אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סאגת תמלוגי חברות התקשורת לא נגמרת: יו"ר ועדת הכספים מתנגד לפשרת בג"ץ בנושא צילום: אוראל כהן

סאגת תמלוגי חברות התקשורת לא נגמרת: יו"ר ועדת הכספים מתנגד לפשרת בג"ץ בנושא

גפני: "המדינה לא יכולה לוותר על הכנסות של 350 מיליון שקלים כשאין כסף להפחית תעריפי מים לנכים"

03.01.2012, 12:50 | גילעד נס

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, סירב הבוקר (ג') לאשר את הפחתת שיעור התמלוגים שאמורות חברות התקשורת לשלם בשנים 2012-2013. לדברי גפני, המדינה תוותר על הכנסות בסך 350 מיליון שקלים כתוצאה מהפחתת התמלוגים, ולטעמו אין מקום לוותר על הכנסה שכזו מחברות שלדבריו "עושות הון ממשאב שהמדינה מעניקה להן ומרוויחות הון רב מהציבור. אין כסף לדברים הכי חיוניים, כגון הפחתת תעריפי המים לנכים, כיוון שמשרד האוצר מסרב לתקצב", אמר גפני, "ולכן אין זה ראוי לוותר על הכנסות המדינה בשיעור כה גבוה".

הדיון בוועדת הכספים נערך בהמשך להחלטת האוצר להעלות את שיעור התמלוגים בשנים 2011-2013, בניגוד להפחתתן ההדרגתית בשנים שקדמו לכך, ועתירה לבג"ץ שהגישו חברות התקשורת בנושא. באוצר הצליחו להעביר את ההחלטה בחוק ההסדרים שהתייחס לתקציב הדו-שנתי של השנים 2011-2012. נקבע כי חברות התקשורת ישלמו תמלוגים בשיעור של 1.75% מחלק מהכנסותיהן בשנת 2011, בשיעור של 2.5% ב-2012, ובשיעור של 1% בשנת 2013, זאת לעומת שיעור תמלוגים בשיעור של 1% בשנת 2010.

ההחלטה כוללת את כל חברות התקשורת: טלפוניה, אינטרנט וטלוויזיה רב ערוצית, אך אינה כוללת חלק מפעילות החברות המספקות שירותי טלפוניה על גבי האינטרנט.

בעתירתן לבג"ץ טענו החברות כי מדובר במהלך הנוגד שורה של המלצות, בראשן מסקנות ועדת גרונאו, ואף מנוגדת לפסיקת בג"ץ בעתירה שהגישה בעבר חברת ברק (לימים נטויז'ן, וכיום חלק מסלקום).

בג"ץ גיבש הצעת פשרה, לפיה התמלוגים בשנים 2011-2012 יעלו ל-1.75% בלבד, ויבוטלו לחלוטין בשנת 2013. ההצעה היתה מקובלת על חברות התקשורת ומשרד האוצר, והדיון בוועדת הכספים היה אמור להשלים את המהלך, אך, כאמור, יו"ר הוועדה התנגד לישומו. גפני דרש לקיים דיון נוסף, אליו יזומן פרופ' גרונאו, על מנת שיוסבר ליו"ר הוועדה מדוע יש להפחית את שיעורי התמלוגים.

כזכור, גרונאו הופיע בפני הוועדה לפני שנה, וצידד בעמדתן של חברות התקשורת, בטענה כי התמלוגים מהווים קנס בלתי תחרותי, וכי הגדלת שיעורם הינה כלי בידי האוצר להגדלת הכנסתו.

חברות התקשורת חוששות מתביעות יצוגיות

נושא תמלוגי חברות התקשורת מורכב עוד יותר, כיוון שעניינן של רוב החברות אמנם נידון בוועדת הכספים, אך ההחלטה על שיעור התמלוגים שתשלם HOT על הכנסותיה מפעילות הטלוויזיה נתונה לאישור ועדת הכלכלה, בראשותו של ח"כ כרמל שאמה-הכהן. כפילות הדיונים בנושא אף הובילה בשנה שעברה למצב בו חלק מהחברות כבר החל לשלם תמלוגים בשיעור מסויים, ואילו חברות אחרות שילמו תמלוגים בהיקף שונה, שעודכן רק בדיעבד.

שיעור התמלוגים הינו רכיב בחישוב דמי הקישוריות המשולמים לחברות הסלולר, ולפיכך העיכוב בקביעתו מציב את חברות הטלפוניה הקווית והסלולרית בפני סכנה לתביעות יצוגיות.

בהמשך להפחתת דמי הקישוריות בשיעור של כ-72% החל מינואר 2011, אמורים דמי הקישוריות להתעדכן בכל שנה על פי השינוי במדד המחירים לצרכן, וגם בהתחשב בשיעור התמלוגים שמשלמות חברות הסלולר. ב-1 בינואר 2012 נקבעו דמי הקישוריות החדשים על 6.87 אגורות לדקה (ללא מע"מ), כאשר שיעור התמלוגים הידוע הינו 2%. אם יופחת בדיעבד שיעור התמלוגים ל-1.75%, ויחול רטרואקטיבית מתחילת השנה, הרי שחברות הסלולר (וחברות המעבירות להן תשלומים רלוונטיים) גבו דמי קישוריות הגבוהים מאלו שהיו אמורות לגבות בפועל. בעוד שלקוחות מזוהים של החברה (כלומר כאלה המקבלים חשבונית חודשית) יוכלו לקבל החזר בגין גביית היתר בדיעבד, כחמישית עד רבע מכלל לקוחות הסלולר הינם לקוחות פרי-פייד, הרוכשים שירותי סלולר במזומן ולא ניתן לזהותם ולפיכך גם לא לזכותם בהפרשים.

החברות חוששות כי מצב שכזה יחשוף אותן לתביעות ייצוגיות בגין גביית יתר מציבור שאינו מזוהה, וככל שחולף המועד שבו אמור להיקבע שיעור התמלוגים הסופי, וכנגזר ממנו דמי הקישוריות, גדל היקף החשיפה של החברות בהקשר זה.

תגיות