אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בניגוד לציפיות: הריבית נותרה ברמה של 2.75%; בנק ישראל הוריד תחזית הצמיחה ל-2012 ל-2.8% צילום: מיקי אלון

בניגוד לציפיות: הריבית נותרה ברמה של 2.75%; בנק ישראל הוריד תחזית הצמיחה ל-2012 ל-2.8%

שלוש סיבות עיקריות הובילו הפעם להחלטה: הסיוע האדיר למאות בנקים בגוש היורו מביא לשיפור מסוים בשווקים הפיננסיים בעולם, הרצון להימנע משתי הפחתות ריבית רצופות וכן רצונו של בנק ישראל לשמור לעצמו תחמושת רבה יותר למקרה שבו המשבר יגיע גם אלינו ויחייב הפחתות ריבית נמרצות יותר

26.12.2011, 17:31 | אמנון אטד

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') להשאיר את הריבית לחודש ינואר ללא שינוי, ברמה של 2.75%. זאת בניגוד להערכות המוקדמות של רוב הפעילים בשוק ההון, שצפו כי בנק ישראל יפחית את הריבית, חודש שני ברציפות, על רקע התרחבות משבר החובות באירופה והדאגה מהשפעתו השלילית גם על המשק הישראלי. הפחתת הריבית מוזילה את עלויות היצרנים, ומצד שני היא מקטינה את הרצון לחסוך ומעודדת צריכה, ובכך היא אמורה לתרום לעידוד הפעילות הכלכלית.

שלוש סיבות עיקריות הובילו הפעם להחלטה של בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי, למרות צילו המאיים של המשבר באירופה. הראשונה היא המהלך שעליו הודיע בשבוע שעבר הבנק האירופי המרכזי (ECB), של מתן הלוואות בהיקף עצום של כ-490 מיליארד יורו ליותר מ- 500 בנקים בגוש היורו. לדברי בנק ישראל, בעקבות צעד זה חל שיפור מסוים בשווקים הפיננסיים בעולם.

הסיבה השנייה היא הפחתת הריבית שביצע בנק ישראל רק לפני חודש והרצון להימנע משתי הפחתות ריבית רצופות.

הסיבה השלישית, והלא פחות חשובה, היא רצונו של בנק ישראל לשמור לעצמו תחמושת רבה יותר למקרה שבו המשבר יגיע גם אלינו ויחייב הפחתות ריבית נמרצות יותר, או כפי שכתב אתמול הבנק בהודעת הריבית שפרסם: "רמת הריבית הנוכחית משאירה בידי בנק ישראל מרחב תגובה להתרחשויות בכלכלה העולמית והמקומית".

שכר הדירה ירד בחודש שעבר ב-0.7%

בהודעתו, מציין עוד בנק ישראל כי סעיף הדיור במדד המחירים, המבטא למעשה את השינויים בשכר הדירה, ירד בחודש שעבר ב-0.7%. על פי התחזית המעודכנת של חטיבת המחקר, צפוי שכר הדירה לעלות ב-12 החודשים הבאים בכ-4%. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב המדד, ירדו בחודשים ספטמבר-אוקטובר ב- 0.9%, זה החודש השני ברציפות.

לדברי בנק ישראל, ההתמתנות במחירי הדירות באה על רקע המשך הגידול במספר התחלות הבנייה, ההשפעה בפיגור של העלאת הריבית, צעדי בנק ישראל בתחום המשכנתאות והצעדים שנקט משרד האוצר במיסוי על נדל"ן. להערכת כלכלני הבנק, השפעתם של צעדים אלה צפויה לבוא לידי ביטוי גם בהמשך.

את החלטת הריבית קיבלה כאמור הפעם, בפעם השנייה מאז הקמת בנק ישראל לפני 57 שנים, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, ולא נגיד הבנק כפוסק יחיד.

עדכון כלפי מטה של תחזית הצמיחה

כפי שנכתב ב"כלכליסט" לפני שלושה שבועות, עדכן היום בנק ישראל את תחזית הצמיחה שלו לשנת 2012 פעם נוספת כלפי מטה, מ- 3.2% בתחזית שפורסמה על ידו בספטמבר ל- 2.8% בלבד. בהודעה שפרסם היום, הסביר בנק ישראל כי עדכון תחזית הצמיחה נובע מההאטה הצפויה בקצב הצמיחה של כל הביקושים במשק, כתוצאה מההרעה בכלכלה העולמית ובפרט ממשבר החובות באירופה.

תחזית הצמיחה המעודכנת של בנק ישראל היא הנמוכה ביותר למשק הישראלי, לאחר שבחודש שעבר עדכן גם ארגון ה- OECD את תחזית הצמיחה שלו למשק הישראלי כלפי מטה, ל- 2.9%. למרות עדכונים אלה מוסיף משרד האוצר לדבוק בתחזית הצמיחה הרשמית שלו לשנת 2012, של 4%, שאותה פרסם לראשונה לפני שנה וחצי. זאת כדי שלא יהיה עליו לשנות את נתוני התקציב ולפתוח למעשה מחדש את תקציב 2012.

יחד עם עדכון תחזית הצמיחה, העריכה היום חטיבת המחקר של הבנק כי שיעור האבטלה במשק צפוי לעלות מ- 5.6% ברבעון השלישי השנה ל-6.4% ברבעון הרביעי של השנה הבאה. עוד מעריכים כלכלני החטיבה כי האינפלציה ב- 12 החודשים הבאים תסתכם ב-2.1% וכי ריבית בנק ישראל תרד בעוד שנה לרמה של 2.25%.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
מגיב 2, נכון מאוד. אבל...
זה עדיין מצב הרבה יותר טוב מאשר לתת למשק להתרסק כמו מטוס שטס לתוך צוק חזיתית בשיא האגזוז. כשיש משבר זה פשוט מצב שלא מתיר אותך עם הרבה אפשרויות טובות! אין מה לעשות! אבל זה או ככה או שאנשים לא יוכלו לחסוך - לא בגלל הריבית אלא בגלל שמקומות עבודה יתחילו להסגר. ואז לא רק שלא יוכלו לגמור את החודש לא יוכלו להתחיל אותו. אותו בנק ישראל הראה לנו כבר במשבר האחרון (שמה שאנחנו רואים עכשיו זו המכה השנייה שלו בעצם, הוא אף פעם לא נגמר) שהוא דווקא מצליח לנווט כמו שצריך אז קצת יותר פרגון לא יזיק.
קפיטליסט גאה  |  26.12.11
2.
אנשים חייבים להבין שלריבית אפסית ישנו מחיר כבד
ריבית נמוכה אינה תרופת פלא למיתון. לריבית נמוכה ישנו מחיר כבד - היא מענישה את החוסכים הסולידיים ולא נותנת להם תמורה לכספם, היא מורידה את שער המטבע המקומי ומצמצמת את כוח הקנייה של משקי הבית, היא מעודדת לקיחת סיכונים וספקולציות פרועות, גורמת לאינפלציה. ריבית נמוכה היא כמו זריקת מורפיום. מחלישה כרגע את הכאב, אבל בהחלט לא מרפאת המחלה, ועלולה גם לגרום להתמכרות - התמכרות לכסף זול.
אורן  |  26.12.11