אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להיערך לשינויי המס ב-2012? צילום: shutterstock

איך להיערך לשינויי המס ב-2012?

בשנה הבאה צפוי לעלות המס על הכנסות מניירות ערך, רגע לפני מומלץ לבחון את הנושא ולבדוק האם ניתן לחסוך כסף

25.12.2011, 16:34 | טובה ואלכס הילמן
שינויי החוק בעקבות אימוץ המלצות ועדת טרכטנברג והשינויים הצפויים בשיעורי המס בשנת 2012 מחייבים היערכות לפני תום השנה – פעולות שיסייעו לחסוך את העלאת המס.

תחום הנכסים האישיים הוא מאתגר למדי, אך תחום הנכסים הפיננסיים - הפעילות בשוק ההון - הוא המאתגר ביותר, וכאן ניתן להרוויח כסף. להעלאת שיעורי המס השפעה ישירה על כיסם של יחידים - בעלי עסקים עצמאיים או שכירים רגילים ובעלי חברות – ועוד ניתן לעשות משהו בנושא ערב סוף השנה. גם בתחום ההכנסות הישירות מעבודה יש פגיעה צפויה בשל עליית שיעורי המס, אך בכל הקשור בהן אין פעולות שניתנות לביצוע. 

השינוי העיקרי הטמון בתיקוני החוק בנושא זה הוא העלייה הצפויה בשיעורי המס על הכנסות מניירות ערך לסוגיהן ב–5%. כתוצאה מכך יחול מס זה למעשה גם על רווחי הון שנצברו בשנים קודמות. החוק מאפשר "מכירה רעיונית" של ניירות הערך עד לתום השנה – מכירה על הנייר שכתוצאה ממנה ימומשו רווחי העבר בשיעורי המס הנמוכים ויקובע שווי נייר הערך לערכו ביום האחרון של השנה.

החוק מאפשר ביצוע מכירה רעיונית של כל נייר ערך סחיר - מניות ,אופציות ,אג"ח, קרנות נאמנות בארץ ובחו"ל. הביצוע נעשה באמצעות הודעה לבנק או למנהל התיק רק דרך סוחר מורשה חבר בורסה בישראל.

בבואנו לשקול כדאיות של ביצוע מכירה כזו יש שיקולים בעד ונגד – כך למשל חוסכים מצד אחד 5% מס על הרווח שנצבר עד היום, אך מצד שני מקדימים את תשלום המס כאשר אין מימוש בפועל, ובנוסף גם משלמים עמלות על כל סכום המכירה (עמלה נמוכה במובהק - 0.1% משווי הפעולה - וזאת בתוקף הסדר מיוחד). מומלץ לבדוק אם חיסכון המס כדאי בתנאים אלו.

אלמנט נוסף הוא חוסר הוודאות לגבי ההתרחשות בשוק ההון בשנה הבאה – למה לשלם מס היום כאשר לא ברור מה יהיה השער ביום המכירה בעתיד הקרוב ? נראה שנייר הערך ה"נבחר" צריך להיות כזה שמבטיח בעתיד עלייה בשערו. בעת ירידת ערכו של הנייר ובהפסד, ייצא שכרו של המוכר בדרך כלל בהפסדו.

לאחר בחינת הצדדים הללו, שקלו מכירה רעיונית. אתר ניירות ערך רווחיים עם פוטנציאל לעליית ערך עתידי, ובצעו מכירה רעיונית כדי להרוויח את פערי המס ולקבע את ערך הנייר למכירה עתידית. הדבר מומלץ יותר למי שמחזיק בתיק ניירות הערך שלו הפסדים שנצברו עד היום מניירות ערך שמומשו במהלך השנה. לאלה מומלץ לשקול מימוש רווחים שנצברו בניירות הערך האחרים שנותרו בתיק - במכירה רגילה או מכירה רעיונית - על מנת לקזז את הרווחים שמומשו מההפסדים שמומשו.

טווח פעילות רחב וגיוון רב יותר קיים עבור אותם בעלי מניות בחברה שבבעלותם. אלה יכולים  להרוויח מחלוקת דיבידנד מהחברה עד 31.12.2011. גם הכנסה מדיבידנדים תחויב החל משנת 2012 במס גבוה ב-5%. העלייה תחול על דיבידנדים שיחולקו מרווחים שנצברו גם לפני ינואר 2012.

אם לבעל המניות יש בתיק ניירות הערך שלו הפסדים מניירות ערך שמומשו במהלך השנה, מומלץ לו לחלק דיבידנד, לפחות בגובה הפסדי ההון שמומשו, ולקזז מהדיבידנד שיתקבל את הפסדיו בבורסה.

הקיזוז נעשה רק מול הפסדי הון שמומשו. קיזוז זה אפשרי רק עד תום השנה, בשנת 2012 לא ניתן יהיה לקזז כלל הפסדי הון כנגד דיבידנדים שיתקבלו מהחברה (כי המס על הדיבידנד יהיה 30%). גם השאלה אם צריך לבצע את חלוקת הדיבידנד בפועל או די בזיכוי בעל המניות בספרי החברה והעברת המס היא שנויה במחלוקת. כדי למנוע הפתעות – חלקו את הדיבידנד בפועל לפני תום השנה.

אם לבעל המניות אין הפסדים מניירות ערך או הפסדי הון במישור האישי, אך הוא מעריך כי יהיה זקוק לכסף בעתיד הנראה לעין, מומלץ להקדים ולחלק דיבידנד מהחברה ליחיד ערב סוף השנה וליהנות מחיסכון מס של 5%. אם אין צורך בכסף בטווח הנראה לעין, מומלץ לחשוב פעמיים ולשקול את כדאיות חלוקת דיבידנד לאור העובדה ששיעורי המס על הכנסות משוק ההון אצל היחיד עלו אף הם ב–5%.... מעצם תשלום המס ללא צורך ומניעת הכנסות עליו נשחקת ההטבה של ה–5% והמהלך מיותר.

אגב – גם בחברה עצמה, מעבר לחלוקת הדיבידנדים, יש שיקולים של עשה ואל תעשה. אם אין בחברה רווחים ראויים לחלוקה אלא רק הפסדים, מימוש ההפסדים כנגד רווחים שנצברו מניירות הערך במכירה רעיונית נראית על פניו מהלך נכון. כשאין בחברה הפסדים מניירות ערך, ספק אם כדאי לבצע מכירה רעיונית, שכן פוטנציאל ההטבה הינו חיסכון של 1% מס בלבד (מעבר מ-24% מס חברות בשנת 2011 ל-25% מס חברות בשנת 2012).

הכותבים הם רואי חשבון במשרד הילמן ושות'

תגיות