אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתיבי גז: יש להקים מתקן גז נוזלי באילת צילום: אלבטרוס

נתיבי גז: יש להקים מתקן גז נוזלי באילת

כך עולה ממסמך רשמי שהגישה החברה לוועדה הבין-משרדית לבחינת משק הגז; באמצעות המתקן יוכלו הספקים הישראליים לייצא גז למזרח הרחוק

31.12.2011, 23:45 | ליאור גוטמן

פרויקט גז נוזלי לאומי בחסות ממשלתית? חברת נתיבי גז לישראל (נתג"ז), האחראית על פיתוח ותחזוקת מערכת הולכת הגז, ממליצה להקים מתקן ייצוא ממשלתי באילת בעלות של כ-5.6 מיליארד דולר. כך עולה ממסמך רשמי שהגישה לוועדה הבין-משרדית לבחינת משק הגז בישראל.

על פי ההערכות, המתקן יוקם במתקני קצא"א שבאילת באמצעותו יוכלו כל ספקי הגז בישראלי לייצא את מרכולתם למזרח, שם מחיר הגז הנוזלי מגיע לכ-11 דולר ליחידת אנרגיה (MMBTU). לשם השוואה, מחיר הגז שנגזר מעסקת חברת החשמל ושותפות תמר מגיע לכ-5.5 דולרים ליחידת אנרגיה.

הקמת המתקן, כמו גם צנרת הולכה מהמרכז אליו בעלות של כ-600 מיליון דולר ולאורך 255 ק"מ, תשרת את כל שחקני הגז בשוק ותכניס כסף לקופת המדינה. הסיבה: מאגר "תמר" צפוי לסגור את כל החוזים הגדולים במשק הישראלי, כך ששאר המאגרים ("שרה", "מירה", "גבריאלה", "שמשון") עלולים להישאר יתומים מלקוחות. אפשרות לייצוא גז ובמימון שרובו ממשלתי תקל עליהם לנצל את הפוטנציאל הגלום.

נתג"ז מעמידה שני הנחות עיקריות להקמת המתקן – הראשונה היא שהמדינה לא תייצא יותר מ-7 BCM (מיליארד מ"ק) גז לשנה; והשנייה היא שהמדינה יכולה להשתמש במימון של גורם חיצוני להקמת המתקן, אך כדי למנוע יצירת מונופול עליה להחזיק לפחות 51% ממנו.

מסמכים אחרים שהוגשו לוועדה, שבוחנת את סוגיית הייצוא, ממליצים אף הם על הקמת תשתית ייצוא ממשלתית. בין החברות שהגישו חוות דעת ניתן לציין את חברת החשמל, מודיעין, רציו ואדירה. לטענת רציו, אי-ייצוא גז לחו"ל יגרום למדינה נזק של 196 מיליארד שקל, הוא הכסף שאמור להיכנס לקופתה ממכירת הדלקים.

אחת מחוות הדעת המעניינות הוגשה על ידי מודיעין, ששותפה בין השאר ברישיונות "שרה" ו"מירה". לטענת החברה, כדי לעודד תחרות בשוק יש להגביל את חוזי הגז מול שותפות "תמר" לחמש שנים בלבד, כך ששחקנים אחרים יוכלו להיכנס לשוק.  

תגיות