אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על טבעי: "מחשבי העתיד יזהו הוריקנים שבועות מראש וירפאו מחלות גנטיות" צילום: אוראל כהן

על טבעי: "מחשבי העתיד יזהו הוריקנים שבועות מראש וירפאו מחלות גנטיות"

סטיב סקוט, סמנכ"ל בענקית הטכנולוגיה אנווידיה, מתרגש מעתיד מחשבי העל: "מחכים להגברת כוח החישוב כדי לנתח את הגנום האנושי בשניות". מצב החברה בתחום הסלולר מלהיב אותו קצת פחות: "אנחנו מתביישים, נשתפר"

27.12.2011, 15:21 | הראל עילם

"יש בעיות שאנחנו כבר יודעים איך לפתור, אבל רק מחכים לכוח החישוב. בעתיד נוכל לחזות רעידות אדמה והוריקנים, או לרפא מחלות גנטיות" - את הדברים הללו אומר ד"ר סטיב סקוט, סמנכ"ל הטכנולוגיות של חברת אנווידיה (Nvidia).

סקוט הופיע לפני שבוע בכנס "מיחשוב על" שנערך באוניברסיטת תל אביב, במסגרת סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה ובטחון. בדבריו הוא עסק בהרחבה ב"טסלה" - סדרת מעבדים המיועדת למחשבי על. זהו תחום שהוא מכיר היטב: לפני שהצטרף לאנווידיה היה סקוט אחד הבכירים בחברת קריי, יצרנית ידועה של מחשבים רבי עוצמה במיוחד.

איך מחשבי על משפיעים על חיי היום יום שלנו, מעבר למדע תיאורטי?

"יש לא מעט בעיות מדעיות שמופו ורק מחכות לפריצה הבאה בכוח של מחשבי העל. כמו למשל, לבנות מודל תלת-ממדי של כל כדור הארץ שקל עלינו לחזות רעידות אדמה, או סימולציה שלמה של כל התהליכים שקיימים בתא, מה שיאפשר ליצור חומרים חדשים ולרפא מחלות. אנחנו גם מחכים לאפשרות לנתח את כל הגנום האנושי בתוך מספר שניות, או לצפות בדיוק רב את המסלול של סופת הוריקן, שבועות לפני - ולא רק מספר דקות. זאת תהיה מהפכה אמיתית. דמיין כמה אנשים אפשר להציל ככה".

"כבר היום מחשבי על יכולים לנתח צילומי CT במקום. זה מאפשר לך למפות את המצב של הגידול ולהתאים לו את הכימותרפיה מדי יום. זה משפר את אחוזי ההחלמה בצורה אדירה. או שאתה יכול לבצע ניתוח על לב פועם בעזרת יד רובוטית. אין היום תרופה שלא מגיעה לשוק בלי סימולציה במחשב על. אי אפשר להתקדם בלי הדמיות כאלה גם באסטרונומיה, בפיזיקה, או בהנדסת רכב". לפי סקוט, מחשב מספיק חזק יוכל לעזור לנו לעצב מטוסים יעילים יותר, או מנועי בעירה פנימית שיחסכו 50% מצריכת הדלק של מכוניות.

המחשבים החזקים בעולם הם היום בסין וביפן. אתה מרגיש שארצות הברית איבדה את הבכורה?

"לא הייתי אומר את זה, מדובר בשוק מאוד תזזיתי. אבל מרשים לראות עד כמה סין מאיצה את הפיתוח שלה. ארצות הברית תמיד השקיעה במחשוב, אבל סין לא. אבל, כמובן, זה לא רק כמה כוח חישוב יש לך - אלא מה אתה עושה איתו. אין ספק שארצות הברית תרמה הרבה יותר למחקר ולמדע. יש לא מעט מחשבי על חדשים שנבנים בארה"ב, אבל גם אז היא לא תשאר למעלה כל הזמן. אני מצפה שנראה הרבה שינויים כאשר חברות יבינו שמדובר משאב אסטרטגי, כלכלי ומדעי. זהו כלי חשוב במיוחד בכל הקשור לאבטחה, ויהיה כאן מירוץ חימוש".

מחשב על מתוצרת פוג מחשב על מתוצרת פוג'יטסו המוצב ביפן | צילום: בלומברג מחשב על מתוצרת פוג

מה לגבי ישראל? למה אנחנו לא רואים השקעה ממשית בתחום, אם מדובר בתחום כל כך קריטי מבחינת אבטחה?

"אני באמת לא יודע, וזה בהחלט מפתיע כי יש המון פיתוח בנושא בישראל. אינטל פועלת כאן, ואי אפשר לתאר את תעשיית מחשבי העל היום בלי מלאנוקס הישראלית. בתחום הזה לא מדובר במומחיות, אלא קודם כל בכסף: מי שישקיע הכי הרבה יוביל, וסין מוכנה להשקיע. וכמובן, החוקרים עוברים למקום שיש בו את הכלים הכי טובים. ישראל בהחלט צריכה לחשוב מה התוכניות שלה בנושא מחשבי העל".

"אם לא נתקדם - אולי יצטרכו תחנות כוח בשביל מחשבים"

 

היעד הבא של Nvidia, ושל כל תעשיית מחשבי העל, הוא לייצר מחשב שמסוגל לספק כוח חישוב חזק פי אלף מהמחשבים הנוכחיים - או אקסה-פלופ. לא מעט מטילים ספק ביכולת של המדע המודרני בכלל להשיג את המטרה הזאת, על רקע אתגרים פיזיקליים קשים. סקוט מצידו בטוח שנגיע לשם - ועוד בעשור הקרוב.

"העבר הראה לנו שכל פעם שהגענו למחסום טכנולוגי, ידענו לפרוץ את זה. עד עכשיו לא היינו צריכים לעבור טכנולוגיה, סיליקון ומעבדים משולבים הספיקו לנו להכל. אבל מתישהו נהיה חייבים".

אז מה המכשול האמיתי בדרך?

"חום. אנרגיה. בסך הכל, אנחנו בבעיה. פעם פשוט היינו ממזערים את השבבים, מורידים את המתח. אבל אי אפשר להמשיך לעשות זאת. כבר היום, אי אפשר להריץ את כל השבבים בעוצמה המקסימלית האפשרית - זה יוצר יותר מדי חום. כל דור חדש רק יגדיל את הבעיה".

ואכן, ככל שמחשבי על מתקדמים עוד ועוד, הצרה הגדולה ביותר היא לא שכלול המעבדים אלא דווקא פתרון לבעיה הרבה יותר ישנה ומוכרת לתעשייה ולאנושות - מאיפה משיגים את כל האנרגיה. מחשב העל החזק ביותר בסין, למשל, זולל מדי שעה את צריכת החשמל השנתית של 200 בתי אב בישראל. אם היעילות של מחשבי העל העתידיים לא תשופר, חזון מחשב האקסה-פלופ אולי יתגשם - אבל הוא ידרוש יותר חשמל ממה שתחנת הכוח בחדרה מסוגלת לייצר.

ומה נעשה אם לא נוכל לשפר את היעילות? לא נמשיך להתקדם? נעמוד במקום?

"אז אולי יגיע הזמן שאנשים יתחילו לבנות תחנות כוח רק בשביל המחשבים. היום אנשים מוכנים להשקיע מיליארד דולר בציוד צבאי. בחקר חלל. גנטיקה. רפואה. מחשבים זה הכלי הכי חשוב, אבל אתה לא תשקיע בהם מיליארד דולר כי עוד שנתיים הכל יתיישן. אם נגיע לנקודה שלא נוכל לשפר את המחשבים יותר, אז אנשים כן ישקיעו. כרגע, המחשבים משתפרים כל כך מהר כל הזמן שלא היינו צריכים לחשוב על חלופה".

סקוט. "האנרגיה היא המכשול", צילום: אוראל כהן סקוט. "האנרגיה היא המכשול" | צילום: אוראל כהן סקוט. "האנרגיה היא המכשול", צילום: אוראל כהן

"מתביישים בביצועים שלנו בסלולר, נשתפר משמעותית"

לצד העיסוק במחשבי על, חברת Nvidia ידועה כיצרנית הגדולה בעולם של כרטיסים גרפיים לגיימרים. בשנים האחרונות היא החלה לעבור גם למעבדים סלולריים ולמעבדים במחשבי על. מעבדים גרפיים מסוגלים לקחת בעיה סבוכה ולפרק אותה למאות בעיות קטנות יותר, תחום התמחות הידוע כ"חישוב מקבילי".

יש הרבה ביקורת על החברה שלכם: דווקא אתם, שהתחלתם בגרפיקה, מציעים את הביצועים הגרפיים הכי גרועים בסלולר

"גם אותנו זה מעצבן, וכולנו מתביישים. זאת נקודה בעייתית אצל כולם בחברה, ואני מבטיח לך:  אנחנו עובדים על זה, וזה בהחלט על הרדאר שלנו. נשתפר בצורה משמעותית. זה במפת הדרכים שלנו, אבל אני לא יכול להרחיב מתי זה יקרה בדיוק".

תגיות