אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיראטים תחת מתקפה

פיראטים תחת מתקפה

זיר"ה מנסה להילחם באתרי ההורדה והצפייה הישירה; ספק אם תצליח במשימה

30.12.2011, 08:15 | עו"ד אלון שפיצר ועו"ד אמיר טנא

רשת האינטרנט הינה כר פורה ביותר להפרות זכויות יוצרים שונות ומגוונות. אתרים רבים מאפשרים לגולשים לצפות בתכנים ב"צפייה ישירה" (streaming) ואף להוריד תכנים למחשב, כאשר תכנים אלה יכולים להיות אלבומי מוסיקה, סרטים, סדרות טלוויזיה וכיוצ"ב. אתרים אלה מוגדרים כאתרי שיתוף קבצים ולא כאתרים המאחסנים תכנים מפרים בעצמם, וזאת מתוך ניסיון להימנע מתביעות בגין הפרת זכויות יוצרים. על מנת להילחם בתופעה זו הקימו לאחרונה HOT, yes, זכייניות ערוץ 2 וערוץ 10 וגופים נוספים את זיר"ה (זכויות יוצרים ברשת האינטרנט).

בשבועות האחרונים גילו גולשים רבים כי אתרי שיתוף הקבצים הפופולאריים horadot.net, wnet.co.il ו-idown.me אינם זמינים עוד ובמקום התוכן שהופיע בהם, מופיע דף ריק עם טקסט קצר המודיע כי אתרי האינטרנט הורדו בשל פעולות אכיפה של בעלי זכויות יוצרים, החברים בזיר"ה.

אין חולק על כך שהתכנים הנגישים לכל גולש באתרי השיתוף מפרים זכויות יוצרים ופוגעים אנושות בגופים הגדולים - חברות הסרטים, הטלוויזיה והמוסיקה. דבר זה אף משפיע בוודאי על מספר מנויי חברות הכבלים והלווין, אשר הבינו כי ניתן לצפות במגוון רחב של תכנים טלוויזיוניים וקולנועיים באיכות גבוהה, וכל זאת מבלי לשלם מאות שקלים בכל חודש כדמי מנוי. אולם, ספק רב אם פעולות אלה של זיר"ה יעצרו את הפיראטיות ברשת. כל עוד מסתתרים בעלי האתרים מאחורי שמות בדויים, רושמים את הדומיינים בחו"ל ומאחסנים את האתרים על שרתים מחוץ לגבולות ישראל, כל שיכולה זיר"ה הוא לדרוש את הורדת האתר.

הלכה למעשה בעלי האתרים המפרים לא ניזוקים כמעט מהבחינה הכלכלית, מאחר ולא ניתן לאתרם ולדרוש מהם פיצוי כספי בגין ההפרות והנזקים שגורם השימוש באתרים אלה, והם יכולים בנקל להקים את האתר בדומיין חדש ולהפעילו בתוך מספר שעות.

הקלות של הקמת האתר מחדש תחת דומיין אחר, מביאה למצב בו זיר"ה לא תוכל לנצח ולהפיל את אתרי האינטרנט המאפשרים הורדה של תכנים מפרים ויש לחשוב על דרכים יצירתיות אשר יבטלו את הצורך של הציבור בצפייה והורדה של תכנים באופן פיראטי דוגמת צריכת מוסיקה באמצעות iTunes אשר הגתה חברת "אפל" בשעתו, כאשר על פי מודל זה עלות המוסיקה הינה נמוכה מאוד ולא יוצרת תמריץ להורדה של מוסיקה באופן פיראטי.

הכותבים הם עורכי דין שותפים במשרד ביסטריצקי, טנא, שפיצר המתמחה בזכויות יוצרים ובמשפט מסחרי

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
עוד גול עצמי ברשת
חברות אשר לא מפענחות נכון את מגמות השוק סופן להתרסק ולהיכחד. אם הוט ויס לא יבינו את חידלונן במהלך ההתאבדות על לוח המשחקים סופן יהיה שח ומט. אף אחד לא יכול לעצור את מה שכבר נקבע בעתיד, אף אחד לא יכול לעצור את מירוץ ההתפתחות הטכנולוגית. חברות המאוגדות בזיר"ה יפגינו חוכמה אם במקום להגיר כספים על ליירט אחת אחת את הפטריות הצצות לאחר הגשם, ישקיעו כספים בהבאת תכנים אטרקטיביים למדיה ובמקביל ימצאו פיתרון יצירתי והוגן של אספקת שירותים דרך הרשת באופן אשר יאפשר לכיס כל אחד להשתמש. הפגנת הכוחניות שנובעת מאינטרסים כלכליים חזיריים טהורים לא תתקבל לעולם באהדה מצד הציבור שמרגיש מרומה ומנוצל.
מי-טל , קרוב  |  02.01.12
5.
ובכל זאת
רוב הציבור שמוריד סרטים וסדרות רגיל לאתר או שניים וברגע שהם יסגרו הוא יפסיק לצרוך את התוכן הזה ויחפש מקור נוח יותר, שזה בסופו של הדבר הנתיב החוקי, גם אם יקר. חוץ מזה זה מאמר די שטחי כי לא מסביר מדוע אי אפשר לחשוף את מי שעומד מאחורי האתרים (ובדרך כלל מדובר באדם שנמצא בישראל), לאסור עליו להקים עוד אתרים או לתבוע ממנו הרבה כסף. צריך לזכור שאלו שמפעילים את האתרים לא עושים את זה בשם הצדק החברתי אלא בשביל הרבה כסף שמגיע ממקורות מפוקפקים. צריך גם לקחת בחשבון שבעתיד (אולי עוד השנה) החקיקה תשתנה ותקל על חשיפת מי שמעלה לרשת תוכן כזה. בשורה התחתונה, אם אין ספק שיש כאן הפרה של זכויות יוצרים, אז בית המשפט צריך לא לחשוש לתת כלים כדי להסיר את זה.
גדי  |  01.01.12
לכל התגובות