אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיני בביה"ד: "אם אין זכות שביתה לעובדי קבלן אז על מה כבר אפשר לשבות?" צילום: עמית שעל

עיני בביה"ד: "אם אין זכות שביתה לעובדי קבלן אז על מה כבר אפשר לשבות?"

עיני סירב לניסיון נוסף לקיים גישור ואמר במהלך הדיון בביה"ד לעבודה: "רק אם יהיה איום שביתה ניתן יהיה להזיז את האוצר והמעסיקים". ההסתדרות מבקשת להשבית את המגזר הציבורי, הבנקים והבורסה עקב המבוי הסתום בשיחות עם האוצר על קליטת עובדי הקבלן

09.01.2012, 16:35 | מיקי פלד

"רק אם יהיה איום שביתה, ברור בזמן מוגדר, רק אז ניתן יהיה להזיז את האוצר והמעסיקים מעמדתם" - כך אמר היום (ב') יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, במהלך הדיון בבית הדין לעבודה בנושא המבוי הסתום במשא-ומתן בנושא עובדי הקבלן. הדיון הסתיים והצדדים מחכים להחלטה של בית הדין.

עיני סירב לניסיון נוסף של נשיאת ביה"ד, השופטת נילי ארד, לקים הליך גישור נוסף בלשכתה, בטענה שאין טעם בגישור שכזה, שכן רק מהלך דרמטי יכול לסיים את המו"מ

 

בפנייתו לשופטים אמר עיני כי "מרגע שמשרד האוצר והמעסיקים הבינו שביה"ד אינו מאפשר שביתה ואין זכות שביתה, יש נסיגה במו"מ. הייתה הסכמה על קליטה במקצועות הליבה של עובדים שמועסקים באותה עבודה ליד חבריהם המאורגנים. אולם מאז שהגענו לביה"ד, משרד האוצר טירפד את ההסכמות, ומאז שהגענו לביה"ד המעסיקים הפרטיים שהסכימו לקלוט את עובדי הניקיון כבר לא מסכימים". עיני הסביר כי האוצר נסוג אף מהצעתו לתוספות שכר לעובדי ניקיון.

עיני אמר כי קניית השירותים והמשך הרחבת העסקת עובדי הקבלן יביאו לקיצם של ארגוני העובדים. "אם המעסיקים יכולים לקחת כל אוכלוסיית עובדים ובמקום העסקה ישירה לקנות שירותים, ובלי לשאול את ארגון העובדים, אז למעשה כמעט אין ארגון עובדים. יש לאפשר שביתה כי רק ככה נוכל להתחיל לצמצם את התופעה". הוא אף עקץ ואמר כי "מזל שהשופטים עדיין עובדי מדינה".

במהלך הדיון רמזה ארד מספר פעמים כי מדובר בניסיון לשביתה פוליטית - כלומר שאינה על בסיס מחלוקת כלכלית (תנאי שכר וכדומה). על-פי הנורמות המקובלות בפסיקת בדיני עבודה, אין לאשר שביתה פוליטית אלא רק כלכלית. מספר פעמים במהלך הדיון אמרה ארד כי מדובר על "מחלוקת קשה בין שתי אידיאולוגיות", כלומר מחלוקת פוליטית ולא כלכלית בין שתי העמדות - זו של האוצר וזו של ההסתדרות.

ההסתדרות מעוניינת להשבית לתקופה קצרה את כל המגזר הציבורי כמו גם את הבנקים והבורסה. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, טען גם בשבוע שעבר במכתב לבית הדין כי זוהי הדרך היחידה לגרום למשרד האוצר להסכים לדרישתו העיקרית - קליטה כעובדים מן המניין של כמה שיותר עובדי קבלן וצמצום התופעה בעתיד.

באוצר, לעומת זאת, אומרים כי שביתה היא מיותרת ותגרום אבדן תוצר של כ-2 מיליארד שקל ביום למשק וניתן למנוע אותה אם ההסתדרות תסכים להתפשר על קליטה תמורת הגברת האכיפה על תנאי העבודה ושיפורם.

הנשיאה ארד לא תכריע בהכרח היום האם לאשר השבתה או לא, ובכל מקרה אומרים בהסתדרות כי במידה שהיא אכן תאשר זאת, יימשכו ההכנות לקראת פתיחת השביתה מספר ימים. בנובמבר אישרה הנשיאה ארד השבתה של 4 שעות בלבד, שלא סייעה לסיים את המשא-ומתן.

מחוץ לבית הדין התקיימה הפגנה של אנשי הפורום לצדק חברתי ותנועת דרור ישראל (הנוער העובד והלומד) שקראו לנשיאה ארד להתיר את השביתה.

תגיות