אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אז אמרו: 6 התחזיות הכלכליות הגרועות ביותר שניתנו ל-2011 צילום: בלומברג

אז אמרו: 6 התחזיות הכלכליות הגרועות ביותר שניתנו ל-2011

החל מהתאוששות מניות הבנקים ועד נפילת מחירי הזהב, מגזין "פורצ'ן" פרסם את רשימת התחזיות לשנה שעברה שהיו רחוקות מלהתגשם

02.01.2012, 20:18 | סוכנויות הידיעות

החל מהתאוששות מניות הבנקים ועד נפילת מחירי הזהב, מגזין "פורצ'ן" פרסם את רשימת התחזיות הכלכליות הגרועות ביותר שניתנו לשנת 2011. הכלכלנים צפו בשנה שעברה הרבה דברים שבסופו של דבר לא היו קרובים אפילו למה שקרה באמת.

1. דקסיה

 

ביולי, אחד מהבנקים שעברו את "מבחני הלחץ" של רשות הפיקוח על הבנקים האירופית הוציא הודעה לעיתונות ושיבח את התוצאות. "2011 תוצאות מבחני הלחץ: בנק דקסיה לא צריך לגייס הון נוסף", נכתב. שלושה חודשים לאחר מכן, הבנק שבסיסו בבריסל היה זקוק לסיוע ממשלתי כדי להימנע מקריסה.

כך גם היה הסיפור של מבחני הלחץ שנערכו הקיץ, והמבקרים קפצו על הדוגמא של דקסיה ובנקים אחרים אשר עברו את מבחני הלחץ של רשות הבנקים ל-2011 כאשר כל הסימנים האחרים הראו את ההפך. אין ספר שהמשקיעים זכרו את מבחני הלחץ של השנה הקודמת כאשר מספר בנקים אשר עברו את המבחנים, כולל בנק אוף אירלנד ואלייד אייריש, קרסו זמן קצר לאחר מכן.

2. התאוששות יאהו

מנכ"לית יאהו לשעבר, קארול בארץ, הייתה יכולה אולי להישאר בתפקידה לו רק הייתה מקיימת הבטחה אחת אשר הבטיחה למשקיעים: להגדיל את ההכנסות במחצית השנייה של 2011. במקום זה, המכירות של יאהו המשיכו לרדת ובארץ פוטרה בספטמבר.

זה לא סוד שיאהו הייתה בבעיות כשבארץ נכנסה לתפקיד: ירידות בנתח שוק הפרסום במנועי חיפוש; ירידה במכירת מודעות וחוסר מוטיבציה של העובדים. הבעיה של בארץ הייתה שהיא הימרה על כך שיהיה שיפור אחרי שחתכה את החלקים החלשים של העסק – היא הפחיתה עלויות, מכרה עסקים שוליים והוציאה את פעילות החיפוש של יאהו למיקרוסופט. מניית יאהו סיימה את 2011 ללא שינוי, ובוול סטריט עדיין ממתינים לקיום הבטחתה של בארץ.

 מנכ"לית יאהו המפוטרת, קרול בארץ, צילום: בלומברג מנכ"לית יאהו המפוטרת, קרול בארץ | צילום: בלומברג  מנכ"לית יאהו המפוטרת, קרול בארץ, צילום: בלומברג

3. מדד S&P 500 יגיע ל-1,550 נקודות

ממוצע התחזיות של האסטרטגים בוול סטריט השנה היה שמדד S&P 500 יגיע ל-1,370 נקודות עד סוף 2011, כך לפי ממוצע התחזיות שאספה בלומברג בדצמבר 2010. ממוצע זה מייצג עלייה של 9%. אך בינקי צ'אהדה מדויטשה בנק חזה כי המדד יגיע ל-1,550 נקודות, עלייה של 23%. למרבה הצער, כמה דברים עמדו בדרכו של המדד, כמו למשל משבר החוב באירופה והורדת דירוג האשראי של ארה"ב. המדד עומד היום על 1,250 נקודות.

4. נפילת האג"ח האמריקאי

ביל גרוס לא היה היחיד שהימר נגד אג"ח אמריקאי השנה, אבל הוא היה בהחלט הכי מתוקשר. מלך האג"ח היה בכותרות השנה וחזה התמוטטות שלא קרתה. דוגמאות לכותרות מעיתונים בארה"ב היו "גרוס שואל: מי יקנה אג"ח כשהפד לא עושה זאת." ו-"גרוס מהמר נגד אג"ח אמריקאי" בעיתונים בארה"ב.

גרוס, שמנהל את קרן פימקו המנהלת 240 מיליארד דולר והיא קרן האג"ח הגדולה בעולם, עשה טעות חמורה כאשר הימר על כך שהאג"ח לא יוכל לעלות עוד יותר בעקבות נתונים כלכליים חלשים. במקום, התשואות על אג"ח אמריקאי נפלו והמשקיעים ברחו לשוק האג"ח ה"בטוח". באוקטובר כתב גרוס למשקיעים: "עוברת עלי שנה רעה".

ביל גרוס, מנהל קרן האג"ח הגדולה בעולם, צילום: בלומברג ביל גרוס, מנהל קרן האג"ח הגדולה בעולם | צילום: בלומברג ביל גרוס, מנהל קרן האג"ח הגדולה בעולם, צילום: בלומברג

5. נפילת מחירי הזהב

מנהל קרן הגידור דאג קאס הציע להמר נגד הזהב ב-2011. לאחר שהזהב נסחר ב-1,350 דולר לאונקיה בתחילת השנה, קאס אמר כי הזהב ייפול בקרוב ב-250 דולר בחודש אחד ויסיים את השנה ברמה של 1,100 עד 1,200 דולר לאונקיה. הסיבות לנפילתו של הזהב לדעת קאס היו שיעורי ריבית גבוהים יותר, עלייה במניות, ואפילו טיפול בבעיית החוב בארה"ב. אף אחד מאלו לא קרה, והזהב המשיך לעלות. הזהב הגיע ל-1,900 דולר לאונקיה בקיץ ונסגר במחיר קרוב ל-1,600 דולר לאונקיה בסוף השנה.

6. התאוששות מניות הבנקים

ברוס ברקוביץ' ספג הרבה ביקורת על ההימורים שלו על מניות הבנקים השנה. המניות של אחזקותיו הגדולות ביותר, כגון AIG ובנק אוף אמריקה, נפלו ביותר מ-60% השנה ומדד הבנקים האמריקאי נפל בכ-30%. אבל ברקוביץ' לא היה לבד. מנהל קרן הגידור ג'ון פולסון גם כן שילם ביוקר על ההימור שלו על מניות הבנקים. הקרן הממונפת שלו פולסון אדבנטאג' פלוס נפלה ב-46% עד נובמבר, כך לפי נתונים של בלומברג.

תגיות