אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחושת מיצוי או עזיבה לפני התקופה הקשה: מדוע פורשת מאור מלאומי? צילום: בלומברג

תחושת מיצוי או עזיבה לפני התקופה הקשה: מדוע פורשת מאור מלאומי?

מקורביה של מנכ"לית לאומי הפורשת טוענים כי מיצתה את התפקיד לאחר שלא הצליחה להתמנות ליו"ר. מבקריה טוענים כי מאור הקדימה את עזיבתה - לפני הקשיים הצפויים ב־2012

01.01.2012, 22:00 | רחלי בינדמן, גולן חזני ונעמה סיקולר

"ההחלטה לפרוש גמלה בליבה של גליה רק בימים האחרונים והיא פרסה אותה בפני יו"ר הדירטוריון דוד ברודט", אמר היום גורם בכיר במערכת הבנקאית בעקבות הודעתה של גליה מאור על כוונתה לפרוש מתפקידה כמנכ"לית בנק לאומי.

מאור, שניהלה את לאומי ב־16 השנים האחרונות, הודיעה היום בשעות הבוקר לדירקטוריון הבנק על כוונתה לפרוש. ההודעה היכתה בתדהמה את צמרת הקהיליה הבנקאית שדווקא קיבלה את הרושם כי לאחר שמאור הסירה מועמדותה מהמירוץ לתפקיד יו"ר הבנק, בפברואר 2010, היא מתכננת להישאר בתפקיד המנכ"ל לפחות בשנתיים הקרבות.

יו"ר הבנק בחצי השנה האחרונה דוד ברודט הכריז על הקמת ועדת איתור מקרב דירקטוריון הבנק לצורך איתור מחליף למאור, לאחר שהרכבה יקבל את אישור המפקח על הבנקים דוד זקן. על התפקיד הנחשק כבר מסתערים שלל מועמדים, כשבמערכת הבנקאות מעריכים כי מאור תעשה כל שביכולתה כדי למנות כיורשת את בת טיפוחיה, רקפת רוסק עמינח, המכהנת כמשנה למנכ"ל וכמנהלת החטיבה העסקית בבנק.

"היא לא רואה את עצמה כפנסיונרית וזו בדיוק הסיבה שגרמה לה לפרוש עכשיו", העריך הגורם הבכיר. "היא רוצה לעשות עוד כמה דברים בחיים, להיות בדירקטוריונים ולעסוק בייעוץ. היא לא תלך לתפקיד ניהולי ולהערכתי גם לא לעסקים פרטיים. אבל יש לה ביטחון עצמי מאד גבוה והיא לא תישאר יום אחד ללא תעסוקה".

גליה מאור ודוד ברודט, צילום: תומי הרפז גליה מאור ודוד ברודט | צילום: תומי הרפז גליה מאור ודוד ברודט, צילום: תומי הרפז

אלא שהגרסה שמציגים מקורביה של מאור מעט שונה, ולטענתם ההחלטה לפרוש החלה להתבשל אצל מאור כבר כשהסירה את מועמדותה מהמירוץ להחליף את יו"ר בנק לאומי הפורש איתן רף. כשרף הודיע על פרישתו הגישה מאור את מועמדותה לתפקיד דירקטורית בבנק, מתוך כוונה להגיש מועמדות לתפקיד היו"ר. אלא שגורמים פוליטיים החלו במסע לחצים במטרה למנוע את מינוייה של מאור לתפקיד. רצונם של גורמים אלה היה למנות לתפקיד יו"ר לאומי את אחד ממועמדיהם של ראש הממשלה ושר האוצר: משה טרי, אורי יוגב או איזי תפוחי.

על רקע זה פנה היועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה ויינשטין והחל להפעיל לחצים על יו"ר הוועד הציבורי למניות הבנק, השופטת בדימוס שולמית ולנשטיין כדי שתחזור בה מהחלטתה לאשר את מועמדותה של מאור כדירקטורית. עמדתו של ויינשטיין, שזכתה לרוח גבית משר האוצר יובל שטייניץ, היתה כי מנכ"לית בנק אינה יכולה לעבור ולכהן כדירקטורית במועצת המנהלים של הבנק אלא לאחר תקופת צינון בת שנתיים.

לבסוף החליטה מאור שלא להיאבק והסירה את מועמדותה לתפקיד, לא לפני שהתבטאה כי "בניגוד לרושם שהודגש במקומות רבים, מינוי מנכ"ל לתפקיד יו"ר של אותה חברה הוא נוהג לגיטימי, נפוץ מתוכנן ומבורך המקובל במאות ואלפי ארגונים".

"כבר כשגליה פרשה מהמירוץ לתפקיד היו"ר היה ברור שהיא מיצתה את תפקיד המנכ"ל", מספרים מקורביה. "היא מכהנת כמנכ"ל 16 שנים. בשנתיים האחרונות הבנק עבר תהליך של הצערה ובעצם הדור הוותיק בגיל של גליה, אנשים בני 60 פלוס, פרשו".

אך מול טענות מקורביה של מאור כי העדיפה לעזוב לאחר שסוכל רצונה להתמנות ליו"ר לאומי, גורמים במערכת הבנקאות מציגים גירסה אחרת לעיתוי העזיבה. "16 שנים בתפקיד זה יותר מדי זמן והתוצאות של הבנק מדברות בעד עצמן", אמר בכיר לשעבר במערכת הבנקאית.

"בנק לאומי ירד חזק בתקופה האחרונה וגמר שנה לא טובה ומצפה לעוד שנה לא טובה. הדברים הטובים של הבנק שדחפו אותו קדימה, כמו השקעות ריאליות וחטיבה קמעונאית חזקה וחטיבה מסחרית חזקה, כבר לא קיימים וההשקעות בחו"ל חלשות. ללא ספק הרגולציה תמשיך להחליש את הבנק", אמר הבכיר לשעבר. "מאור מסתכלת על כל זה ורואה שלפני שנתיים היא היתה בנק מספר 1 ועכשיו היא מספר 2, והיכולת שלה להחזיר את הבנק למעלה נחלשה. היא היתה צריכה לעזוב כבר לפני שנה כשלא מונתה ליו"ר, זו היתה שנה מבוזבזת".

שלמה אליהו, צילום: גלעד קוולצ שלמה אליהו | צילום: גלעד קוולצ'יק שלמה אליהו, צילום: גלעד קוולצ

גורמים נוספים בשוק העריכו אתמול כי עיתוי דבר פרישתה של מאור קשור יותר לתוכניות העסקיות של הבנק ל־2012, שצפויה להיות שנה מורכבת למערכת הבנקאית, ואיתותים לכך צפויים גם בדוחות הרבעון האחרון ובסיכום השנה כולה. היו שהעריכו גם כי מאור תכננה במקור להודיע על פרישתה לצד פרסום התוצאות הכספיות השנתיות של הבנק במרץ, אולם החליטה להקדים את הפרישה ולהפריד בין שני הדיווחים.

דירקטוריון הבנק עבר תהליך של הצערה

 

ההנהלה הבכירה שמותירה אחריה מאור בלאומי מתאפיינת בדם צעיר יותר, לאחר שהיא החליפה רבים בצמרת ההנהלה בשנתיים האחרונות. כך מונה דני כהן לראש מערך משאבי האנוש במקומו של דוד בר לב, קובי הבר מונה לראש חטיבת הכספים, רקפת רוסק עמינח מונתה למשנה בכיר למנכ"ל במקום זאב נהרי הוותיק שפרש, ששון מרדכי מונה למבקר הפנים וחדווה באר מונתה למנהלת הסיכונים הראשית של הבנק.

"כל ההנהלה התחלפה בתוך פחות משנתיים, נותרו רק שני ותיקים בני 63 - ראש החטיבה לבנקאות פרטית ובינלאומית צבי איצקוביץ', וראש חטיבת התפעול והמחשבים איציק מלאך", אומר מקורב למאור. "הבנק קפץ דור למטה לאנשים בני 40־50, והכל כחלק מהתכנית האסטרטגית של מאור להצעיר את המערכת, לחפוף את הכוחות החדשים ולבנות עמם תכנית רב־שנתית. זה מה שהם עשו בחודשים האחרונים".

"מאור חשה שהיא צריכה לדאוג שהמנהיג החדש יהיה צעיר ונמרץ", מספר מקורב אחר. "ללא ספק היא היתה שמחה אם רוסק עמינח היתה נכנסת בנעליה. הן הולכות דרך של כמעט 13 שנה ביחד ורקפת נמצאת ב־9 השנים האחרונות בתפקיד הבכיר של מנהלת החטיבה העסקית ובשנה האחרונה כמשנה בכיר למנכ"ל. מאור בהחלט סבורה שרוסק עמינח היא המועמדת הראויה אבל זה לא בידיים שלה אלא בידיים של ועדת האיתור. בכל מקרה אף חבר הנהלה אחר בבנק לא רואה עצמו כמועמד לתפקיד".

בכיר בענף הבנקאות העריך כי מאור תתאמץ להביא למינוי מועמד פנימי להחליפה. "היא תעשה הכל כדי שהמינוי לא יהיה חיצוני אלא שיהיה מדובר במישהו שימשיך את מה שהיא בנתה וישמר את מערך ההנהלה הטרי שהיא הרכיבה", אמר.

מטבע הדברים, עבור הנהלת הבנק הטריה שגובשה תחת ידיה של מאור יתכן שמינוי פנימי של רוסק עמינח עדיף על פני מינוי אדם מבחוץ, שיבקש לזעזע את המערכת ולהביא את אנשים משלו. בהקשר זה, אחת השאלות המעניינות ביום שאחרי מאור היא מה יעלה בגורלה של עו"ד דליה טל, חברת נפש של מאור המכהנת כיועצת המשפטית הותיקה של הבנק באם ימונה מועמד מן החוץ.

בענף הבנקאות משוכנעים שאף שרצונה להתמנות לדירקטורית בלאומי לא התממש, מאור עודה שולטת ללא עוררין בדירקטוריון, שבשנה האחרונה הצטרפו אליו יהודה דרורי, יואב נרדי, משה דברת, דוד אבנר, עמוס ספיר וציפי סמט.

"הדירקטוריון הוא של גליה", אומר מקורב למאור. "היא מנכ"ל בסדר גודל אחר בכלכלה הישראלית, קשה להגיד שהיא שולטת בדירקטוריון אבל היא לא רחוק מזה, יש לה בהחלט השפעה עליו, אבל זה בעיקר כי סומכים עליה. אבל דווקא ההעדפה של גליה לרוסק עמינח עשויה להיות בעוכריה. הרי אף חבר דירקטוריון לא ירצה שיגידו לו שהמשחק מכור ויהיה לו תמריץ להראות שאינו שבוי שלה".

בכיר לשעבר במערכת הבנקאות העריך אתמול כי "רקפת תדע לדחוף את עצמה. אני ממש לא חושב שהדירקטוריון שבוי של גליה. אני בכלל לא בטוח שהעיתוי של העזיבה נוח לרקפת. אם היתה מחכה עוד שנה המעמד של רקפת היה מתחזק יותר בתור משנה בכיר למנכ"ל. דווקא עכשיו מועמד מן החוץ שכבר כיהן בתפקיד של מנכ"ל כמו שי טלמון עם ניסיון בנקאי יכול להקשות על רקפת".

שלמה אליהו: "צר לי שמאור עוזבת"

 

אחד הגורמים שדעתם לגבי עזיבתה של מאור מעניינת במיוחד הוא שלמה אליהו, המחזיק ב־10% ממניות הבנק. אליהו נאבק בתקופה האחרונה בהצעת חוק שקידם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר שמגבילה את יכולתם של בעלי מניות בבנק ללא גרעין שליטה שלא קיבלו היתר שליטה, להשפיע על דירקטוריון הבנק והרכבו. אליהו רשם הישג במאי האחרון עת הצליח להכניס שני נציגים שבהם תמך לדירקטוריון — סמט וספיר.

"שמעתי את החדשות כמו כל אזרח ואני חייב להודות שהן הפתיעו אותי", אמר אתמול אליהו. "רק לא מזמן אישרו למאור הסכם העסקה לזמן ארוך אבל בכל מקרה אני לא בתמונה חוץ מזה שאני בעל מניות גדול בבנק ואף אחד לא שאל לדעתי. אני יכול להגיד שהייתי מרוצה ממאור והתבטאתי לא פעם לטובתה.

"גם רציתי שהיא תמונה ליו"ר ומי שפעל נגד זה היה בנק ישראל. צר לי שגליה עוזבת. מוקדם מידי להגיד מי יחליף אותה ואני לא רוצה להתייחס אם אני בעד או נגד מינויה של רקפת רוסק עמינח, אין ערך לדיעה שלי כי זו בכל מקרה סמכות הדירקטוריון".

תגיות