אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאומי: "מחירי הדיור יתמתנו והירידה בקצב מכירת הדירות החדשות תתייצב" צילום: אוראל כהן

לאומי: "מחירי הדיור יתמתנו והירידה בקצב מכירת הדירות החדשות תתייצב"

כלכלני הבנק מעריכים עוד כי ב-2012 ייתכנו הפחתות ריבית נוספות וכי שיעור האבטלה יעלה באופן מתון, אך רמתו תישאר נמוכה יחסית

29.12.2011, 12:42 | מעין מנלה
מחירי הדיור יתמתנו והירידה בקצב מכירת הדירות החדשות תתייצב, כך מעריכים כלכלי לאומי בסקירתם התקופתית.

לפי נתוני לאומי בחודש נובמבר נמכרו 1,046 דירות חדשות שנבנו ביוזמה פרטית. זאת לאחר שבשנה האחרונה חלה ירידה חדה במספר הדירות שנמכרו. כלכלני לאומי מסבירים כי נתוני המכירות מצביעים על כך שמגמת הירידה בקצב מכירתן של דירות חדשות מתמתנת ובמקביל התמתן גם קצב העלייה של המלאי הבלתי מכור של דירות חדשות, אשר היה במגמת עלייה בשנה האחרונה. "התמתנות זו תואמת את שינוי המגמה שחל בהיקף התחלות הבנייה – אלו החלו לרדת ברבעון השלישי של השנה", כתבו בלאומי.

לראשונה זה שלוש שנים המלאי שנותר למכירה גבוה מהיקף המכירות של דירות חדשות, כותבים כלכלני לאומי. "הדבר בא לידי ביטוי בעלייה במספר חודשי ההיצע אשר משקפת ירידה בלחצים לעליות מחירים", הם מסבירים. לפי הנתונים של לאומי בעשרת החודשים הראשונים של 2011 חלה עליית מחירים מתונה בהשוואה לשלוש השנים האחרונות, בשיעור 5.8%. "אנו מעריכים כי בהמשך, קצב המכירות החודשי ילך ויתייצב תוך המשך התמתנות המחירים", כתבו כלכלני לאומי.

הריבית

ב-26 לדצמבר הותיר בנק ישראל את הריבית לחודש ינואר אחרי שהוריד את הריבית ב-0.5% במצטבר מאז חודש אוקטובר. כלכלני לאומי צופים כי בשנת 2012, ייתכנו הפחתות ריבית נוספות, בהתאם לאופן ההתפתחות של גורמי רקע מרכזיים כמו סביבת האינפלציה ומידת ההחרפה של המגמות השליליות באירופה, כאשר על פי הערכות חטיבת המחקר של בנק ישראל, הריבית הממוצעת לרבע האחרון של 2012 תהיה נמוכה בכ-0.5% מרמתה הנוכחית.

 

אבטלה

שיעור האבטלה בישראל צפוי, להערכת כלכלני לאומי לעלות באופן מתון בשנה הקרובה, אם כי רמתו עדיין תהיה נמוכה יחסית. באוקטובר ירד שיעור האבטלה לשפל של 5% שנמוך מאוד בהשוואה למרבית מדינות ה-OECD שממוצע שיעור האבטלה בהם עמד על 8.3% באוקטובר.

עם זאת, בלאומי מציינים כי שיעור האבטלה מתייחס לאוכלוסיה המשתתפת בכוח העבודה האזרחי ואינה משקפת פערים בשיעורי ההשתפות בכוח העבודה של האוכלוסייה הנמצאת בגיל העבודה. יש לקחת בחשבון, מדגישים כלכלני לאומי, ששיעור ההשתתפות בכוח העבודה בישראל עמד ב-2010 על 65% בעוד ששיעור ההשתתפות הממוצע במדינות ה-OECD עמד על 71%.

כלכלני לאומי מתריעים כי "הכרחי להמשיך לקדם מדיניות המעודדת גידול בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה האזרחי, בקרב אוכלוסיות חלשות, וכן מדיניות התומכת בהשקעה בהון אנושי".

תגיות