אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממנים ועדה - ומסרסים את המלצותיה צילום: ששון תירם

ממנים ועדה - ומסרסים את המלצותיה

מה קרה להמלצות ועדת חייק?

11.01.2012, 08:31 | גילעד נס

התנהלות משרד התקשורת בנושא קו האינטרנט הערום מסמלת אולי ניסיון מהיר לכפר על רשלנות העבר. עם זאת, נדמה כי המשרד והשר הממונה משה כחלון נהנים לתקוע מקלות בגלגלי עגלת הרגולציה הכושלת שלהם, גם במחשבה לעתיד.

ב־2008 המליצה ועדת גרונאו לשר התקשורת דאז אריאל אטיאס להגביר את התחרות בשוק התקשורת הקווית באמצעות יישומו של "שוק סיטונאי". בזק ו־HOT היו אמורות לאפשר לחברות המתחרות בהן לרכוש או לחכור את התשתית המובילה לבתי הלקוחות, ולהציע שירותי תקשורת ישירות ללקוח ללא פיצול בין תשתית וספק. אטיאס אימץ את ההמלצה, אך לא עשה דבר כדי ליישמה. כחלון החליפו בתפקיד באפריל 2009, ובמשך כמה חודשים התלבט כיצד לקדם את הנושא. בשלהי אותה שנה הוא הכריז כי תוקם ועדה שתפקידה יהיה להביא לידי מימוש את הרעיון שהציג גרונאו בדו"ח. רק ארבעה חודשים לאחר מכן, הוקמה ועדה כזו בראשות רו"ח אמיר חייק.

ל"ועדת התעריפים" בראשות חייק הוקצבה שנה לעבודה, וניתנו לה הנחיות ברורות שהתמקדו בשני נושאים: בחינת הצורך בהמשך הפיקוח על מחירי בזק, ובחינת אופן הפעולה בנושא השוק הסיטונאי. בהמשך ביקשה הוועדה משר התקשורת לדון גם בנושא ההפרדה המבנית בשוק, כחלון אישר לוועדה להציג המלצות גם בנושא זה.

במרץ 2011 הצליחה הוועדה להציג רק המלצות ביניים, שרב הנסתר בהן על הנגלה. את מסקנותיה הסופיות היא הגישה רק באוקטובר האחרון, ואז התברר כי אין ביכולתה להציג את תמחור שירותי השוק הסיטונאי. הסיבה לכך היא שחברת הייעוץ Frontier Economics שנשכרה לצורך כך טרם סיימה את עבודתה - עקב ויכוח בין משרד התקשורת לאוצר באשר למימון שכירת שירותיה. בנושא תעריפי בזק המליצה הוועדה להימנע מקביעת תעריפים מדויקים ולהסתפק בקביעת תעריפי מקסימום. לדבריה, פעולה זו תעודד את החברה להוריד מחירים ולעורר תחרות נוספת בשוק.

הבשורה המרעננת שיצאה מהמלצות הוועדה נגעה דווקא למשרד התקשורת. בין השורות, ולעתים אף במפורש, הציגה הוועדה את הכשלים במדיניות הרגולציה הקיימת. היא ניסתה להסביר כי ניתן להסדיר את השוק מבלי להניח שבזק היא שטן שיש להגביל את צעדיו עוד שנים רבות.

נדמה אפוא כי אין ראוי יותר לתאר את מצבה העגום של רגולציית התקשורת בישראל מסיכומה של אפיזודת ועדת חייק: איחור מהותי בהקמתה, איחור מהותי בסיום עבודתה, חוסר תמיכה במהלכים שנועדו לאפשר לה לפעול, ובסופו של דבר דחייה רעיונית של השינויים שביקשה להביא.

תגיות