אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בחו"ל כבר הבינו - העובדים צריכים גם זמן פנוי לעצמם; ומה בישראל? צילום: בלומברג

בחו"ל כבר הבינו - העובדים צריכים גם זמן פנוי לעצמם; ומה בישראל?

נמאס לכם לקבל אימיילים מהעבודה בשעות הערב? יש חברות בעולם שכבר חשבו על פתרון יצירתי - שנותן אוויר לנשימה לעובדים

25.12.2011, 21:37 | יוסי גורביץ

אחת הבעיות הבולטות של עידן המידע, שמשולב בזמינות הבלתי פוסקת, הוא כרסום בלתי נלאה ביכולת של עובדים להפריד בין שעות העבודה שלהם לשעות הפנאי: העבודה גולשת יותר ויותר לתחום החופשי, ובלי יותר מדי דיבורים - רבים מההישגים של המאבק המדמם על זכויות העובדים פשוט נשחקים

יצרנית הרכב פולקסווגן החליטה לאחרונה להצטרף למגמת נגד. לאחרונה היא הורתה לשרתים שלה לא להעביר אימיילים לעובדים שסיימו את המשמרות שלהם.

המשמרת מסתיימת ברבע לשש בערב - השרתים לא ישלחו לעובדים אימיילים בין השעות שש בערב לשבע בבוקר, חצי שעה לפני פתיחת המשמרת. העובדים יכולים להמשיך להשתמש במכשירים שלהם כדי לבצע שיחות.

הצעד הוא חלקי, משום שהוא חל רק על עובדי פולקסווגן שחברים באיגוד מקצועי – עוד סיבה לחזק את כוחם של האיגודים – והוא לא חל על בכירים בחברה. עם זאת, הוא מעיד על התעוררות והבנה של הבעיה: העובדים צריכים זמן לעצמם. מצב שבו הם זמינים כל העת, שבו הם צריכים לחשוש מכך שיוטרדו על ידי המעסיק, הוא לא בריא.

פולקסווגן לא לבדה: יצרנית אבקת הכביסה פרסיל הכריזה לאחרונה על "חנינת-אימיילים", והיא לא תשלח דואר אלקטרוני לעובדיה בין חג המולד לראש השנה – תקופה שבה הם נמצאים בחופשה. איגודי העובדים בבריטניה מתחילים גם הם לדבר על הצורך בדיונים בנושא בין העובדים ובין החברות. בישראל, ככל הידוע, הנושא לא נמצא על סדר היום של ההסתדרות.

 

במחשבה שנייה...

גל המהומות שפקד את אנגליה באוגוסט האחרון היה מלווה בכך שהפורעים תקשרו ביניהם באמצעות הודעות SMS ושירותים חברתיים – אולי כתוצאה מהעובדה המצערת שצעירי ימינו כבר לא שולטים ברזי השימוש ביוני דואר, וגם דגלי סמפור כבר לא נפוצים כשהיו. הדבר גרר הצעה לא שקולה, בלשון המעטה, מצד ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון - לאסור על שימוש באמצעים החברתיים בעת המהומות הבאות. וסביר להניח שיהיו כאלה, בהתחשב בהיסטוריה הארוכה והמכובדת של מהומות בבריטניה.

קמרון שלח את הנושא לבדיקה, ובניגוד לראשי ממשלה מסוימים לא התיימר להיות הראשון שחזה את תוצאותיה. ועדת הפנים של הפרלמנט, מצדה, עשתה את הדבר המתבקש - ודחתה את ההמלצה מכל וכל. חבריה הגיעו למסקנה שחסימה כזו תהיה "לא יעילה אקטיבית", ניסוח מנומס לכך שזה כנראה יהיה כישלון מזעזע.

המהומות בבריטניה, צילום: רויטרס המהומות בבריטניה | צילום: רויטרס המהומות בבריטניה, צילום: רויטרס

גם החוק הקיים מאפשר לממשלה לשבש דיווחים ברשתות חברתיות, או בטלפונים בכלל – כך שהמסקנה המרכזית היא שהישום הטכנולוגי של החסימה יהיה מסובך, וניסיון האביב הערבי מראה שחסימה כזו לא מועילה, בלשון המעטה.

הוועדה ציינה שהפורעים השתמשו גם בכלי תקשורת מסורתיים יותר – הכוונה, ככל הנראה, לטלפון ולאו דווקא לאותות עשן – שאותם הממשלה כלל לא מתכוונת לנתק. לכך מתווספות עדויותיהם של בכירי המשטרה, שהתנגדו בתוקף לחסימה מהסוג שהוצע. המשטרה, מסתבר, עשתה שימוש חשוב משלה בכלי מדיה חברתית, ויש להניח שהעובדה שהפורעים השתמשו בהם סייעה לה בחקירותיה נגדם. סביר להניח שמי שתיכנן מהומות, לא טרח לברר מה בדיוק סיווג הפרטיות של הודעות פהייסבוק שלו.

אנחנו מפסידים, רוצו לתבוע!

אפל, שמנהלת מלחמת פטנטים נגד כל העולם וכלבו, מחריפה בחודשים האחרונים את המאבק באירופה – וכפי שכבר ראינו, לצורך העניין היא לא נרתעת מהשימוש בטרול פטנטים, שיעשה את העבודה המלוכלכת שהיא לא רוצה להיתפס בה.
השקת האייפון 4S. יקר מדי לאירופאים, צילום: בלומברג השקת האייפון 4S. יקר מדי לאירופאים | צילום: בלומברג השקת האייפון 4S. יקר מדי לאירופאים, צילום: בלומברג

למה באירופה? אולי כי באירופה אפל מאבדת נתח שוק. האייפון 4S הצליח במדינות דוברות אנגלית, אבל היה הצלחה צנועה מאד מחוץ לעולם האנגלופוני. בגרמניה, שם מחזיק אנדרואיד בנתח שוק של 61%(!), צנח נתח השוק של אפל בשלושת החודשים שהסתיימו בסוף נובמבר מ-27% ל-22%. נתח השוק שלה בצרפת צלל באותה התקופה מ-29% ל-20%. יתר על כן, המשבר הכלכלי גורם לחלק ניכר מהאירופאים לוותר על האייפון החדש והיקר.

אז אם אפל לא יכולה לשכנע את הלקוחות לקנות, היא פשוט תגרש את המתחרים האחרים מהשוק באמצעות תביעות משפטיות. במקביל לירידת המכירות שלה באירופה, נרשמה עלייה ניכרת בתביעות שהיא מגישה שם.

לא בטוח שזה עוזר. אחרי הצלחה ראשונית, בית משפט גרמני מגיע למסקנה שהעיצוב החדש של סמסונג לא מפר את פטנטי העיצוב של אפל. בית משפט אוסטרלי כבר הגיע למסקנה דומה. בקרוב, יכול להיות שאפל אשכרה תצטרך להסתפק בשכנוע לקוחות לרכוש מוצרים, ולא למנוע מהם גישה למוצרים מתחרים. אפל: משווקים אחרת.

מערכת ההפעלה שלא פעלה

שום דבר לא הולך ל-RIM, יצרנית הבלקברי. ההתדרדרות שלה בשנה האחרונה חדה ולכאורה-פתאומית, ופתאום מי שהמכשירים שלה נחשבו לסממן התמכרות לאימייל – קראקברי, קראו להם – לא מצליחה לעשות שום דבר. אתמול דווח שחברה קנדית שאף אחד לא שמע עליה קודם לכן מאיימת עליה בתביעה אם לא תשנה את השם של שירות המסרונים שלה, BBM - תביעה שעל פניו נראית מבוססת. רק זה היה חסר עכשיו. 

בהודעה הרשמית האחרונה שלה, שבה מסרה החברה כי הרבעון האחרון היה קשה במיוחד, היא גם הודיעה על דחיית הוצאת מערכת ההפעלה החדשה שלה, הבלקברי 10, לסוף 2012 - כמעט שנה יותר מהמתוכנן. בהודעה הרשמית טענה החברה כי הדחייה נובעת מתקלה כלשהי בשבבים.

עכשיו צץ דו"ח בלתי מאושר – שמוכחש בתוקף על ידי RIM – שאומר שהבעיה היא לא בשבבים, אלא בכך שמערכת ההפעלה פשוט לא עובדת, ואינה מסוגלת להפעיל את שירותי האימייל והמסרונים של בלקברי. שהם, כזכור, הסיבה שאנשים עדיין משתמשים במכשיר. גרוע מכך: על פי הדיווח, בלקברי 10 נחות מגרסאות קודמות יותר של אנדרואיד ו-iOS.

הפתרון של RIM, כרגע, קמפיין פרסומי שינסה לקדם את מערכת ההפעלה הנוכחית, הבלקברי 7, ולהפיח רוח חיים בפלייבוק - הטאבלט הגוסס שלה, שמלכתחילה לא צריך היה לראות אור יום. בקצב הנוכחי, בכלל לא בטוח ש-RIM תהיה איתנו בעוד שנה.

קצרצרים

נמשך משפטו, או ליתר דיוק קדם משפטו, של החייל ברדלי מאנינג, החשוד בהדלפה הגדולה ביותר בהיסטוריה. כעת טוענת התביעה הצבאית שיש לה הוכחות כי במסגרת הקשרים בין מאנינג ובין מנהיג וויקיליקס, ג'וליאן אסאנג', ניסה מאנינג לשלוח לוויקיליקס מסמכים שהתאימו לרשימת המסמכים שאתר ההדלפות פרסמה כחשובים לו. בנוסף, טוענת התביעה כי מאנינג קיבל מאסאנג' הבטחה שיסייע לו בפריצת סיסמתו של מחשב צבאי. אם הדברים אכן יוכחו, זה יהיה חיזוק משמעותי להאשמות שלפיהן וויקיליקס היתה מעורבת בריגול ולא רק פרסמה מסמכים שהגיעו אליה. הדגש, כמובן, הוא על ה"אם".

אם אתם לא משלמים עבור זה אתם כנראה המוצר, גרסה 2,342,179: פייסבוק הודיעה בקול תרועה על השדרוג(?) החדש שלה, המכונה טיימליין. במסגרת זו אתם מתבקשים לתת לה הרבה יותר פרטים על עצמכם, כדי שהיא תוכל לסדר את הכל בצורה נאה ולמכור את המידע לחברות פרסום. לא שזה צריך להפתיע מישהו – מזה פייסבוק מתקיימת, אחרי הכל – אבל הסידור החדש אמור, כך מדווחת פייסבוק למפרסמים, לסדר את מידע הגולשים סביב המוצרים שהם אוהבים - במטרה להגביר את היעילות הפרסומית. ההיסטוריה של פייסבוק, כמובן, רצופה במהלכים כאלה שמהם היא נאלצה לסגת עקב מחאת הגולשים, אבל זה מה שהיא מתכננת.

צעד קטן למלכה אליזבת השניה, צעד גדול לקינדל: לראשונה זה 60 שנה - כפי שהדברים נראים כרגע, אליזבת תשבור את שיא ההחזקה בתפקיד - יוכלו תושבי הממלכה המנוטרת, או סתם אנשים שמשום מה אכפת להם, לרכוש עותק מנאום חג המולד של המלכה באמצעות הקינדל. המהלך נחשב להצלחה מצד אמזון, אף על פי שמי שרוצה לקרוא את הנאום (למה, לעזאזל?) יוכל לעשות זאת גם דרך האתר הרשמי של משפחת המלוכה, מבלי לשלם עבור כך.

המלכה אליזבת. מגיעה לקינדל, צילום: אי אף פי המלכה אליזבת. מגיעה לקינדל | צילום: אי אף פי המלכה אליזבת. מגיעה לקינדל, צילום: אי אף פי

חברות הסלולר בארה"ב אינן, מסתבר, אורגניזם לומד: הן מייללות עכשיו שהעסקה שעשו עם אפל כדי למכור את האייפון איננה משתלמת להן. כל חברה מעבירה לאפל 400 דולר על כל מכשיר שהיא מוכרת תוך התחייבות של הלקוח לשנתיים. זה הרבה מאוד כסף, והעסקה לא נראית מי יודע מה רווחית. אילו הן היו מקשיבות ל-AT&T, שעשתה את העסקה הזו במשך שלוש שנים בלי מתחרים בארה"ב, הן היו יודעות את זה מלכתחילה. לא שמישהו מזיל דמעה על גורלן של החברות הללו.  

אתר הצילום הפופולרי פליקר שוב מרגיז את המשתמשים. הוא החליט להציב בראש העמוד שלו שלושה סימנים שנראים כמו פתיתי שלג, שהקלקה עליהם מציפה את המסך שלך בשלג, וכן מציגה שורה של מנורות. רוב תושבי העולם, צריך מדי פעם להזכיר, אינם נוצרים ואינם סוגדים לסנטה, ומתעצבנים מדי פעם כשמתייחסים אליהם ככאלה.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
ל-8.
חבר, אם סממנים נוצריים לא נעימים לך אז אל תיכנס לאתרים של נוצרים! האתרים והתוכנות המדוברים פותחו ע״י נוצרים וככאלה הם יכולים להכיל סממנים נוצרים. לא מתאים לך? אז תגלוש לפליקס בשביל סרטונים וחיפושים תעשה בוואלה. זו ממש חוצפה להתלונן על זה. באמת.. טוב שאתה לא מבקש שיוסיפו איזה בס״ד קטן בפינה...
דודי  |  05.01.12
7.
אין מצב שזה יעבוד בחברות ההייטק בישראל
בתרבות הארגונית של חברות ההייטק הישראליות לא מכבדים בכלל את זמנו החופשי של העובד, ושולחים לו אימיילים בשעות הקטנות של הלילה, לפנות בוקר וגם בסופ"ש. לאימיילים ה-"דחופים" העובד נדרש להגיב בזמן המיידי או תוך כמה שעות בלבד.
עובד הייטק לשעבר  |  26.12.11
לכל התגובות