אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - רבקה אלגריסי: "שוק המניות צפוי לעלות - זה הזמן להחזיק בחשיפה מקסימלית" צילום: אוראל כהן

ראיון "כלכליסט" - רבקה אלגריסי: "שוק המניות צפוי לעלות - זה הזמן להחזיק בחשיפה מקסימלית"

מנכ"לית חברת ניהול התיקים פעילים מעריכה כי שוק המניות המקומי ירשום עליות בחודשים הקרובים: "זה כמו בחודש אוקטובר האחרון, אם לא היית במניות - אכלת אותה". בראיון ל"כלכליסט" ממליצה אלגריסי להגדיל את החשיפה גם לשווקים בחו"ל, עם דגש על ארה"ב, ולהתרחק מהשקעה בזהב

29.12.2011, 21:26 | רחלי בינדמן

"מניסיוני, תמיד כשיש משברים, מגיעים בסוף גם לתסריט הכי שחור שיש. אבל גם אם זה באמת נכון, בדיוק בתקופות האלה מגיעות ההזדמנויות הכי גדולות", כך מסבירה רבקה אלגריסי, מנכ"לית פעילים, אחת מחברות ניהול התיקים הגדולות בישראל, בראיון מיוחד ל"כלכליסט" לקראת השנה החדשה.

איך יתנהגו השווקים ב־2012 וכיצד אתם נערכים אליה?

"רוב הלקוחות רוצים חשיפה למניות שלא תעלה על 30%. כיום אנחנו קרובים מאוד לחשיפה המנייתית המקסימלית שהלקוח מאפשר לנו. בטווח הקצר אני חושבת שהשוק יעשה תיקון יפה, טקטית, למעשה אנחנו בחשיפה קרובה למקסימלית למניות. התיקון שאנחנו צופים בשוק המקומי לא בהכרח משקף תהליך כלכלי אלא תיקון טכני שיימשך לתוך התקופה הראשונה של 2012.

"ניקח לדוגמה את אוקטובר האחרון שבו עלה שוק המניות המקומי ב־13%, אם לא היית במניות - אכלת אותה. אני חושבת שגם עכשיו אנחנו קרובים לתקופה כזו. רוב המוכרים הפסימיים, שנקראים 'ידיים חלשות', יצאו מהשוק. בנוסף, בסוף שנה תמיד יש עלייה ביתרות המזומנים כי גופים מקבלים המון הפקדות והם צריכים להשקיע אותן".

רבקה אלגריסי, מנכ"לית פעילים, צילום: אוראל כהן רבקה אלגריסי, מנכ"לית פעילים | צילום: אוראל כהן רבקה אלגריסי, מנכ"לית פעילים, צילום: אוראל כהן

איך את מעריכה את ההשפעה שתהיה למשבר החוב האירופי? 

"אנחנו נמצאים במצב רגיש מאוד בכל הנוגע לכלכלת אירופה. במצבים כאלה מנהל השקעות צריך להעריך אם מדובר במשבר קשה וסופני או שגוש היורו יצליח להתמודד עם הקשיים".

מסמנים את ארה"ב

מעבר לגישה הטקטית לטווח הקצר, אלגריסי מאמינה בהגדלת החשיפה של תיקי המניות לשווקים הזרים. "היום אנחנו משקיעים שליש מהתיק המנייתי בחו"ל ושני שלישים בישראל. בעבר, לעומת זאת, השקענו 20% בחו"ל ו־80% בישראל. התחלנו להעלות את החשיפה לחו"ל עם פרוץ המשבר במצרים ולאחר שהשוק הישראלי עלה בצורה יפה מאוד ב־2009–2010, בעוד שהשוק האמריקאי פיגר אחריו. למרות זאת, חשוב לזכור שהבנצ'מארק של הלקוח הישראלי הוא מדד ת"א־100, ולכן אנחנו משתדלים לא להעביר יותר מדי לחו"ל, שם אנחנו מתמקדים בארצות הברית, ופחות בשווקים מתעוררים".

למה דווקא ארה"ב?

"היא מעניינת מאוד - נכון שמצד אחד, יש גירעון תקציבי, אבל מצד שני, לחברות יש רווחיות תפעולית שנמצאת בשיא ולכן כל שינוי לטובה בנתוני הצמיחה, אפילו נתוני צמיחה קלים, יתורגמו מיד לגיוס עובדים. בנוסף, מדובר בחברות סופר־נזילות, ולכן רבות מהן עושות רכישות עצמיות של מניות או מחלקות דיבידנדים. ולכן לענייננו, ארה"ב היא פוטנציאל השקעה טוב לטווח ארוך יותר".

באילו מניות מעניין להשקיע בישראל?

"אנחנו מחפשים בעיקר מניות רב־לאומיות גם בישראל וגם בארה"ב. סימנס, למשל, היא מניה רב־לאומית שהמיתון באירופה לא משפיע עליה מאוד. אלא להפך, דווקא היחלשות היורו עשתה לה טוב. בישראל מניות כמו טבע, נייס וכיל מעניינות כי הן מוכרות בכל העולם ומספקות פיזור גיאוגרפי. טבע היא דוגמה קלאסית משום בעיה ביטחונית מקומית לא מזיזה לה.

"גם בענפים הדפנסיביים כמו הפארמה והמזון אנחנו מעדיפים חברות עם עודפי מזומנים כמו ריטליקס שנכנסת למשבר באיתנות גבוהה. בנוסף, אנחנו מכוונים לחברות גדולות, חברות ת"א־100, שאיבדו 30% השנה. לא צריך לחפש את המניות הקטנות כי יש הרבה בשר בגדולות. עם זאת, לא בכל המקרים חברה גדולה ההיא שוות ערך להצלחה. דוגמה קלאסית לכך היא מניית בלאקברי שלפני שנה נסחרה ב־60 דולר והיום נסחרת ב־13 דולר, הנפילה הגיעה ברגע שסמסונג החלה לשווק את הגלקסי".

מה מעניין בשווקים מתעוררים?

"השווקים המתעוררים מציגים קצב צמיחה גבוה, כשהשנה המגזרים הפיננסיים בהם הציגו ירידות כמו בישראל. אנחנו חשופים לשווקים הללו בעיקר דרך השקעות במדד MSCI World תוך נטרול החשיפה למדינות אירופה. אנחנו מתמקדים בהודו וברזיל, כאשר מתוך החשיפה שלנו לחו"ל אנחנו משקיעים שני שלישים בארה"ב ושליש נוסף בשווקים המתעוררים.

אז את מאמינה שהצבע הירוק ישלוט בשווקים ב־2012?

"ההנחה היא שנראה שווקים חיוביים ב־2012 אבל בצורה מתונה. בתסרט הפסימי שבו הנשיא אובמה מתחזק ומצליח להעביר רפורמות שלא בהכרח עושות טוב לכלכלה עם כניסה למיתון בארה"ב, אנחנו מניחים שתהיה ירידה של 6%–7% בשוק האמריקאי, כשה־S&P 500 יכול לרדת ב־9% ולהגיע לרמה של 1,150 נקודות עם מכפילים של 12 למניות.

"בתסריט אופטימי יותר של התאוששות בשוק הנדל"ן האמריקאי והצלחה בהעברת החלטות של קיצוץ תקציבי, S&P 500 יגיע לרמה של 1,430 נקודות, עלייה של 13% (לעומת היום - ר"ב), ונצפה לרמות מכפילים של 14–13. בכל הנוגע לשוק המקומי, ישראל מציגה קצב צמיחה טוב כאשר רמת המחירים בשוק המניות נראית סבירה לאחר שעשתה תיקון כלפי מטה. מה שעלול להעיב על השוק המקומי הוא הורדת הילוך חזקה מדי בשוק הנדל"ן, אף שאנחנו לא צופים משבר נדל"ן קשה. יש שמדברים על ירידה של 30% במחירי הנדל"ן. לדעתי זה לא יקרה, והם יירדו ב־5%–10%".

"יהיו עוד תספורות"

איך אתם מתחייסים לשוק האג"ח הקונצרניות בתקופה של גל הסדרי חוב צפוי?

"החלק הסולידי של תיק הלקוחות שלנו מתחלק באופן שווה בין אג"ח ממשלתיות לאג"ח קונצרניות, כלומר חשיפה של כ־35% לאג"ח קונצרניות ו־35% לאג"ח ממשלתיות. רמת המרווחים (הפער בין תשואת האג"ח הקונצרניות לתשואת האג"ח הממשלתיות - ר"ב) נפתחה, ולכן אנחנו משקיעים באג"ח קונצרניות אבל בזהירות גדולה ועם פיזור רחב מאוד, שכולל פיזור ענפי ופיזור של חברות בארץ ובחו"ל - צריך לבחור את האג"ח הקונצרניות בפינצטה.

"במהלך 2012 שוק האג"ח הקונצרניות בישראל צריך לשלם 26 מיליארד שקל. לשם השוואה, ב־2011 היו אמורים להתבצע תשלומים של 21 מיליארד שקל. הולכת להיות שנה עם היקפי פירעונות גבוהים, ואין מצב שלא יהיו בחלק מהם תספורות או מחיקות. עדיין אפשר ללכת על אג"ח קונצרניות בדירוגים טובים עם פער ריבית של 1.5%–2.5% על אג"ח ממשלתיות, ולתבל את התיק בקצת אג"ח קונצרניות עם פער ריבית של 5%–6% על אג"ח ממשלתיות. בסיכומו של דבר, אנחנו מדברים על בסיס מוצק של אג"ח בדירוגים גבוהים ושל חברות עם נזילות גבוהה לצד מעט אג"ח עם תשואות של 7%–8%".

ומה לגבי שוק הסחורות? הזהב עדיין מגן היטב על התיקים מירידות בשוק המניות?

"היום אנחנו לא רואים בזהב כהגנה על התיק והקטנו מאוד את החשיפה שלנו אליו. יש בארה"ב תעודות סל על הזהב שהשווי שלהן בשיא עלה על השווי של כל החברות במדד S&P 500. ומה יש פה בסך הכל? מתכת. אז חכמולוגים הלכו לקנות זהב אמיתי. זהב נחשב תמיד כמפלט במשבר, אבל המחירים של הזהב מגלמים היום לדעתי, רמת היסטריה גבוהה מאוד. המחיר של הזהב מתמחר את המשבר באירופה באופן מלא וברמת תמחור כזו יש בו רמת סיכון גבוהה".

מה הצפי לגבי הריבית בשוק?

"אנחנו צופים תהליך של המשך הפחתת ריבית רק באופן מתון יותר, כך שהריבית שעומדת היום על 2.75% יכולה להגיע ל־2%–2.2% ורמת ריביות כאלו תיתן רוח גבית לעלייה של השווקים".

השורה התחתונה: תיק ההשקעות המומלץ של פעילים כולל 30% במניות, מהן 22% בישראל ו־8% בחו"ל, עם דגש על חברות רב־לאומיות. החלק האג"חי מהווה 70% מהתיק ומורכב מ־35% אג"ח ממשלתיות ו־35% קונצרטיות.

רבקה אלגריסי (43)

מצב משפחתי: חיה בזוגיות + 2

תפקיד: מנכ"לית פעילים ניהול תיקי השקעות, המנהלת נכסים בהיקף של 10 מיליארד שקל

השכלה: תואר ראשון בכלכלה ותואר ראשון ושני במינהל עסקים מאוניברסיטת בן־גוריון

תפקידים קודמים: מנכ"לית פריזמה קרנות נאמנות, ממונה על ניהול נכסי לקוחות וחברת הנהלה בבנק מסד

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
אני מקווה שאנשי פעילים וגברת רבקה בראשם יצדיקו את הכסף שמתקבל מבנק פועלים בניגוד לועדת בכר!
בנק פועלים מפנה את הלקוחות שלו אך ורק לפעילים מבלי לעשות בדיקה אובייקטיבית! ועדת בכר חייבה להוציא את הקרנות החוצה ומה עם התיקים? זה לא אותו הדבר? הכתבה נראת כמו כתבה מוזמנת, אין תוכן אמיתי והרבה דברים לא נכונים. שיהיה לה בהצלחה בניהול הכסף מקווה שהיא מבינה שכסף של אחרים הרבה יותר חשוב מהכסף שלה.
איתן , תל אביב  |  30.12.11
לכל התגובות