אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך מכופפת הממשלה את הרשויות המקומיות בתחום תוכניות הבנייה צילום: ליאור מזרחי

כך מכופפת הממשלה את הרשויות המקומיות בתחום תוכניות הבנייה

הממשלה פועלת לקדם תוכניות בנייה כדי להזרים אלפי דירות לשוק, גם במחיר של פגיעה באוטונומיות של העיריות. ברמת גן לחץ משרד הפנים לאשר תוכנית לבניינים בני 20 קומות בצמוד לפארק, בעוד שהעירייה דרשה בנייה נמוכה

10.01.2012, 09:39 | דותן לוי
החלטה של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בתל אביב, שניתנה לפני כשבועיים, מסמנת את הקרע ההולך וגדל בין הממשלה לעיריות, שהחריף מאז המחאה החברתית.

מדובר בשינוי מדיניות ממשלתית הפוגע באוטונומיה של הרשויות המקומיות, במטרה לכפות בנייה. הוועדה אישרה את בקשת היזמים אבנר לוי וראול סרוגו להקים בפרויקט "שקמה על הפארק" ברמת גן שלושה מגדלים בני 20 קומות, זאת בעוד שעיריית רמת גן ביקשה להגיש תוכנית חדשה שכוללת בניינים בני 7–8 קומות בלבד.

"קבעו עובדות בשטח"

התוכנית לרמת השקמה - "שקמה על הפארק" - מאפשרת בנייה של 216 יחידות דיור. התוכנית, המשתרעת על שטח של 7 דונמים בסמוך לפארק הלאומי של רמת גן, הוצגה לראשונה בשנת 2000 וכללה סעיף של התכלות הזכויות, אשר מבטל את התוכנית אם לא הוצאו לה היתרי בנייה בתוך חמש שנים. כך, התוכנית הגיעה לסוף דרכה ב־2005, וכאשר היזמים ביקשו להאריך את תוקפה בעשר שנים נוספות התנגדה לכך הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. זאת מתוך הנחה שתוכל לקדם במקום תוכנית לבנייה שתשתלב עם בתי השכונה, מתוקף הזכויות של תמ"א 38 סעיף 2 (תמ"א שמאפשרת את הריסת הבניין הקיים ובנייתו של בניין חדש, תוך קבלת זכויות נוספות). בהמשך, היזמים דילגו על הוועדה המקומית ופנו ישירות לוועדה המחוזית, אשר אישרה את התוכנית ואף הוסיפה הקלות ליזמים שכללו תוספת של 44 יחידות דיור.

מתחם פינוי בינוי ברחוב אחד העם 52 רמת גן, צילום: אוראל כהן מתחם פינוי בינוי ברחוב אחד העם 52 רמת גן | צילום: אוראל כהן מתחם פינוי בינוי ברחוב אחד העם 52 רמת גן, צילום: אוראל כהן

"הוועדה המחוזית קבעה לנו עובדות בשטח", אומר אביהוא בן משה, סגן ראש העיר ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה ברמת גן. לדבריו, "בוועדה ביקשו מאיתנו לגבש תוכנית־אב בתוך שלושה חודשים. זו תקופת זמן קצרה מדי ולא הספקנו להכינה. ביקשנו הארכת זמן, אבל במחוזית סירבו לכך".

התוכנית שאישרה הוועדה נחשבת לצפופה במיוחד ביחס למדיניות הנהוגה באזור זה: הוועדה אישרה 31 יחידות דיור לדונם נטו, בעוד שהעירייה מבקשת לאשר 12 יחידות דיור לדונם נטו. להערכת העירייה, בניית המגדלים בצמוד לפארק תשנה את אופי השכונה ותמנע את הגישה לפארק. לדברי גורם בוועדה המחוזית שהתנגד לתוכנית שאושרה, "עולים סימני שאלה בנוגע ליחס היח"ד שאושרו במסגרת התוכנית, יחס של 1:5 - כלומר בנייה של חמש יחידות דיור על כל יחידת דיור שנהרסת. בדרך כלל המדיניות היא יחס של 1:3, ומשום מה כאן חרגו מהיחס", אומר הגורם.

במשרד הפנים מסבירים כי באותה השכונה אישרה העירייה לפני יותר משנה את בנייתם של שני מגדלי מגורים בני 25 ו־27 קומות. אך בעירייה טוענים כי לאור קול הצעקה שהקימו התושבים לנוכח אישור שני המגדלים, החליטו הפעם להוביל תוכנית לבנייה נמוכה יותר שתשתלב עם אופי השכונה.

ראשי הערים מחכים בסיבוב

החלטת הממשלה לפעול בניגוד לתוכניות עירית רמת גן משקפת היטב את הלך הרוחות הקיים כיום במשרדי השיכון והפנים. שר השיכון אריאל אטיאס אמר לא פעם בתקופה האחרונה כי אם תהיה התנגדות של ראשי רשויות לתוכניות שהוא מקדם, אין בכוונתו להרים ידיים, ואם יהיה צורך, יפעל בניגוד לרצונם. דברים ברוח דומה אמר בשבוע שעבר גם ד"ר שוקי אמרני, המשנה למנכ"ל משרד הפנים ויו"ר ועדת הוד"לים בהופעה פומבית.

למרות רוח הקרב של הממשלה, אסור לשכוח כי בסוף התהליך ייאלצו יזמים לקבל היתרי בנייה מהעיריות. משיחות עם ראשי ערים שמתנגדים להחלטות הממשלה עולה כי חלק מהם יפעלו אישית להקשות מאוד על היזמים שיפעלו במסגרת תוכניות שיזמה הממשלה בניגוד לרצונם.

דוגמה להתנהלות כזו היא החלטת משרד השיכון למכור קרקע במתחם מצליח ברמלה, במכרזי קרקע מסוג מחיר למשתכן. תלונה שהגיעה אל שר השיכון מחברת ב.יאיר, שאמורה לבנות את הפרויקט ונחשפה ב"כלכליסט", גילתה כי החברה נמצאת במאבק עם עיריית רמלה בנושא בנייה על קרקע שרכשה מהמדינה בשכונת קריית האמנים (או בשמה המוכר יותר מצליח דרום). העירייה פועלת למניעת הבנייה מתוך רצון מוצהר לשמור על רמות מחיר גבוהות בשכונה שנחשבת למובקשת בעיר. משרד השיכון הצהיר כי אם העירייה לא תאשר את הבנייה בקרוב, תעשה זאת הממשלה בניגוד לרצונה. אם או בלי קשר להצהרה זו, חזרו העירייה וחברת הבנייה לשולחן המשא ומתן למציאת פשרה.

במקרה אחר, שנחשף בשבוע שעבר, החליט משרד השיכון לכפות בנייה של יותר מאלף יחידות דיור בראש העין בניגוד לעמדת העירייה, שטוענת כי לא נחתם עמה הסכם למימון מבני הציבור במתחם.

"לא לדחות שוב"

ראול סרוגו, יזם הפרויקט, מסר בתגובה: "מדובר בתוכנית שהיתה בתוקף בעבר ושיקפה את מדיניות הוועדה המקומית רמת גן. עובדה שאישרו שני פרויקטי מגדלים במרחק של 300 מ"ר מהפרויקט שלנו. כל מה שביקשנו היה לחדש את תוקף התוכנית".

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "כדי לטפל במצבם המדורדר של המבנים במתחם השקמה ולהוסיף יחידות דיור למגורים, אושרה בוועדה המחוזית תוכנית פינוי־בינוי. התוכנית תיבנה בסמוך לפארק גדול, כך שאין באזור מחסור בשטחים פתוחים לציבור. הצפיפות בפרויקט היא כ־30 יח"ד לדונם (לצורך השוואה, במרכז רמת גן קיימת בנייה צפופה של יותר מ־70 יח"ד לדונם), ואינה מהווה עומס על התשתיות במקום. הוועדה המחוזית דחתה כמה פעמים את הדיון בתוכנית לבקשת רמת גן, אולם מכיוון שתפקיד הוועדה המחוזית הוא לקדם תוכניות לבנייה למגורים, לא מצאה הוועדה מקום לדחות שוב ושוב את התוכנית למתחם ומצאה לנכון לאשרה ולהפקידה להתנגדות הציבור".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
כל הכבוד לישי אטיאס ביבי וכל הממשלה סופסוף הפנימו שראשי הערים הם הבעיה
באשדוד בתל אביב כפר סבא הוד השרון ראשון לציון חיפה רמלה יפו בקיצור בכל הארץ ראשי הערים לא רוצים דירות 2.5 ו 3 חדרים ויש מאות אלפים שזקוקים לבתים כאלה קטנים במחירים שפויים ועל כן צריך לצעוק. ולכל אותם ראשי הערים אני שואל בתור סטונט נשוי עם ילדה אתם לא הייתם סטודנטים?אתם לא הייתם זוגות צעירים? או שפשוט נולדתם עם הורים עשירים?מה נולדתם ראשי ערים שרוצים ארנונה גבוהה? תחזרו לימים שהייתם כמונו צעירים סטודנטים או שכירים בלי הרבה כסף...אז בגלל זה כל הכבוד לממשלה! בושה לראשי המאפיות סליחה ראשי הערים
11.01.12
לכל התגובות