אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם נתניהו ישיג רוב בממשלה לתוכנית למימון הרפורמה בחינוך? צילום: עומר מירון

האם נתניהו ישיג רוב בממשלה לתוכנית למימון הרפורמה בחינוך?

הממשלה תדון הבוקר בעסקת החבילה, הכוללת בין השאר קיצוץ רוחבי בתקציבי כלל משרדי הממשלה; עדיין לא ברור האם תתקיים הצבעה

08.01.2012, 07:03 | תומר אביטל

כמעט כל שרי הממשלה (למעט שרי הליכוד) הודיעו בימים האחרונים על התנגדותם לעסקת החבילה שיעלה הבוקר ראש הממשלה בנימין נתניהו לדיון בישיבת הממשלה. עדיין לא ברור האם תתקיים הצבעה.

מהם יחסי הכוחות בממשלה?

 

לפי העסקה, פרק החינוך מדו"ח טרכטנברג - לרבות החלת חוק חינוך חינם מגיל שלוש, תוספת גנים ומעונות יום וסבסוד צהרונים - ימומן כך: קיצוץ רוחבי של 4% מתקציבי כלל משרדי הממשלה, קיצוץ של 2% מתקציב מערכת החינוך ו"מיני־חוק הסדרים" הכולל קיצוץ סעיפים בתחומי התחבורה, החקלאות ואיכות הסביבה. מלבד זאת, התוכנית של נתניהו מציעה לתעל את כל תקציב ההתאמות ל־2012, בסכום של 1.5 מיליארד שקל, למימון חוק חינוך חינם, במקום לחלק אותו בין כלל משרדי הממשלה. מי שחשב שהרפורמה בחינוך תמומן באמצעות קיצוץ דרסטי בתקציב הביטחון — התבדה.

בלשכתו של נתניהו הפעילו בסוף השבוע מכבש לחצים על השרים כדי שהללו יתמכו בעסקת החבילה. לדברי גורם ממשלתי, "אם לא יסתמן רוב, נתניהו ישתמש בישיבה כדי לאפשר לשרים לשחרר קיטור, ויאשר את הקיצוץ בשבוע שלאחר מכן - כפי שעשה עם שאר חלקי טרכטנברג". לדבריו, "יהיה קשה לשרים להצטייר כמי שהתנגדו לקידום פרק החינוך".

לגבי תקציב הביטחון, נתניהו התקפל בצורה הדרגתית עד שלבסוף החליט שהקיצוץ יעמוד רק על שביעית מהסכום שעליו המליצה ועדת טרכטנברג. למי ששכח, בסוף ספטמבר הודיע נתניהו כי יאמץ את הדו"ח במלואו. אולם לנוכח מה שהגדיר "שינויים גיאו־פוליטיים", בחן נתניהו מחדש את המתווה ולפני כשבוע הגיע למסקנה כי הקיצוץ בביטחון יסתכם בכ־750 מיליון שקל בלבד. בסוף השבוע הצליח שר הביטחון אהוד ברק לקושש עוד כמה מיליונים מראש הממשלה שהכריע כי יקצץ את הקיצוצון לכ־566 מיליון שקל בלבד, כלומר שביעית מהקיצוץ שעליו המליץ טרכנטברג.

אנשי האוצר, מנגד, כן גילו יצירתיות והצליחו לשכנע את נתניהו לכלול בעסקה את התרגיל הבא: ביום ראשון כן יופחתו 3 מיליארד שקל מתקציב הביטחון (מעבר ל־566 מיליון שקל), אך אלו יוחזרו לאורך השנה לתקציב הביטחון רק אם מערכת הביטחון תעמוד בכמה אבני דרך.

בין הסעיפים שייכפו על השר ברק: פינוי תדרים אלקטרוניים, פינוי בסיסים (מחנה תל השומר־מרכז, מחנה 80, מחנות סירקין, הורדצקי ומתחם השלישות הראשית), וגולת הכותרת מבחינת האוצר: בקרה ושקיפות מלאה של תקציב הביטחון. שר האוצר יובל שטייניץ הודה בימים האחרונים כי לא הוא ולא נתניהו יודעים היכן מושקעים 60 מיליארד השקלים שמרכיבים את תקציב הביטחון.

באשר לאותו "מיני־חוק הסדרים", מדובר בשורה של סעיפים שיסבלו מקיצוץ עמוק. כך יופחתו 150 מיליון שקל מתקציב הפיתוח של משרד התחבורה, תבוטל סובסידיה לבעלי מכסות לייצור ביצים ופטימים ב־100 מיליון שקל, יצומצמו מענקי שר הפנים ליישובים ב־40 מיליון שקל, והתוכנית להפחתת פליטת גזי חממה תוקטן ב־30 מיליון שקל.

מלבד זאת, האוצר גם דורש "למתן את קצב הגידול" של התוכנית להפחתת התלות בנפט לתחבורה ולחיזוק תעשיות עתירות ידע בתחום. מכל הסעיפים, האוצר בחר דווקא לקצץ בתכנית זו ולהקצות לה ב־2012 רק 30 מיליון שקל במקום 60 מיליון שקל.

לבסוף, התוספת לקצבאות ילדים בסכום של 7 שקלים לילד השני השלישי והרביעי תידחה, והתקציב המינהלי של המוסד לביטוח לאומי יצומצם ב־10 מיליון שקל.

השרים מתנגדים

 

מבחינת יחסי הכוחות בממשלה, שר הביטחון ברק ושאר שרי מפלגת העצמאות הודיעו כי הם מתנגדים לעסקת נתניהו. ברק אמר כי "אין השקעה טובה יותר מהשקעה בחינוך מגיל אפס. לכן, לנוכח האתגרים הביטחוניים וכדי לתת מענה נכון לדרישות המחאה החברתית וכמענה למשבר הכלכלי העולמי שנמצא לפתחנו, חייבים לפעול להרחבת התקציב. יש להגדיל לשם כך את המקורות דרך מס יסף, ביטול חלקי של פטורים ואף הנפקת איגרות חוב ייעודיות למטרות מוגדרות".

גם ישראל ביתנו מתנגדת לתוכנית. שר החוץ אביגדור ליברמן טען כי יש להחיל את חוק חינוך חובה חינם כבר מגיל חצי שנה ולממן מעונות יום עד לשעה ארבע אחרי הצהריים. אלא שהוא מציע להחיל זאת רק על משפחות שבהן שני ההורים עובדים ורק אם הם שירתו בצבא. "הדבר הכי קל זה לחתוך לכל המשרדים ולקחת ממשרדי הבריאות, הרווחה והמשרד לביטחון פנים, אך בכך אנו פוגעים ברווחת האזרחים. צריך לבדוק היכן נמצאים עודפי התקציב שלא נוצלו ולקחת משם ומתקציב הביטחון", סבור ליברמן.

ארגוני הסביבה שיגרו מכתב חריף לראש הממשלה שבו דרשו לבטל את הקיצוץ הצפוי בתוכניות להפחתת גזי חממה והתלות בנפט. מהשלטון המקומי נמסר כי "הרשויות המקומיות תומכות בחיזוק החינוך. עם זאת, לא נסכים שהקיצוץ יפגע בחיי התושבים בתחומים אחרים". השלטון המקומי מאיים בשביתה החל מ־16 בינואר.

עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר כי הוא תמה על הקיצוץ הרוחבי "כאשר הפתרון נמצא ממש בהישג יד, באמצעות בחינה מחדש של תקציב הוצאות המס ובמיוחד הטבת מס בסדר גודל של 6 מיליארד שקל המוענקת למפעלי התעשייה החזקים, העשירים והמבוססים ביותר בישראל". 

תגיות