אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: כך תייצרו רווחים ממכירה רעיונית איור: ערן מנדל

השורה התחתונה: כך תייצרו רווחים ממכירה רעיונית

בשבוע הבא יעלה שיעור המס על רווחי הון ודיבידנדים. הליך טכני של מכירת ניירות הערך בתיק ורכישתם מחדש יכול להפחית את גובה התשלום. איך לבצע את המכירה הרעיוניתף באלו מקרים היא כדאית והאם היא מתאימה לכל משקיע? כל התשובות

27.12.2011, 06:53 | עינת סקורניק

בשבוע הבא, החל מ־1 בינואר 2012, ייכנס לתוקפו החוק לשינוי נטל המס התשע"ב, חוק שנחקק על רקע המלצות ועדת טרכטנברג שהוקמה כזכור לטובת שינוי חברתי וכלכלי. החוק, העוסק בשינויים בפקודת מס הכנסה, מקל בנטל המס של מגזרים מסויימים באוכלוסיה, ומנגד מכביד על מגזרים אחרים. במסגרת זו, החוק מתייחס לשינויים במיסוי על הפעילות בשוק ההון, שינויים שישפיעו הן על בעלי עניין בחברות והן על משקיעים פרטיים.

באופן עקרוני, החוק כולל שני אלמנטים עיקריים: הראשון והעיקרי הוא שינוי שיעורי המס המוטל על משקיעים עבור הכנסות משוק ההון, אשר יועלו ב־5%. שיעור זה חל על רווחי הון ריאלים, תשלומי דיבידנד, ריבית, דמי ניכיון ומס שבח ריאלי, והוא יעמוד על 25% למשקיע שאינו בעל מניות מהותי (לעומת 20% כיום), ועל 30% למשקיע הנחשב לבעל מניות מהותי (לעומת 25% כיום). המס על ניירות ערך שאינם צמודים (נומינליים) לא ישתנה - ויעמוד על 15%.

האלמנט השני בחוק מתייחס לתוקף השינוי, וקובע כי שיעורי המס החדשים יחולו רטרואקטיבית גם על רווחים שנצברו עד למועד השינוי במס. בשל שינוי זה, קיימת אפשרות לביצוע הליך של מכירה רעיונית. איך ניתן לבצע את המכירה בפועל, לאיזה סוג משקיע ההליך מתאים ומה הדין לגבי תשלומי דיבידנדים - כל התשובות במאמר לפניכם.

 , איור: ערן מנדל איור: ערן מנדל  , איור: ערן מנדל

1. מהי מכירה רעיונית ולמה מטרתה?

המכירה הרעיונית היא פעולה המתבצעת מחוץ לבורסה וכוללת מכירה וקנייה של ני"ע באותו היום, באותה הכמות ובאותו השער, פעולה שלמעשה קובעת יום רכישה ושווי רכישה חדשים לנייר. הפעולה היא טכנית בעיקרה, ולא נחשבת לחלק מהמהלך הרגיל של נייר הערך בבורסה, שכן היא מבוצעת לצרכי מס בלבד.

מטרת המכירה הרעיונית היא להימנע בפועל מהחלה רטרואקטיבית של העלאת שיעורי המס על רווחי ההון הצבורים. המכירה מאפשרת לשלם מס על רווחי ההון שנצברו עד לביצוע המכירה הרעיונית בשיעור הקיים, כלומר 20% ליחידים ו־25% ליחידים שהם בעלי מניות מהותיים. יש לציין כי מהלך המכירה הרעיונית נחשב לאירוע מס, המביא להקדמת תשלום המס, עובדה שעשויה להצריך מציאת מקורות מימון לשם התשלום. מקורות המימון יכולים להיות מזומן, מימוש חלק מתיק ההשקעות ואף לקיחת הלוואה.

כמו כן, לאור האפשרות לבצע מכירה רעיונית של ניירות ערך נסחרים, לא תינתן אפשרות לבצע פריסה של רווח הון במכירת ניירות ערך מסוג זה. שיעור המס שיחול לגבי כל רווח הון שינבע ממכירת ניירות אלה, החל מיום כניסת התיקון לפקודת המס לתוקף, יהיה בשיעור המס החדש.

2. איך מתבצע הליך המכירה בפועל?

המכירה הרעיונית תהיה אפשרית עבור ניירות ערך הנסחרים בבורסה בישראל (לרבות מניות, אג"ח שהונפקו לאחר יום 8 במאי 2000, אג"ח להמרה ללא חשיבות לתאריך ההנפקה, מק"מ, עסקה עתידית וכתבי אופציה), נייר ערך זר, נייר ערך דואלי, נייר ערך ישראלי הנסחר בחו"ל וקרן נאמנות פטורה. מכירה רעיונית לא תהיה אפשרית על ני"ע פטורים ממס רווח הון וני"ע לא סחירים. את המכירה הרעיונית ניתן יהיה לבצע עד ליום 31 בדצמבר 2011, כאשר ניתן יהיה לבצע מכירה כזו באותו נייר ערך יותר מפעם אחת במהלך חודש דצמבר.

ביצוע המכירה הרעיונית יוכל להיעשות על כל ניירות הערך הקיימים בתיק של המשקיע, או על חלקם, אך חייבת להתבצע על כל הכמות של נייר הערך המוחזק בחשבון. המכירה והרכישה הרעיונית יבוצעו לפי שער הסגירה ביום קליטת ההוראה, או לפי השער האחרון הידוע לגבי נייר ערך.

3. מה עושים עם נכס שאינו סחיר?

העלאת המס ב־5% תחול גם על נכסים שאינם סחירים, אולם במקרה שלהם אין אפשרות לבצע מכירה רעיונית, וחישוב המס יתבצע בצורה לינארית, תחת ההנחה שהרווח הצטבר באופן קבוע על פני זמן. כך למשל, במקרה של ריבית שתשולם לאחר יום 31 בדצמבר 2011 אשר שיעור המס החל עליה כיום הוא 20%: על החלק שנצבר עד יום 31 בדצמבר 2011 ינוכה מס בשיעור 20% ועל היתרה ינוכה מס בשיעור של 25%.

ריבית מפיקדונות ומחסכון תמוסה החל מ־2012 ב־5% נוספים, אך במקרה זה העלאת המס תהיה תקפה רק על הריבית שנצברה מהיום הראשון שבו המפקיד יכול היה למשוך את כספו מבלי שהמשיכה תהיה כרוכה בהרעת תנאי התכנית או הפיקדון.

4. למי כדאי לבצע מכירה רעיונית?

כדאיות ביצוע המכירה הרעיונית משתנה ותלויה במעמד המס ובתיק האישי של המשקיע. אחד השיקולים המרכזיים אליהם יש להתייחס בבחינת הכדאיות הוא נושא העלויות. המכירה הרעיונית תהיה כדאית רק אם ביצועה יפצה על העלויות הכרוכות בה - עמלות רכישה ומכירה. אם תשלום המס שנחסך יהיה נמוך מעמלות אלו, כמובן שאין טעם בביצוע המכירה הרעיונית. בנוסף, כפי שכבר ציינו, המכירה הרעיונית גורמת להקדמת תשלום המס. למי שאין בידיו מקורות לתשלום המס היום, עשוי להידרש למציאת מקורות מימון חלופיים, אשר גם להם עשוי להיות מחיר.

בכל מקרה, ישנו הבדל בסיסי בין מצב שבו קיימים רווחי הון בנייר הערך, לבין מצב שבו קיימים הפסדי הון בנייר. במקרה שקיימים רווחי הון, ככל ששיעור הרווח הצבור גדול יותר, כך גדלה כדאיות המכירה הרעיונית, שכן המשקיע ישלם פחות מס על אותו הרווח. במקרה שקיימים הפסדי הון, ביצוע מכירה רעיונית לא תורם להפחית את שיעור המס שישולם על רווחים עתידיים. אדרבא, הפסד הון מהווה נכס לקיזוז הפסדים, ומשנת 2012 יהווה ההפסד נכס בעל ערך רב יותר שכן שיעור המס עולה. ביצוע המכירה הרעיונית יביא לביטולו של נכס זה.

מכאן שמכירה רעיונית כדאית אך ורק כדי לקזז רווחים שכבר מומשו, או שימומשו בשנת המס הנוכחית. לגבי נכסים שבהם הרווחים כבר מומשו במהלך שנת המס 2011 (כלומר שהמס בגין רווחים אלו כבר שולם), יחויב המשקיע בהגשת דו"ח למס הכנסה לצורך קבלת ההחזר. כדאי לשים לב שאם בוצעה מכירה רעיונית לשם תשלום מס נמוך יותר על רווחים צבורים, ובמועד מאוחר יותר נייר הערך נמכר בהפסד, לא ניתן לקבל החזר על המס ששולם בעת ביצוע המכירה הרעיונית. עם זאת, ההפסדים שנוצרו יוכלו להיחשב כברי קיזוז למול רווחי הון אחרים.

5. ומה לגבי הדיבידנדים?

למעשה, אחת ההשפעות המעניינות של כניסת החוק לתוקף נוגעת לדיבידנדים. בשל העלאת המס על הכנסות מדיבידנד נוצר כיום תמריץ לבעלי חברות לחלק דיבידנד, ואף להקדים חלוקה צפויה. עם זאת, כדאיות הקדמת תשלומי הדיבידנד אינה חד משמעית שכן, כידוע, "דחיית מס שווה להטבת מס". בתשלומי הדיבידנד המשקיע יכול להתקזז כנגד הפסדים צבורים לשנת המס הנוכחית. הדבר מקבל משנה תוקף עבור בעלי מניות מהותיים. עבורם נפתח חלון הזדמנויות בכל הנוגע לקיזוז רעיוני של דיבידנד כנגד הפסדים צבורים, שכן מ־2012, בעקבות העלאת המס על הדיבידנד, לא יתאפשר עבורם קיזוז הכנסות מדיבידנד כנגד הפסדי הון.

הכותבת היא ראש ענף מחקר שוק ההון בבנק לאומי

תגיות