אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שינוי ארגוני בחברת החשמל? אולי בשנת 2013 צילום: נמרוד גליקמן

שינוי ארגוני בחברת החשמל? אולי בשנת 2013

ועדת הכלכלה צפויה לאשר מחר את בקשת שר האנרגיה להאריך את רישיונות הייצור, ההולכה והאספקה של חברת החשמל עד ינואר 2013

26.12.2011, 20:15 | ליאור גוטמן

הפרטת חברת החשמל ותכנון הרפורמה הארגונית תחכה עוד שנה – ועדת הכלכלה של הכנסת צפויה לאשר מחר (ג') את בקשת שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו להאריך את רישיונות הייצור, ההולכה והאספקה של חברת החשמל עד ינואר 2013.

לפי חוק משק החשמל מ-1996, יצרן חשמל לא יוכל לפעול בישראל מבלי שהמדינה תתיר לו. החוק המקורי שונה מספר פעמים ותאריך הייצור האחרון הוא ינואר 2012, ולנדאו מבקש להאריכו עד לתחילת ינואר 2013.

החוק המקורי קבע שהמדינה תקדם שינוי מבני בחברת החשמל כך שיצרנים נוספים יקבלו רישיון ייצור, הולכה ואספקה, אולם המדינה לא קידמה את השינוי המבני במונופול הייצור כך שמדי סוף שנה בקשת שר האנרגיה והמים (שמו הקודם של שר התשתיות) חוזרת על עצמה ומגיעה לאישור ועדת הכלכלה.

מגעים להפרטה לא מתקדמים

לפני מספר שבועות התחדשו המגעים בין וועד עובדי החברה להנהלת החברה וההסתדרות, אולם אלו לא התקדמו לאף מקום גם בשל הבעיות התפעוליות של חברת החשמל: העדרו של הגז המצרי ושאלת תעריף החשמל ממשיכים לרחף מעל פעילות החברה, ונושא הרפורמה נזנח.

הניסיון לבצע רפורמה ארגונית בחברת החשמל עלה לאחרונה בתחילת 2008, אז המנכ"ל הקודם עמוס לסקר הציע את תכנית "מצפן" במסגרתה יפרשו כ-2,000 עובדים בתמורה לתשלום פיצויים. הצעד זכה לתגובה קשה של הוועד שאיים להשבית את החברה. בשנתיים האחרונות החלו השיחות בין הצדדים להתקדם מעט וועד העובדים המרכזי בניהולו של מיקו צרפתי אף העביר החלטה שמאשרת שינוי מבני.

עם זאת, המדינה לא קידמה את הנושא והרפורמה שוב נדחתה. על פי דו"ח מבקר המדינה ממאי, עלות הפרישה לעובד נאמדת בכ-1.67 מיליון שקל. בחברת החשמל מאמינים שההשקעה תחזיר עצמה תוך 4 שנים, אולם בקופת החברה אין כסף לרכוש סולר להפעלת תחנות הכוח. הסולר אמור להחליף את הגז המצרי שחסר כאשר הפער בין הדרוש (עלות הסולר ל-2012) והמצוי (קופת החברה לרבות הכנסות ממכירת חשמל) נאמד על כ-6.5 מיליארד שקל. ההפרש הכספי אמור להתגלגל לקופת החברה באמצעות העלאת תעריך של כ-30%.

במהלך 2013 אמורים להיכנס לפעולה שתי תחנות כוח פרטיות. הראשונה היא OPC של החברה לישראל והשנייה היא דוראד כך שהארכת התקנות הנוכחית עשויה להיות האחרונה

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
בקשר לפרשן מס' 2
איני בטוח בכלל שהוא פרשן... לפי הלהיטות שלו הוא נשמע לי כמו יזם, שהדבר היחיד שרואה לנגד עיניו זה רק את הרווח שלו. וכפי שידוע לך תחת-הכח בבאר-טוביה עדיין לא אושרה, והיא גם לא תאושר,. עכשו כשאין בכלל גז "בריא" ישמתמשו ב- פחם מזוט וסולר, וזה פשוט לא יעבור, כי מדובר על תחנה כח בקירבה חסרת תקדים לבתי תושבים ! על תזכיר בריאות שמעת ???
טוביה  |  29.12.11
5.
תגובה לפרשן מס 2.
אתה כותב וחושב שאתה יודע מה יהיה אחרי.טעות בידך, אתה לא תקבל חשמל יותר זול חשמל אמין יותר.היום המחיר שאנחנו משלמים לח.ח.י. עבור קו"ש הוא הזול בעולם,ובמחיר שכזה אף יצרן פרטי לא מוכן להקים תחנת כוח,ראה מה קורה בעולם שבו הפריטו את חברות החשמל,החשמל התיקר, התקלות התרבו כי לא משקיעים בתחזוקה ולא בפיתוח אלו הן עובדות.אם זה כול כך כדאי מדוע עד היום רק 2 או 3 יצרנים במשחק.
ר.א , מרכז  |  27.12.11
4.
תגובה לפרשן מס' 2
אדוני היקר, אתה משתמש בכמה מילים מפתח אופנתיות, הייתי אומר דמגוגיות. וכאן השאלות שלי: 1. החשמל שמיוצר ע"י יצרנים פרטיים הוא יותר איכותי מהחשמל מיוצר ע"י חח"י? 2. היום החשמל של חח"י אינו מספיק יכותי? 3. החשמל שיהיה מיוצר ע"י יצרנים פרטיים יוזיל את מחיר החשמל לצרכן? אתה בטוח? 4. אתה בטוח שהופעת יצרנים פרטיים ייצור תוספת של מקומות עבודה, בזמן שבחח"י יפטרו עובדים? 5. אתה בטוח שכל הנתונים הנ"ל לא יהיו יותר גרועים אחרי ההפרטה? לפחות הניסיון העולמי בתחום מוכיח שההפרטה גרמה להתייקרות חריפה והרעת איכות החשמל והשרות.
יוסף , פתח תקווה  |  27.12.11
לכל התגובות