אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסיה אוגרת ומזניקה את מחיר הנפט צילום: סיון פרג'

אסיה אוגרת ומזניקה את מחיר הנפט

החברות האסייתיות נערכות ל"יום שאחרי" הפעולה האיראנית. הברנט זינק בשבוע החולף ב־5.6% לשיא של חודשיים. וגם: מה לוחץ על מחיר הסוכר?

09.01.2012, 06:51 | אורי בירמן

המשקיעים שמו על הכף בשבוע החולף את הסיכונים ממשבר החוב האירופי אל מול הפוטנציאל החיובי של כלכלת ארצות הברית. בנוסף גברו החששות מהאפשרות שאיראן תחסום את מצרי הורמוז בתגובה על הסנקציות האירופיות כנגדה, והם שלחו את מחיר הנפט מעלה והוא משך איתו את מדד הסחורות (הוסיף 1.4% בשבוע המסחר במקוצר שהחל ביום שלישי). הנפט הטקסני (WTI) עלה בשבוע החולף ב־2.8%, ואילו עמיתו האירופי, הברנט, עלה ב־5.6% וסגר בשיא של חודשיים.

באסיה, המהווה יעד ל־65% מהנפט האיראני, החברות כבר החלו להתכונן "ליום שאחרי": חברה מטייוואן הזמינה כמות נוספת של נפט, וחברה יפנית פתחה במגעים עם סעודיה כדי שזו תספק נפט במקרה שהחששות יתממשו.

הקאמבק של הזהב

הסחורות שהובילו את העליות בשבוע החולף היו הנפט להסקה (5.4%), רכז התפוזים (5.2%), הכותנה (4.4%), הבנזין (4.1%) והזהב, שעלה ב־3.2% ל־1,619.6 דולר לאונקיה. בירידות בלטו החיטה (-4.3%), הקקאו (-3.8%), הקפה (-2.3%) והסויה (-0.9%).

הזהב עשה קאמבק בשבוע האחרון וחזר לתפקידו כחוף מבטחים, לא עניין של מה בכך בשבוע שבו הדולר מתחזק 1.3%. המטבעה האמריקאית דיווחה על מכירה של 45 אלף אונקיות של מטבעות זהב רק בשבוע הראשון של ינואר, בהשוואה ל־65 אלף מטבעות בכל דצמבר האחרון.

בניגוד למגמה הזו, הורידו השבוע HSBC וברקליס את התחזיות שלהם למחיר הזהב ב־2012 ל־1,850 דולר ו־1,875 דולר לאונקיה, בהתאמה, וזאת בהשוואה לתחזית קודמת של כ־2,000 דולר לאונקיה.

ההשקעה בסחורות תגדל

סקר שנערך על ידי המכון למשקיעים פרטיים, שחברות בו משפחות עם הון פנוי להשקעה של 30 מיליון דולר לפחות, מצביע על כך ש־48% מהם צפויים להגדיל את ההשקעה בסחורות במהלך 2012, ורואים בכך דרך אטרקטיבית ליהנות הן מהצמיחה והן מהעלייה ברמת החיים במדינות המתפתחות.

הכישלון האינדונזי

הבדיל איבד כ־40% מהשיא שרשם באפריל אשתקד, ומחירו הגיע ל־19,807 דולר לטונה, על רקע המשבר באירופה שהחליש את הביקוש למתכות.

אינדונזיה היא יצואנית הבדיל הגדולה בעולם, והיא אחראית ליצוא של 40% מהצריכה העולמית. לדברי שר המסחר האינדונזי, הממשלה עשויה להטיל מס מיוחד על יצואני הבדיל במהלך שמטרתו היא לכאורה להאט את היצוא ולבלום את הירידה במחיר, אך הוא צוטט בעיתונות כמגן על עתודות הבדיל המידלדלות של המדינה.

באוקטובר האחרון החליטו מפיקי הבדיל באינדונזיה על הפסקת המשלוחים ליצוא כדי לנסות לדחוף את המחירים אל מעל 25 אלף דולר לטונה, אך בסוף השנה נשברו וחזרו לייצא. המהלך לא הצליח להעלות מחירים אך הוריד את המלאים בשוקי היעד. בשבוע האחרון ניתן לראות עלייה של 24% בכמות ההזמנות למשיכת סחורה פיזית בבורסה בלונדון.

הבדיל משמש לציפוי מתכות כנגד קורוזיה, והוא נפוץ ביותר בייצור קופסאות שימורים. מחצית מהתצרוכת העולמית משמשת להלחמה.

הסינים מגדילים מאגרים

סין עשויה לייבא השנה 9% יותר נפט, ויבוא הנפט למדינה יסתכם ב־5.6 מיליון חביות, כך על פי הערכות של סוחרים ואנליסטים בסקר שערכה בלומברג.

הפקת הנפט בכלכלה השנייה בגודלה נשארה ללא שינוי השנה, והיא מפגרת אחרי הביקוש שעלה ב־5.7% ב־2011. בכוונת הממשלה להגדיל את מלאי החירום ולהרחיב את כושר הייצור בזיקוק, מהלך שמטרתו להבטיח אספקת נפט סדירה ולהפחית את התלות ביבוא נפט ואת החשיפה לשינויי המחיר, שהפכו להיות תנודתיים מאוד בשנים האחרונות.

בשלב הראשון בנתה ממשלת סין מאגר של 103 מיליון חביות, ובשלב השני היא מתכננת להשלים השנה את בנייתו של מאגר בגודל 169 מיליון חביות, כשתוכנית־העל היא להגיע למלאי אסטרטגי שיספיק ל־100 ימי יבוא עד 2020.

עוצמת המטבע הסיני עומדת לצדה של סין ומאפשרת לה לנצל הזדמנויות של קריסה במחיר כדי להגדיל רכישות למאגרים האסטרטגיים. יש המעריכים כי 90 דולר לחבית יהוו מחיר רצפה, ובו תרכוש סין כמויות גדולות.

לחץ הודי מאסיבי

מחיר הסוכר רשם ירידה השבוע, לאחר שהודו, המגדלת השנייה בעולם, האריכה את תאריך היעד לניצול המכסות ליצוא בחודש נוסף, שבמהלכו יוכלו המגדלים להשלים מכסת יצוא של מיליון טונות סוכר.

להודו יש עודף של 3 מיליון טונות סוכר ליצוא. עודף ההיצע עתיד להימשך זו השנה השנייה ברציפות, כך שהתחזית למחיר הסוכר עשויה להישאר שלילית.

בתחילת השבוע נראה היה כי הסוכר ימשיך באותה מגמה שהציג בשלוש השנים האחרונות ויראה עליות נאות בחודש ינואר, אך הנתון האחרון טרף, לפחות בינתיים, את הקלפים.

כלכלני דויטשה בנק צופים כי מחיר הסוכר הגולמי, שסגר את השבוע במחיר של 23.29 סנט לפאונד, יעלה ל־24 סנט לפאונד ברבעון הראשון של 2012, ואחר כך יירד בכ־12.5% עד לרבעון הרביעי.

אך יש גם מי שמאמין כי מחיר הסוכר עתיד לעלות. קרנות הגידור והספקולנטים הגדילו את כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות שלהם ב־31% השבוע לכ־50 אלף חוזים, אם כי הם רחוקים מהשיא של 2011 שעמד על כ־180 אלף חוזים.

 

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים

תגיות