אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: החברות בארה"ב לא חוששות ממשבר נזילות צילום: בלומברג

השורה התחתונה: החברות בארה"ב לא חוששות ממשבר נזילות

בשנת 2011 הודיעו החברות על תוכניות לרכישה עצמית של מניות בהיקף חריג של חצי טריליון דולר. האם זה טוב לבעלי המניות?

26.12.2011, 07:19 | יוסי לב

ב־26 בספטמבר 2011 הודיעה "ברקשייר האת'וויי", חברת האחזקות שבבעלות המשקיע וורן באפט, כי בכוונתה לרכוש את מניותיה. מדובר בתופעה חריגה בהתנהלותו של באפט, הידוע בכישרונו בבחירת מניות איכותיות, שכן היא העידה על אמונתו כי העסקה הטובה ביותר עבור בעלי המניות במציאות הנוכחית היא לקנות דווקא את המניות של חברה של עצמם.

התופעה מתרחבת

אולם, ברקשייר לא לבד. ב־2011 יותר מ־940 חברות בארה"ב הודיעו על תוכניות לרכישה עצמית בסכום של כ־500 מיליארד דולר, בהשוואה לכ־400 מיליארד דולר ב־2010. בין החברות הגדולות שהודיעו על רכישות השנה ניתן למצוא חברות מכל המגזרים, כגון חברת הבידור והתקשורת דיסני, השיאנית עם תוכנית בהיקף של 16 מיליארד דולר, הקמעונאית וול־מארט (היקף של 15 מיליארד דולר), חברת המחשבים יבמ (גם כן 15 מיליארד דולר) ועוד.

ההחלטה על ביצוע רכישת מניות נעשית על ידי דירקטוריון החברה, כאשר נצבר סכום גבוה של מזומן בקופה, כאמצעי לחלוקת הרווחים הצבורים לבעלי המניות. אמנם לא מדובר בהעברת המזומן ישירות לבעלי המניות כמו במקרה של דיבידנד סטנדרטי, אלא בהגדלת נתח החזקתם בחברה, כאילו קיבלו מזומן ורכשו חזרה מניות בחברה. דרך זו מאפשרת חלוקה חד־פעמית גמישה עבור החברה (להבדיל מדיבידנד שמייצג התחייבות קבועה) ובנוסף מאפשרת לבעלי המניות להימנע מתשלום מס על הדיבידנד.

ויש גם ביקורת

דיונים רבים קיימים בעד ונגד התופעה. מבקריה טוענים כי השימוש בקופת המזומנים בא על חשבון השקעות בצמיחה האורגנית של הארגון או לחלופין מאותת על כך שלחברה חסרות אפשרויות רכישה חיצוניות. מנגד, הנהלה המודיעה על החלטה לביצוע רכישה עצמית מעבירה מסר חיובי למשקיעים כי היא מאמינה שמניות החברה נסחרות במחיר נמוך מערכן הכלכלי. הנהלת החברה הגיעה למסקנה כי השימוש האיכותי ביותר שנמצא לקופת המזומנים שברשותה הוא השקעה בחברה עצמה, כך שבמקרים רבים עצם ההודעה על הכוונה לבצע רכישת מניות תורם לחיזוק המחיר בשוק.

הנקודה החיובית ביותר להערכתנו שניתן להסיק מממדי התופעה בתקופה הנוכחית היא כי הדירקטוריונים בחברות הגדולות במשק האמריקאי אינם רואים לנגד עיניהם משבר נזילות קרב, אחרת יש להניח כי היו מעדיפים לשמר את קופת המזומנים לתקופת המשבר, ואילו הם בוחרים להשקיע במניותיהם ולתגמל את המשקיעים בו־זמנית.

השורה התחתונה: הדירקטוריונים בחברות הגדולות בארה"ב לא צופים משבר נזילות, אחרת יש להניח כי היו מעדיפים לשמור את המזומן קרוב.

הכותב הוא ממלא מקום מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות

תגיות