבור הרוויח"

22.12.2011, 19:28 | מיקי פלד

ד"ר אודי ניסן, שפרש לפני כמה חודשים מתפקיד הממונה על אגף התקציבים באוצר, משקיף על הנעשה בארץ בתמיהה. בראיון ל"כלכליסט" ממקום מושבו בבית הספר הקנדי לממשל באוניברסיטת הרווארד, מאשים ניסן את הפוליטיקאים שטרפדו את הכוונה להתחיל בהעלאת גיל הפרישה לנשים ל־64 מינואר הקרוב. דבריו כוונו בעיקר ליו"ר ועדת העבודה ח"כ חיים כץ (ליכוד).

"ועדת העבודה מתנהלת בשנתיים האחרונות תחת משקל פוליטי חזק של חיים כץ ולא בהכרח תמיד תחת השיקול של עזרה לאוכלוסיות חלשות", אומר ניסן. "אני מקווה שאחרי הפוליטיקאים האלה יבואו כאלה יותר טובים, כאלו שלא יסתכלו על הבחירות הקרובות".

"בחו"ל מביטים בנו בתמיהה"

 

ניסן היה זה שבמרץ האחרון מונה על ידי שר האוצר, יובל שטייניץ, לעמוד בראש ועדה לבחינת העלאת גיל הפרישה לנשים. כבר אז העריכו כל הגורמים העוסקים בנושא שהמלצת הוועדה תהיה להעלאה ל־64, אך לקראת פרסום המסקנות, ביוני, הפתיע ניסן והחליט על המלצה להעלאה ל־67 באופן מדורג עד שנת 2025, כלומר השוואת גיל הפרישה של נשים לזה של גברים.

אודי ניסן. "חבל לי שהדיון היה ברמה כה נמוכה", צילום: בשמת איבי אודי ניסן. "חבל לי שהדיון היה ברמה כה נמוכה" | צילום: בשמת איבי אודי ניסן. "חבל לי שהדיון היה ברמה כה נמוכה", צילום: בשמת איבי

 

חלק מהביקורת היתה על כך שהאוצר נזכר ברגע האחרון?

"לא יודע לומר. אני יודע שבאופן שבו ועדת העבודה מתנהלת לא היה משנה מה האוצר עושה. אין להם יכולת או רצון לעשות צעדים שנכונים בטווח הארוך אבל יש להם מחיר בטווח הקצר".

אולי אם הממשלה היתה נוקטת מראש פעילות לעידוד תעסוקת נשים ומבוגרים לא היתה התנגדות כזו?

"אין קשר בין הדברים. יש מקומות כמו גרמניה, שם הממשלה התערבה ונוצר עיוות בתהליך שהשוק עושה לבד, כי אנשים חיכו להטבות וכדומה. פתאום אמרו שם שבלי עידוד, מישהו בגיל 61 או 62 לא יעבוד. כשל השוק העיקרי לא נמצא שם.

"בזמן האחרון אני לומד ושומע על תוכניות שונות ודווקא במקומות שניסו להתערב זה יצר את ההפך. אז להיכנס עם תוכניות רק בגלל שיש סטיגמה?".

ניסן, שלדבריו מסקנות הוועדה שבראשה עמד היטיבו עם נשים, לא מבין את הביקורת החריפה.

"בוא נאמר בעדינות שהקנדי סקול כאן בהרווארד זה לא בדיוק מעוז הקפיטליזם. ולמרות זאת, כשאני מנסה להסביר לחוקרים פה, כולל פרופסוריות מכובדות, שבישראל יש התנגדות שגיל הפרישה של נשים וגברים יהיה שווה, מביטים בי בתמיהה. עוד לא מצאתי כאן מישהו שמתעסק עם התחום הזה שלא הבין שנכון לעשות את מה שהמלצנו. אבל טליה לבני (יו"ר נעמת - מ"פ) הובילה קו והפוליטיקאים מתיישרים".

אז למרות הכל, אתה לא נסוג מהעמדה של השוואת גיל הפרישה?

"החודשים האלה שאני בחו"ל רק חידדו לי שזה כל כך נכון וההתנגדות היא ללא סיבה. ברור שגיל הפרישה של נשים צריך להיות 67. אין שום סיבה שזה לא יהיה כך. הרוב המוחלט של מדינות ה־OECD משוות את גיל הפרישה, רק אצלנו זה צריך להיות לא שווה. תן סיבה אחת אמיתית מדוע לנשים, שיש להן תוחלת חיים ארוכה יותר, לא צריך להשוות את גיל הפרישה לגברים? משחקים בפופוליזם כאילו נשים בגילים 62–67 צריכות לקבל על חשבון האחרים, כלומר יתר הציבור. השאלה היא האם זה נכון או לא נכון שהאוכלוסייה הזו תזכה לאיזו הטבה. ברור שלא, הן לא צריכות לקבל יותר.

"הכל זה בסוף משחק פוליטי", מוסיף ניסן, "חבל לי שהדיון היה ברמה כה נמוכה, כי בסוף נגרם נזק לנשים שיקבלו פנסיה נמוכה יותר לאחר הפרישה כי הן עבדו פחות שנים וחיו יותר, נורא קל לומר בכנסת למה נפגע בנשים, אבל האמת היא הפוכה. זו אכזבה שאנחנו עושים צעד שדוחה את השוויון. הפוליטיקה היא ברורה. החליטו על פשרה שהמחיר שלה הוא גבוה מדי. האכזבה היא בעיקר מארגוני הנשים. כנראה שעדיף לחיות באיזושהי אשליה".

"ניסן נחל תבוסה בוועדה"

 

חיים כץ, צילום: אביגיל עוזי חיים כץ | צילום: אביגיל עוזי חיים כץ, צילום: אביגיל עוזי

אילן מרסיאנו, יועצו של ח"כ חיים כץ, מסר כי: "הוועדה בראשות כץ הנה שיאנית החקיקה בכנסת. קצפו של אודי ניסן יוצא כיוון שהוא ביקש להקפיא את קצבאות הזיקנה ונכשל וכיוון שהוא לא הצליח לקדם את תוכנית ויסקונסין ולהעביר מאות מיליוני שקלים לחברות כוח אדם על גבם של מחוסרי עבודה כרוניים. תפיסת עולמו של ניסן נחלה תבוסה כאשר הנושאים הגיעו להכרעה. ניסן הפסיד ומי שניצח הם אזרחי ישראל".

טליה לבני, יו"ר נעמת, אמרה בתגובה להבעת האכזבה של ניסן כי דווקא היא זו שמאוכזבת מכך שוועדת ניסן בחנה את סוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים אך ורק מנקודת מבט של שוק ההון ולא מנקודת מבט של שוק העבודה: "הנשים זכאיות ומעוניינות לעבוד עד גיל 67, אולם שוק העבודה לא רוצה בהן והראיה לכך היא שכבר בגיל 60, שנתיים לפני גיל הפרישה,יותר מ־50% מהן מוצאות את עצמן מפוטרות, מודרות ומובטלות".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
נכון ששלטון מסואב יש להחליף בכוחות חדשים ונכון אמרה טליה שלמבוגרים אין שוק עבודה !!!
שהשלטון במדינה מסואב כולנו יודעים אלא שזה כולל גם את שלטון נערי האוצר שדירדרו אותנו לתחתית בין הייתר בחוסר יוזמות תעסוקה לנשים וגברים מבוגרים -אילו התקציבן המהולל ניסן היה דוחף יוזמה ותקציבים להכשרה מקצועית חינם למבוגרים לא הייתה מתעוררת כלל שאלת הגיל שרלוונטית רק כאשר לא עובדים ואין הכנסות
אדם , ים  |  23.12.11
10.
שב תנוח אל תירא ותעוף בחזרה
בחו"ל????? באיחוד האירופי????????? למה שלא תבדוק את המצב הכלכלי בארה"ב ובאירופה, את תבונת הבנקים הגדולים. אם אתה רוצה ללכת לראות חו"ל אולי כדאי לטייל קצת בארצות הסקנדינביות ולהתחיל להשוות שם. 1.שוויון הזדמנויות בקבלה לעבודה, בשכר , בהיקף משרה, בקידום, בחופשות לידה ועוד 2.דמוקרטיה ושיתוף נשים במרחב הציבורי 3.שוויון בחלוקת הנטל בבית 5.שוויון בחינוך ואח"כ לבוא לכאן ולהטיף לשוויון בין המינים. רוב הנשים המופרשות לפני גיל פנסיה משתכרות שכר זעום ופנסיה מבישה אחרי עבודה במשרה חלקית לאורך שנים. ללא קצבת הביטוח הלאומי הן לא יכולות להתקיים.
22.12.11
לכל התגובות