אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית הצנע של מלכת אנגליה: השכרת חצר הארמון לזרים צילום: בלומברג

תוכנית הצנע של מלכת אנגליה: השכרת חצר הארמון לזרים

בית המלוכה הבריטי נוקט צעד חסר תקדים, לאחר שספג את הקיצוץ הגדול בתקציבו ביותר זה 250 שנה: במהלך המשחקים האולימפיים שיתקיימו הקיץ בלונדון הוא ישכיר חצר בארמון שבו גרים ויליאם וקייט למיליונר רוסי וחדרים בארמון סנט ג'יימס

09.01.2012, 14:47 | יואב בורנשטיין, לונדון

גם 2012 תהיה שנה קשה לבריטניה. המדינה שבה המסורת עדיין משחקת תפקיד מרכזי הולכת ומאבדת בהדרגה את סמליה, את השפעתה בעולם ואת חוסנה הכלכלי: בסוף השנה שעברה גזלה ברזיל מבריטניה את תואר הכלכלה השישית בגודלה בעולם; בשבוע שעבר אמר ראש הממשלה דיוויד קמרון כי בריטניה איננה חסינה מפני משבר החוב באירופה והקיצוצים שקבעה הממשלה בראשותו פגעו משמעותית בשירותים שהמדינה מעניקה לאזרחיה. ככל הנראה, בשנה הקרובה המצב הזה איננו עתיד להשתנות. אולם לא רק פשוטי העם מושפעים מאווירת החיסכון.

ממסמכים שהוגשו באחרונה לרשויות המקומיות מתברר שגם בית המלוכה מנסה - לפחות למראית עין - להדק את החגורה. אחת החצרות של ארמון קנזינגטון שבמערב לונדון - שבו גרים הדוכס והדוכסית מקיימברידג'ויליאם וקתרין - תושכר במהלך המשחקים האולימפיים של קיץ 2012 לחברה בבעלות מיליונר רוסי ל־17 ימים. החצר תשמש לקבלות פנים למשלחת הרוסית, המונה בין היתר את הטניסאית מריה שראפובה, ולקידום אולימפיאדת החורף שתיערך ברוסיה בשנת 2014.

החצר משמשת בדרך כלל למשחקי כדורגל של העובדים, או כמנחת למסוק של המלכה. המצב שבו נכס מלכותי ברמה כזו מושכר לנציגים של מדינה אחרת הוא חסר תקדים בבריטניה. הסיבה לכך היא קיצוץ של 14% בתקציב בית המלוכה החל מהשנה הבאה, בעקבות הרפורמה הגדולה ביותר שנעשתה בו זה 250 שנה.

פרופ' ג'ורג' ג'ונס מהמחלקה לממשל בלונדון סקול אוף אקונומיקס (LSE) סבור שבתקופה הזו חשוב שגם בית המלוכה יראה שהוא מהדק את החגורה: "באקלים הכלכלי הנוכחי המלכה צריכה להימנע מלהצטייר בתקשורת העוינת כמי שחיה אורח חיים ראוותני על חשבון משלם המסים. הספינולוגים שלה צריכים לקדם את הרעיון שהמלכה יודעת ש'כולנו באותה סירה'".

מימון שנוי במחלוקת

בית המלוכה ממומן כיום על ידי שלושה משרדים ממשלתיים שונים: משרד האוצר, משרד התחבורה ומשרד התרבות. לאחר השינוי יוחלף המימון הממשלתי של המלכה בהפרשות מפורטפוליו הנכסים של הכתר, ששוויו מוערך ב־7 מיליארד ליש"ט. הפורטפוליו איננו רכושה הפרטי של המלכה, אלא של העם הבריטי ומנוהל על ידי ארגון עצמאי. בכל שנה משפחת המלוכה מקבלת 15% מהרווחים שלו.

"סלע המחלוקת היא העובדה שמשלם המסים מממן לא רק את המלכה או את המלך העתידי אלא גם את יתר משפחת המלוכה וכל מה שקשור אליה.

כמובן שמשפחת המלוכה עצמה היא מאוד עשירה ויש בעיה להבין את החלוקה בין התשלום של משלם המסים לעושר של משפחת המלוכה", אומר פרופ' פיליפ ויליאמסון מאוניברסיטת דורהאם.

הסכום שבו הושכר השטח לחברה הרוסית לא נחשף לציבור, אך בחוזה נכלל פיקדון של 250 אלף ליש"ט, שלא יוחזר לשוכרים אם יעשו מעשים שעשויים "להשפיע או לגרום נזק למוניטין, לתדמית או למעמד של משפחת המלוכה". בנוסף, מתכננים בבית המלוכה להשכיר חדרים בארמון סנט ג'יימס במהלך האולימפיאדה, לצורך קבלות פנים וארוחות ערב. בכסף ישתמשו ככל הנראה לשיפוץ הארמונות השונים של בית המלוכה.

באופן שעשוי להפתיע רבים, גם ב־ 2012 הפוליטיקאים יכולים רק להתקנא בבית המלוכה. המוסד המיושן הזה, שבו המעמד והתואר עוברים בירושה, נהנה מתמיכה כמעט גורפת של העם - בבריטניה ומחוצה לה. השנה תחגוג המלכה אליזבת השנייה את יובל היהלום שלה - 60 שנה כראש המדינה.

האירוע נחשב חג לאומי בבריטניה ויצוין על פני כל השנה גם במדינות שבהן המלכה היא ראש המדינה כמו קנדה, אוסטרליה, ג'מייקה, ניו זילנד ואיי פיג'י. המלכה תוביל משט של 1,000 ספינות בנהר התמזה, המשט הגדול ביותר שהתקיים שם ב־350 השנים האחרונות. כמיליון בני אדם אמורים להגיע לצפות באירוע החגיגי.

עם זאת, עקב המצב הכלכלי הקשה, רשויות מקומיות רבות לא הקצו תקציבים לחגיגות ומעדיפות להסתפק בדרכים שלא עולות כסף, כמו שתילת עצים על שם המלכה או קריאת מגרשים על שמה. מימון המשט עצמו, שעלותו 8 מיליון ליש"ט, יבוא ממשקיעים פרטיים.

הפעם האחרונה שבה נחגג "יובל יהלום" היתה ב־1897, בתקופת המלכה ויקטוריה. בארמון בקינגהאם מקווים לנצל את האירוע כדי למשוך תיירים שבועות ספורים לפני תחילת האולימפיאדה בלונדון. ראש הממשלה קמרון כינה את השילוב של יובל היהלום והאולימפיאדה "המופע הטוב ביותר על פני כדור הארץ".

לפי סקר שערך מכון איפסוס מורי, 75% מהבריטים מעוניינים שבריטניה תישאר מונרכיה. פרופ' ג'ונס מסביר כי המלוכה משמשת "עוגן של יציבות" בפוליטיקה הבריטית. "בית המלוכה הוא גורם מייצב ומאחד בחברה שלנו".

מצפים ליובל היהלום

לדבריו, "הוא מעל הפוליטיקה, ולא נחשב שחקן במשחק הפוליטי המפלג. המלכה אהודה בגלל תחושת המחויבות שלה והביטוי של השקפות שיש עליהן הסכמה רחבה. היא היתה לא פופולרית כאשר היא נתפסה כקרה וחסרת לב לאחר מות הנסיכה דיאנה. היא שבה להיות אהודה כאשר הקשיבה לעצתו של טוני בלייר שלפיה עליה לחשוף את הצד הפגיע שלה כדי לזכות בתמיכת הציבור. לקראת יובל היהלום תהיה עלייה חדה בפופולריות של המלכה".

לדברי עורכי המשאל, שיעור התמיכה במלוכה לא השתנה מאז שהתחילו לקיים סקרים דומים בשנות התשעים. בסקר אחר שערכו בחודש אפריל CBS ו"הניו יורק טיימס" זכתה המלכה ל־61% תמיכה בקרב הציבור האמריקאי, לעומת 45% לנשיא ארה"ב ברק אובמה. באותו משאל, הנסיך ויליאם זכה ב־%57 תמיכה.

"המלוכה כמוסד קיימת רק מכיוון שיש לה תמיכה רחבה ממוסדות אחרים ומהציבור. או לפחות, הם לא מותחים עליה ביקורת", קובע פרופ' ויליאמסון. "השאלה האמיתית היא למה יש למלוכה תמיכה רחבה כל כך: כל המפלגות, השירות הציבורי, הצבא, מערכת המשפט וגם ממספר גדול של ארגונים ציבוריים וגופים פרטיים".

אבל נראה שגם בקרב העם עצמו, אין אדם יותר אהוד מהמלכה: "סוציולוגים מנסים להסביר לא רק את הפופולריות של בית המלוכה, אלא גם את ההיקף שלה. נראה שהמונרכיה פופולרית, אבל בעיקר באירועים כמו יובל היהלום. אם אתה נותן לחלק גדול מהאוכלוסייה יום חופש ונותן להם סיבה לחגוג, אז המועד אולי יהיה פופולרי ואז נראה שבית המלוכה הוא במרכז תשומת הלב".

האם יום אחד בריטניה תפסיק להיות מונרכיה ותהפוך לרפובליקה?

"להפוך לרפובליקה יהיה דבר כל כך שנוי במחלוקת וכל כך הרסני מבחינה פוליטית שלא שווה לעשות את זה".

תגיות