אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: על אפל, תביעות פטנטים, ודברים שחוזרים כבומרנג צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: על אפל, תביעות פטנטים, ודברים שחוזרים כבומרנג

יצרנית האייפון עלולה לגלות ש"המלחמה הגרעינית" שג'ובס הכריז על אנדרואיד תפגע דווקא בה, הרבה יותר מאשר במתחרות. וגם: משפחת המלוכה בכוויית רוצה למנוע כתיבה בטוויטר בשם בדוי

29.12.2011, 13:25 | יוסי גורביץ

אפל יורה לעצמה ברגל

 

התקפי הזעם הידועים לשמצה של סטיב ג'ובס עשויים לעלות ביוקר לחברה שהשאיר מאחוריו: ב-2009 זעם ג'ובס על ההצלחה של אנדרואיד, ונשבע לצאת ל"מלחמה גרעינית" נגד מערכת ההפעלה, גם אם זה ידרוש את הוצאת כל הכספים שיש לאפל.

זה כנראה לא יקרה, כי לאפל יש די הרבה כסף. אחרי הכל, היא מצאה את הדרך ליישם ביעילות חוק קוסמי – ההוא שאומר ששוטה וכספו נפרדים זה מזה במהירות. אבל לפחות אנליסט אחד חושב שהמלחמה הגרעינית של ג'ובס תתפוצץ לאפל בפרצוף. להערכת קווין ריווט, אפל לא מנצחת במלחמות הפטנטים שלה, שעליה היא מוציאה המון כסף – אבל היא יוצרת שנאה כלפיה, שתפריע לה בעתיד, אולי הקרוב מאוד.

חלק ניכר מהפטנטים של אפל, אף אחד לא יופתע לשמוע, לא עוסקים כלל בטכנולוגיה אלא בעיצוב. התוצאה היא שגם כאשר אפל מצליחה לנצח בקרב פטנטים עקוב מדם, המתחרה משנה קלות את העיצוב או מנטרל פיצ'ר שולי – זה מה שקרה לאחרונה במקרים של HTC וסמסונג – וממשיך הלאה.

מצד שני, היא בהחלט מביאה לחברות אחרות את הסעיף, ולאפל בסופו של דבר אין הרבה פטנטים בתחום הטלפוניה, שבו היא חדשה יחסית. סמסונג כבר התחילה לנסות להפעיל נגדה את פטנטי ה-FRAND שלה – פטנטים שבדרך כלל מוסכם שהם חשובים ומרכזיים מדי מכדי שאפשר יהיה לבלום באמצעותם פיתוח של מישהו אחר, אבל בהחלט אפשר לדרוש ממנו תשלום. לפחות במקרה אחד סמסונג גם הצליחה.

אם אפל תמשיך להפעיל את הפטנטים שלה נגד סמסונג, בתי המשפט צפויים לראות באור אחר את הבקשות של סמסונג לשימוש בפטנטי FRAND, ויום אחד תתעורר אפל ותגלה שאסור לה יותר להשתמש, נניח, בדור שלישי בלי לשלם מיליארדים לסמסונג. ועוד לא דיברנו על מה שיקרה כשמישהו יפתח טכנולוגיה חדשה, שגם אפל תרצה להשתמש בה. טקטיקת האדמה החרוכה, אומר ריווט, תגרום לאפל יותר נזק מתועלת. והקארמה, כפי שכבר ידעו חכמי קדם, היא כלבה לא קטנה.

 

אפליקציה אחת לשלוט בכולם
דיוויד קמרון. אפליקציה בהתאמה אישית, צילום: בלומברג דיוויד קמרון. אפליקציה בהתאמה אישית | צילום: בלומברג דיוויד קמרון. אפליקציה בהתאמה אישית, צילום: בלומברג

 

ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, אולי רוצה לסגור רשתות חברתיות בימי משבר, אבל מכל בחינה אחרת הוא טכנופיל מושבע. הוא משתמש אדוק בטאבלט של אפל, האייפד, אם כי הוא הודה בעבר שהוא היה צריך עזרה ממישהו שמבין בטכנולוגיה כדי שיקנפג אותו עבורו.

עכשיו הולך קמרון למקום שאליו אף ראש ממשלה לא הלך קודם לכן: הוא רוצה אפליקציה ייחודית עבור משרדו, שתשלח אל הגרוטאה שלו ללא הרף ובזמן אמת את כל המידע שהוא זקוק לו. רשימת הקריאה של קמרון כוללת סטטיסטיקות ומידע אחר ממשרדי ממשלה, כמו גם חדשות בזמן אמת ופידים מועילים מטוויטר.

בכירים בלשכת ראש ממשלת הוד מלכותה אמרו שהנושא "נמצא בדיונים", ועל פי מקורות אחרים האפליקציה הייעודית צריכה להגיע במרץ הקרוב – בתנאי, כמובן, שאפל תאשר אותה. הכתיבה האיטית של מה שאמור להיות אפליקציה פשוטה נובעת, יש להניח, מהצורך בסידורי אבטחה הדוקים כל כך, שהבנק של אנגליה ידחה אותם כמוגזמים. משרד ראש הממשלה סירב להגיב רשמית על הידיעה, אולי מחשש מוצדק שקמרון יואשם בכך שהוא מתעסק יותר מדי בצעצועים.

ולמשטרים שמחבבים טכנולוגיה קצת פחות...

 

שקט שיהיה פה!

התוצאה השלילית ביותר של מלחמת המפרץ ב-1991 היתה החזרתה של כוויית לידי משפחת אל סבאח. מדובר במשפחת מלוכה מושחתת במיוחד – לא ברמה של בית סעוד, אמנם, אבל בהחלט בליגה הפותחת. היא מנהלת את כוויית כאילו היתה שייכת לאבא שלה, מה שלמרבה הצער נכון מבחינה חוקית. כעת החליטו האל סבאחים לבדוק האם הם יכולים להשתיק לגמרי את האזרחים שלהם.

מוקדם יותר השבוע הודיעה סוכנות הידיעות הכווייתית, שמופעלת על ידי האל סבאחים, ששר הפנים – שם מנופח לאחד הנסיכים – שוקל כעת לאסור על שימוש בשמות בדויים בטוויטר. המדור כבר הזכיר בעבר את המלך האנגלי הגדול קנוט, שציווה בשעתו על הים להמנע מלהציף את החוף. ההכרזה הזו של בית אל סבאח נשמעת הגיונית באותה המידה. אין לו כל שליטה על טוויטר, ואלא אם הוא ישכנע את הרשת החברתית לאמץ את המדיניות הזו – מה שסביר והגיוני בערך כמו לשתות נפט – אין לו את היכולת לעשות זאת. אבל הוא יכול להפחיד.

כמובן, בית המלוכה טוען שהמטרה של המלחמה החדשה נגד זכות הביטוי היא להגן על שמם של הטוב של אזרחים מפני הוצאת שם רע בטוויטר. ניתן לשער שמדובר במיוחד באזרחים שיש "אל סבאח" בשם המשפחה שלהם, ובכל מקרה - צעד סביר מעט יותר היה לבקש מבית המשפט צו פרטני לחשיפת אנשים שגרמו עוול כזה, גם אם יש מקום לחשוד שטוויטר לא יתרשם מעצמאותה של מערכת המשפט הכווייתית, ובצדק.

גחלי האביב הערבי עדיין רוחשות, ובכוויית נעצרו מספר אזרחים בשל ביקורת על משפחת המלוכה. בין לבין, לפחות מסעדה אחת שם הגישה תביעת דיבה בשל ביקורת שכתב עליה בלוגר. התוצאה, כמובן, היתה פגיעה חמורה עוד יותר בשמה של המסעדה. אולי משפחת המלוכה היתה צריכה ללמוד את הלקח הזה. אבל בתי מלוכה, כידוע, לא ממש מתמחים בלמידה.

לתולעת שלי חמישה ראשים

מידע חדש מחברת האבטחה קספרסקי מציג את התולעת הידועה ביותר בהיסטוריה, סטוקסנט, באור חדש. עד כה הפגיעה במתקני הגרעין של איראן יוחסה לישראל, לארה"ב - או דווקא לרוסיה. לא ברור האם הנתונים הטכניים של קספרסקי יבהירו את הנושא הזה, אבל כך או כך - הם בהחלט מעניינים.

חברת האבטחה מציינת שלסטוקסנט יש אח הידוע כדוקו, סוס טרויאני פשוט מן השורה שתפקידו בחיים הוא לאסוף מידע. אבל זה לא הכל: גם דוקו וגם סטוקסנט בנויים על אותה פלטפורמה, וכעת אומרים שם שיש עוד שלוש דופקות (Malware) שבנויות על פיה ומסוגלות לעשות כל מיני דברים רעים.

פיצוץ בבסיס טילים איראני. יתמודדו בקרוב מול עוד כמה צרות?, צילום: איי פי פיצוץ בבסיס טילים איראני. יתמודדו בקרוב מול עוד כמה צרות? | צילום: איי פי פיצוץ בבסיס טילים איראני. יתמודדו בקרוב מול עוד כמה צרות?, צילום: איי פי

התוצאה, לדברי החוקרים, היא מעין מודל לגו של דופקות, שבו התוקפים יכולים להשתמש באלמנטים שונים של הפלטפורמה כדי להשיג תוצאות שונות. "אפשר לבנות את זה כמו לגו. זה יכול להיראות כמו הכל: רובוט, או בית, או טנק", בניסוחם הציורי של החוקרים. נראה שדוקו וסטוקסנט שולחים מדי פעם אותות כדי לעמוד בקשר עם אחיהם לדופקה.

שלוש הזרועות האחרות של הפלטפורמה, שכינויה הוא Tilded, טרם נחשפו, והחוקרים מכירים אותן רק מבקשות המידע של דוקו וסטוקסנט. כל התפלצת נבנתה ככל הנראה ב-2007, בעוד שההערכה היא שסטוקסנט החלה לפעול שנתיים לאחר מכן.

קצרצרים

אם חשבתם שההגבלות על תעמולת בחירות בישראל מיושנות ודרקוניות, עוד לא ראיתם כלום: בדרום קוריאה נאסר על פוליטיקאים, בין היתר, להשתמש בטוויטר או אמצעי רשת אחרים כדי להפיץ את המסר שלהם. בית המשפט העליון של המדינה התערב, וקבע כי האיסור הזה מוגזם ופוגע בזכות הביטוי של המועמדים. בית המשפט מצא שקמפיינים מקוונים יכולים להוריד משמעותית את הוצאות הפרסום, ושהם מאפשרים הזדמנות הוגנת ושקיפות. הפוליטיקאים בדרום קוריאה יוכלו להשתמש בפסיקה כבר מהבחירות הקרובות לפרלמנט, שייערכו באפריל, ואחר כך בבחירות לנשיאות, שייערכו בדצמבר הבא.

לחנות האפליקציות של ווינדוס פון יש מעתה חלק חדש, שמיועד כולו ללקוחות נוקיה, במיוחד משתמשי סדרת Lumia. המהלך בפני עצמו לא חדש: למכשירי LG, סמסונג ו-HTC כבר יש חלקים משלהם במרקטפלייס של ווינדוס פון. אבל הוא חשוב לאינטגרציה בין נוקיה ומיקרוסופט, ולמרות מספר האפליקציות הסופר-מצומצם בינתיים – חמש מהן, ליתר דיוק – ההערכה היא שהחלק הזה של המרקטפלייס יהפוך לרלוונטי מהר מאוד. מיקרוסופט ונוקיה צפויות להציג מכשירים חדשים בתערוכת CES הקרובה.

ואם אסטרטגיית השילוב בין נוקיה ומיקרוסופט מתקדמת בקצב איטי מהצפוי, לפחות יש שם אסטרטגיה: אי אפשר להגיד את זה על המקרה של HP ו-webOS. החברה רצתה למכור את מערכת ההפעלה של פאלם בהתחלה, ואז שינתה את דעתה בשאלה הזאת, מצב הידוע כ"אוהבת אותי, לא אוהבת אותי, אוהבת אותי, לא...". כעת מדווח הבלוג VentureBeat ש-HP רצתה למכור את webOS תמורת 1.2 מיליארד דולר, ולא שנקל אחד פחות. זה, אחרי הכל, המחיר שהיא שילמה על פאלם, והיא חשבה משום מה שאנשים ישכחו עד כמה צנח הערך של פאלם מאז רכישתה. בסופו של דבר הוחלט על פתיחת מערכת ההפעלה לציבור, נראה מה ייצא מזה. 

מכשירי webOS. יש חברות זיג-זג, צילום: אריאל בשור מכשירי webOS. יש חברות זיג-זג | צילום: אריאל בשור מכשירי webOS. יש חברות זיג-זג, צילום: אריאל בשור

מלחמת הכשרונות – הצורך לרכוש כל מתכנת בעל שביב כשרון, כדי שמתחרה כלשהו לא ישים עליו את טלפיו – ממשיכה לסעור. מסתמן שמזימת-הפונזי-לכאורה החביבה על המדור, גרופון, רכשה חברה קטנה בשם Campfire Labs עוד לפני שזו האחרונה הספיקה לפתח מוצר כלשהו. קמפייר היתה אמורה לעשות משהו בתחום החברתי, אבל עכשיו היא חלק מגרופון ותעבוד על משהו לא ברור אחר.

יש אמן חובב שערוריות בשם ברנדון קמפו. ההתמחות שלו היא גניבת לחם קודש קתולי אחרי שכומר בירך אותו, והפיכתו לפיצה מיניאטורית. המהלך הזה מעצבן, מטבע הדברים, קתולים מאמינים. עכשי קמפו עוזב בזעף את גוגל+, אף על פי שזכה להצלחה מרשימה שם ויותר מ-265 אלף איש צירפו אותו למעגלים שלהם. הסיבה, לדבריו, היא שהוא קיבל ארבעה איומי רצח בגוגל+ וגוגל לא עשתה שום דבר, למרות תלונותיו. וזה אכן נראה משונה: אם גוגל מוחקת חשבונות גוגל+ בגלל חריגה מתנאי השירות שלה, נראה שאיום ברצח הוא סיבה טובה מאוד למחיקת חשבון. על כל פנים, אם מישהו מאיים עליכם ברצח ברשת, פנו מיד למשטרה, אל תסתפקו בגוגל או פייסבוק או מה שלא יהיה.  

תגיות